Beyin dalgalarınızı alfa ile teta arasında tutarak uyurken uyanık olma hâlini deneyimleyebileceğinizi biliyor musunuz? Modern hayata yetişme çabası, derin dinlenme ve rahatlama ihtiyacını giderek arttırıyor. Ne var ki zihni sürekli aktif tutarak aşırı düşünmek, stres ve endişe gibi nedenlerle yorgunluk kronikleşiyor. Kronik yorgunluk ise enerji eksikliğine, huzursuz bir ruh hâline ve hatta uyku yoksunluğuna yol açabiliyor. Güçlü bir meditasyon tekniği olan yoga nidra, bedenden zihne uzanan bir farkındalıkla gevşeme sağlıyor. Yogik uyku olarak da bilinen bu sistematik rahatlama tekniği, hem zihni hem bedeni derin bir farkındalıkla dinlendiriyor. Üstelik yoga nidra, zihinsel ve fiziksel rahatlamanın bir adım ötesine geçerek zihninizi ruhsal disiplinle buluşturabiliyor.
Yoga nidra’nın bu dönüştürücü etkisini deneyimleyerek “uyurken uyanık olma” hâli ile tanışabilir, bu tekniğin şifasından faydalanarak derin dinlenişe geçebilir ve içsel gücünüzle buluşabilirsiniz.
Yoga nidra’yı anlamak için öncelikle beyin dalgaları hakkında bilgi sahip olmak gerekiyor. Bilimsel olarak beyin dalgaları dört ana kategori altında değerlendiriliyor: alfa, beta, teta ve delta.
Alfa Dalgaları (α):
Beyin alfa dalgasını ancak gevşeme hâlinde üretiyor. Örneğin; gözlerinizi bir dakikalığına kapadığınız anda alfa dalga boyuna geçiş yapabilirsiniz çünkü gözlerinizi kapattığınızda beyniniz, rahatlama ve gevşeme moduna geçmeye başlıyor.
Beta Dalgaları (β):
Günlük hayatta aktif zihin durumu beta dalga boyutu ile ilişkilendiriliyor. Düşünürken, konuşurken ve eyleme geçerken frekansımız beta dalga boyutunda yayılıyor.
Teta Dalgaları (θ):
Uykuya geçmeye hazırlanan beyin, teta dalgası yayıyor. Başınızı yastığa koyduğunuzda beyin artık uyku programına geçiyor ve vücudunuz gevşemeye başlıyor.
Delta Dalgaları (δ):
Beyin ancak derin uyku hâlindeyken delta boyutuna ulaşıyor. Bu dalga boyutundayken zihinsel ve fiziksel olarak yenilenme süreci başlıyor. Ayrıca koma durumundayken ve anestezi etkisindeyken de beyin delta dalga boyutunda kalıyor.
Bir başka deyişle beta beyin dalgaları uyanık olma hâlini nitelendirirken alfa dalgaları farkındalığı temsil ediyor. Teta dalga boyutunda ise farkındalık ortadan kalkıyor ve kendiliğinden var olan bir gevşeme yaşanıyor. İşte yoga nidra, farkındalığınızı bir miktar koruyarak uyanık kalma koşuluyla beyin dalgalarınızı alfadan teta boyutuna taşıyor. Bu farkındalıklı uyku, teknik olarak beyin dalgalarınızı alfa ve teta arasında bir yerde tutmaya çalışıyor. Öyle ki belirli komutlarla zaman zaman alfaya, zaman zaman teta’ya geçiş yapılıyor. Uygulama tekniğinin bu nüansı sayesinde uyku yogası sıradan bir iç geçişten farklılaşıyor.
Yoga Nidra’nın Aşamaları Nelerdir?

Yoga nidra beş basamaktan oluşur. Başlangıçta bu basamakların tamamını uygulamak için zaman gerekir. Düzenli olarak pratik yaptıktan sonra tecrübe kazanarak bu basamakları daha kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Ayrıca tüm basamakları tamamlamadan da yoga nidra pratiğini yapabilirsiniz. Dilerseniz her seferinde sadece bir basamağı deneyimleyerek adım adım ilerleyebilirsiniz.
1. Basamak:
Yumuşak Hareketler
Yoga nidra meditasyonu başlamadan önce bazı yoga asanaları (duruşları) ve gevşeme hareketleri ile beden esnetiliyor. Ayrıca bu bedensel hareketler, derin gevşeme öncesinde odaklanarak zihni yatıştırmaya yardımcı oluyor. Yaklaşık 10 dakika süren bu esneme hareketleri bedeninizdeki gerginliğin azalmasını sağlıyor.
2. Basamak:
Gevşeme
Bu aşamada yere rahat bir biçimde sırt üstü uzanmanız gerekir. Bu pozisyon kalbinizin vücudunuzun diğer bölümleriyle aynı seviyeye gelmesini ve merkezi ağırlık noktanızın genişlemesini sağlar. Bu yüzden vücudunuzun rahat hissetmesi oldukça önemli. Aksi takdirde bedeninizin zihninize rahat olmadığınıza dair sinyaller göndermesi gevşemenize engel olabilir. Bu nedenle daha rahat hissetmek için başınızın altına bir yastık yerleştirebilirsiniz. Beyni teta dalgalarına yaklaştıran bu aşamada uyanık kalmanız gerekir. Gevşeme sürecini uyumadan tamamlamak için nefes farkındalığını kullanabilirsiniz. Başlangıçta nefesinizi takip ederek uyanık kalmak için rehberliğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Birkaç denemeden sonra zihninize kendini kendinize komut vermeyi öğrenebilirsiniz.
3. Basamak:
Hareket Etmeden Egzersiz
Sukshma pratiğini içeren bu kapsamlı basamakta içsel farkındalığınızı güçlendirmek amaçlanıyor. Hareket etmeden egzersiz pratiğinde farklı komutlarla bedeninizi kasıp gevşetmeniz isteniyor. Sırt üstü ve yüz üstü yatarken nefes takibini bırakmadan bazı açma-germe hareketlerini yapmanız gerekiyor. Bu hareketler dikkatinizi ve farkındalığınızı koruyarak, sinir sisteminizi zorlamadan bedeninizi taramanızı sağlıyor.
4. Basamak:
61 Nokta Gevşeme/75 Nefes Gevşeme
Bu basamakta iki gevşeme tekniğinden biri seçiliyor. 61 nokta gevşeme pratiği ile iki kaşın arasından başlanarak bütün beden baştan ayağa taranıyor. Bu tarama işlemi yine iki kaşın arasında bitecek şekilde gerçekleştiriliyor. 75 nefes gevşeme pratiği ise diyafram nefesi egzersizlerinden oluşuyor. Farklı sayılarla tekrarlanan derin nefesler sayesinde tüm beden farkındalığı ile gevşeme sağlanıyor.
5. Basamak:
Yoga Nidra’nın Kalbi
Bu aşama sizi farkındalık bilinci, rüya bilinci ve uyku bilinci arasında bir yolculuğa çıkarıyor. Bu güçlü çalışma, uyurken uyanık olma hâlinizi deneyimlemenizi sağlıyor. Bu aşamaya gelinceye kadar olan tüm basamaklar hazırlık, bu basamak ise yoga nidra’nın kalbi olarak adlandırılıyor. Bu basamakta 3. gözden başlayarak boğazın merkezine, oradan da kalbin merkezine doğru zihinsel bir keşfe çıkabilirsiniz.
Yoga Nidra’nın Faydaları Nelerdir?
Klinik psikolog Richard Miller; yoga nidra’yı bedeni, duyuları ve zihni doğal işlevine kavuşturmak olarak nitelendiriyor. Miller’a göre uyku yogası, refahı ve huzuru deneyimlemeyi sağlayan yedinci duyuyu uyandırıyor. Miller’ın 2005 yılında yayınlanan “Yoga Nidra: A Meditative Practice for Deep Relaxation and Healing” kitabı, yoga nidra temelli geliştirdiği on basamaklı gevşeme tekniğini anlatıyor. iRest (Bütünleştirici Restorasyon) adını taşıyan bu protokol üzerinde yapılmış birden fazla klinik çalışma bulunuyor. Bu araştırmaların sonuçlarına göre yogik uyku anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluklarının tedavisinde destekleyici bir yöntem olarak kullanılabiliyor. Ayrıca meditasyonun faydalarını gösteren klinik çalışmaların sonuçları, yoga nidra meditasyonu için de geçerliliğini koruyor. Yoga nidra, sinir sistemi üzerindeki olumlu etkileri ile stres yönetimini kolaylaştırarak kaygıyı azaltabiliyor. Bu deneyim benzer şekilde endokrin sistem için de fayda sağlayabiliyor. Yoga nidra aynı zamanda kan basıncının dengelenmesine, kolesterol ve insülin seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabiliyor. Yogik uyku deneyimi, hem zihinsel hem fiziksel olarak daha kısa sürede daha derin ve kaliteli bir dinlenme sağlıyor. Bu nedenle düzenli olarak yoga nidra meditasyonu yaparak uyku ihtiyacınızı azaltabilirsiniz.
Yoga Nidra Nasıl Yapılır?
Bilinçli bir farkındalıkla rahatlamayı öğreten yoga nidra, bir rehber aracılığıyla deneyimlenebilir. Bu rehberli rahatlama tekniği genellikle 20-40 dakika arasında uygulanır. Tipik bir yoga nidra seansında yönlendirici, uygulayıcılara birkaç aşamada rehberlik edebilir. Yoga nidra basamaklarında pratiğiniz arttıkça akıllı telefonunuza komutları kaydederek kendi sesinizin rehberliğinde de yogik uykuyu deneyimleyebilirsiniz. Tüm meditasyonlarda olduğu gibi yoga nidra aşamalarına geçmeden önce pozitif bir dille niyetinizi belirleyebilirsiniz. Dilerseniz başlangıçta tüm dış uyaranlardan uzaklaşarak rahatlatıcı bir iç yolculuğa çıkmaya niyet edebilirsiniz.