ylang ylang yağı

Ylang Ylang Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı ve dengede olabilmek; fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak dengeli bir yaşam pratiği geliştirmeyi gerektirir. Sağlıklı bir yaşamın ön koşulunu oluşturan bu pratikler; beslenme, uyku düzeni ve egzersizin yanı sıra uçucu yağların kullanımını içine alan aromaterapiyi de kapsar. Esansiyel olarak da adlandırılan uçucu yağlardan biri olan ylang ylang yağı, içeriğindeki önemli bileşenler ve faydaları sayesinde aromaterapi uygulamalarında kullanılabilir. Her aromatik yağ gibi ortama yaydığı güçlü kokusuyla fizik, zihin ve ruh bedenleri rahatlatmaya yardımcı olabilir. 

Ylang Ylang Yağı Nedir?

Ylang ylang yağı; tropikal iklimin görüldüğü yerlerde yetişen ve bulunduğu ortama egzotik bir koku yaymasıyla ünlü olan ylang ylang ağacının deniz yıldızına benzeyen sarı ve yeşil çiçeklerinden elde edilen bir uçucu yağ çeşidi. Tarihsel süreçte ylang ylang uçucu yağı, faydalarından dolayı şifa aracı olarak tercih edildi. Özellikle yaraların ve kesiklerin tedavisinde, böcek ve yılan ısırıklarını iyileştirmede destekleyici olarak kullanıldı. Ylang ylang yağının faydalı bileşenleri ise ilk defa bir Fransız kimyager tarafından tespit edildi. Bu keşfin ardından ylang ylang bitkisinin sıtma ve tifüs kaynaklı enfeksiyonların semptomlarını hafifletmek için kullanılabileceği görüldü. Günümüzde ise stres ve kaygı seviyesini düşürmek, zihinsel ve fiziksel rahatlama sağlamak, libidoyu artırarak cinsel arzuyu pekiştirmek ve cilt sağlığını korumak gibi konularda yine destekleyici olarak tercih ediliyor. 

Ylang Ylang Yağı Nasıl Kullanılır?

Ylang ylang yağının faydalarından yararlanabilmek için kullanım aşamasında doğru yöntemlerin tercih edilmesi önemli. Ylang ylang yağından hangi amaçla yararlanacağınıza bağlı olarak cilde doğrudan uygulamak, solumak veya masaj yağı şeklinde kullanmak arasından hangisinin size uygun olacağına karar verebilirsiniz. 

Saça ve Cilde Uygulayarak

Birçok kişi gibi siz de “Ylang ylang yağı saça nasıl kullanılır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Ylang ylang yağı, diğer tüm uçucu yağlarda olduğu gibi konsantre bir yapıya sahip. Dolayısıyla bu esansiyel yağı saç ve cilt üzerinde kullanmak isterseniz sabit yağlarla karıştırmayı ihmal etmemelisiniz. Aksi takdirde ylang ylang yağı, konsantre yapısı nedeniyle cilt üzerinde alerjik reaksiyonlara ve bazı rahatsızlıklara sebep olabilir. Ylang ylang yağını, Hindistan cevizi yağı veya jojoba yağı gibi sabit yağlarla karıştırarak uygulamalısınız. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var: Ylang ylang yağını her ne kadar sabit bir yağ ile seyreltmiş olsanız da kullanmadan önce cildinizin ufak bir bölümünde test etmelisiniz. Yağı test etmenizin ardından 48 saat içinde cildiniz herhangi bir alerjik reaksiyon geliştirmezse gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bu basit testi her yeni karışımdan önce uygulamalısınız.

Cildinizi nemlendirmek için seyreltilmiş 1-2 damla ylang ylang yağını direkt cildinize sürebilir ya da nemlendirici kreminizin içine ekleyerek kullanabilirsiniz.

Ylang ylang yağı, saç köklerindeki yağ üretimini artırarak saç sağlığına katkı sağlayabilir. Uçucu yağın bu özelliğinden faydalanmak için seyreltilmiş ylang ylang yağını saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Masajı tamamladıktan sonra 20 dakika beklemeli ve süre dolduğunda duş alarak yağı saçınızdan arındırmalısınız. Ayrıca yarım fincan tatlı badem yağıyla 15 damla ylang ylang yağını karıştırarak saç bakım yağı hazırlayabilirsiniz.

Koklayarak

Stresi azaltmaya yardımcı önemli yağlardan biri olan ylang ylang yağını; stres ve kaygı seviyenizin yükseldiği, kendinizi olumsuz bir ruh hâline kapılmış gibi hissettiğiniz anlarda şişesinden koklayarak kullanabilirsiniz. Yağı gün boyu solumak ya da parfüm olarak kullanmak isterseniz sabit bir yağ ile seyreltip alerji testi yaptıktan sonra nabız noktaları olan bileklerinize, kulak arkanıza ya da boynunuza sürebilirsiniz.

Ruh hâlinizi desteklemek, kaygınızı azaltmak ve gevşemek için ylang ylang yağını buhurdanlık ve difüzör gibi objelerde ısıtarak kokunun bulunduğunuz mekâna yayılmasını sağlayabilirsiniz. Olumsuz düşüncelerden uzaklaşıp keyifli bir ruh hâli yakalamaya destek olan ylang ylang yağını, yoga ve meditasyon esnasında buhurdanlık vasıtasıyla soluyarak bu uygulamaların getirdiği iyi olma hâlini derinleştirebilirsiniz.

Aromaterapi ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz “Aromaterapi Nedir?” isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Masaj Yağı Olarak

Masaj esnasında kullanıldığında kasları gevşeterek bedeni rahatlatmaya katkı sağlayan ylang ylang yağı, afrodizyak etkisi sayesinde libidoyu artırmaya yardımcı olabilir. Bu noktada “Ylang ylang yağı cinsellikte nasıl kullanılır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Sabit bir yağ ile seyreltilmiş ylang ylang yağını partnerinize masaj yoluyla uygulayabilirsiniz. Böylece partnerinizle aranızdaki bağı hem dokunsal hem duyusal açıdan güçlendirebilirsiniz.

Ylang Ylang Yağının Faydaları

ylang ylang

Ylang ylang yağı; içeriğindeki faydalı bileşenler sayesinde fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan sağlıklı ve dengede olabilme sürecini destekleyen bir uçucu yağ. “Ylang ylang yağı ne işe yarar?” sorusunun cevaplarını ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Ylang ylang yağı, seyreltildikten sonra doğrudan cilde uygulandığında ya da solunduğunda bütünsel olarak gevşemeye katkıda bulunur. Yapılan bir çalışma, ylang ylang yağının ruh hâli üzerinde olumlu etkiler sağladığını ve stres kaynaklı yaşanan uykusuzluk semptomlarını gidermeye yardımcı olduğunu gösterdi.
  • Ylang ylang yağını solumak, stres hormonunu azaltıp ve kan basıncını düşürerek çarpıntıyı azaltmaya destek olur. Özellikle sağlıklı erkekler üzerinde yürütülen bir çalışmada ylang ylang yağının kan basıncını ve kalp atış hızını önemli ölçüde düşürmeye katkı sağladığı görüldü.
  • Antibakteriyel, antifungal ve iltihap önleyici nitelikleri sayesinde başta Candida mantarı olmak üzere birçok mantar enfeksiyonunun tedavisinde önemli bir destek görevi görür. Mantar tedavisinde kullanılmasına yönelik yapılan bir çalışma sonucu ylang ylang yağının mantar enfeksiyonu sonucunda gelişen semptomları iyileştirmeye yardımcı olduğu tespit edildi.
  • Ylang ylang yağının iltihap önleyici içeriği, akne oluşumunu önlemeye katkıda bulunur. Cildin sebum seviyesini arttırarak cilt bariyerini güçlendirmeye ve akne gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarını gidermeye destek olur.
  • Ylang ylang yağının saç sağlığına da bazı katkıları var. Ylang ylang yağı; kepek oluşumunu önlemeye ve saç foliküllerini güçlendirmeye katkıda bulunur. Ayrıca saçın sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur.
  • Bu esansiyel yağ, cilt hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlayarak kırışıklıkların oluşmasını önlemeye olanak tanıyabilir. Ayrıca cildin parlamasına ve daha sağlıklı bir görünüm kazanmasına destek olur. 

Ylang Ylang Kokusunun Etkileri

Filipin mitolojisine göre ylang ylang ağacı; Ilang isimli güzel bir kadının, evlenemeyeceği bir erkeğe âşık olmasıyla ortaya çıkıyor. İkili bir araya gelemiyor ve genç kadın, bir ağaca dönüşüyor. Adamın “Ilang! Ilang!” diye haykırışları, bu ağaca ismini veriyor. Böylece ylang ylang ağacı ve onun güzel kokusu, aşkla ilişkilendiriliyor. Ylang ylang, cinsel isteği artırdığı ve partnerler arasındaki arzuyu pekiştirdiği için bazı geleneklerde, özellikle Filipinler’de yeni evli çiftlerin yataklarına serpiştiriliyor. Bu yöntem sayesinde afrodizyak etkisi olan ylang ylang’ı koklayan çiftler arasındaki cinsel arzunun pekişmesi amaçlanıyor. Hatta ylang ylang, aynı sebeple “aşk çiçeği” olarak da adlandırılıyor. Ylang ylang kokusunun afrodizyak özelliğinin haricinde daha önce de belirttiğimiz gibi iyi olma hâlini destekleyen, yoga ve meditasyon uygulamalarının faydasını arttıran, kan basıncını düşürmeye yardımcı olan etkileri de var.

Ylang ylang yağının ve kokusunun farklı etkileri olsa da bu noktada bazı önemli hatırlatmalar yapmamızda fayda var. Eğer bir rahatsızlığınız varsa ylang ylang yağını kullanmadan öncelikle mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca ylang ylang yağı edinirken yüksek kalitede üretilmiş ve konsantre hâlde olan saf ylang ylang yağı aldığınızdan emin olmalısınız.

Daha Fazla İçerik
tütsü nedir faydaları
Tütsü Nasıl Kullanılır, Tütsü Çeşitleri Nelerdir?