Sağlıklı bir bedene sahip olmak için zihinsel, ruhsal ve duygusal dengenin sağlanması gerekir. Bu noktada bedenin doğal bütünlüğünün kurulmasına yardımcı olan yoga devreye girer. Yoga pratiğinize yin yogayı eklemek ise hayatta olmanın daha yumuşak ve düşünceye dayalı modlarını, daha güçlü faaliyetlerle birleştirerek sizi fiziksel, duygusal ve zihinsel denge olasılığıyla tanıştırabilir. Modern dünyanın hızlı ve gürültülü atmosferi içerisinde yin yoga; stresi önlemenin, zihni yavaşlatmanın ve zihin ile beden dengesini sağlamanın anahtarı olabilir. Kendinizi derin bir şekilde dinlemenin eski sanatını öğrenerek yin doğanızın içsel, kavramsal olmayan ve daha yumuşak yönlerine odaklanabilirsiniz.
Yin Yoga Nedir?
Yin yoganın kökleri, Çin’in eski Taocu geleneğine dayanır. Taocu tavrın özü, “doğanın ritmi ve akışıyla uyum içinde olma hâli” şeklinde anlatılabilir. Yin yoga, yin yang ilkesinden ve Çin tıbbında kullanılan beş element doktrininden yararlanır. Çin tıbbının temelini oluşturan beş element; ateş, toprak, su, tahta ve metal olarak karşımıza çıkar. Bu elementler, yaşam döngüsü boyunca vücutta evrilir ve bazı dönemlerde spesifik elementler daha dominant hâle gelebilir. Tıpkı varoluşun iki zıt kutbunu temsil eden ve birbirini tamamlayan yin ve yang ilkesinde olduğu gibi.
Yin yogada, beş elementin dönüşümsel özelliklerini uyarmak için belirli yoga duruşları kullanılır. Duruşlar ve hareketler, vücutta bu nitelikleri canlandırmaya ve uyumlu hâle getirmeye yardımcı olur.
Geleneksel yogaya göre daha yavaş bir şekilde yapılan yin yoganın diğer yoga türlerinden farkı, pozisyonlarda uzun süre ve pasif bir şekilde kalarak yavaşlamaya ve esnemeye odaklanması. Nefesinize ve kendi iç sesinize kulak verebileceğiniz kadar yavaş ilerleyen yin yoga ile vücudunuzun fiziksel duyumlarına uyum sağlamanız için elverişli bir alan oluşur.
Yin yoga pozlarında daha uzun süre kalmak, düşüncelerinize erişebilmeyi ve nefes pratikleriyle kendinizi rahatlatmayı öğrenmenize katkı sağlar. Bu yoga türü; sakinleşmenize, anda kalmanıza ve kendi içinize dönerek zihninizde sakin bir yolcuğa çıkmanıza olanak tanır.
Yin yoga; eklem, bağ ve kemikler gibi derin bağ dokularını harekete geçirmeyi hedefler. Yin yogada amaç, duruşlar arasında hızlıca ve serbestçe hareket etmek değil. Bir yoga pozisyonu 3 ila 5 dakika hatta bazen 20 dakikaya kadar sürebilir. Her bir pozisyonda kalça, omurga gibi bölgelerdeki daha derin bağ dokularının esnetilmesi hedeflenerek bu yönde bir çalışma yapılabilir. Yin yoga ile hem zihninizde hem bedeninizde daha derinlere dalabilir, daha önce odaklanmadığınız dokularınızın gevşemesine katkı sağlarken kendinizle baş başa kalmanın içsel huzurunu deneyimleyebilirsiniz.
Yin Yoganın Faydaları Nelerdir?

Yin yoga, bütünsel iyilik hâline ulaşmak için destek alabileceğiniz uygulamalardan biri. Yin yogayı yaşam rutinlerinin içine dahil etmenin bazı faydaları var:
Kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olur
Yin yoga uygulaması esnasında nefes egzersizleri, önemli bir yönlendirici olarak konumlanır. Her pozisyonda alınan derin nefeslerle daha derin dokuların ve bağların esnemesi hedeflenirken aynı zamanda vücuda ve kaslara daha fazla oksijen sağlanabilir. Böylece kan dolaşımınız artabilir.
Esnekliği arttırmaya destek olur
Düzenli yin yoga uygulamasının en önemli faydalarından biri, bağ doku ve eklemlerin daha esnek olmasına katkı sağlaması. Yin yoga, özellikle bedeninizin dar noktalarında gerilimi serbest bırakmanın ve esnekliği geliştirmenin en etkili yollarından biri.
Bağ dokunun güçlendirilmesine katkı sağlar
Bağ dokular, kas ve kemiklerin etrafını sararak deri altında bir tabaka meydana getirir. Bu dokular yetersiz kullanıldığında sertleşebilir, elastikiyetini kaybedebilir ve vücutta ağrılara sebep olabilir. Yin pozisyonlarının uzun süre tutulmasıyla bu bağ dokuların nazikçe gerilmesi sağlanır. Düzenli olarak yapılan yin yoga ile bu dokuların esnemesi ve güçlenmesine katkı sağlanabilir.
Stres ve kaygı seviyesini azaltmaya yardımcı olur
Bazı bilimsel araştırmalar, yin yoganın yüksek stres kaynaklı psikolojik risk faktörlerini azalttığı yönünde sonuçlar ortaya koyuyor. Her farklı yin duruşunda iç sesinize ve bedeninize ilişkin farkındalığınız artar ve zihniniz sakinleşir. Sakin bir zihin, size stres kontrolü sağlarken kaygı seviyenizin azalmasına da yardımcı olabilir.
Bunların haricinde yin yoga yaparak nefes farkındalığınızı ve uyku kalitenizi artırabilir, daha iyi odaklanabilir ve duygularınızda denge yakalayabilirsiniz. Yin yoga asana’ları ile bağ dokularınızı, organlarınızı ve kemiklerinizi canlandırmaya yardımcı olabilirsiniz.
Yin Yoga Felsefesi Nedir?
Taocu felsefe, en az 3000 yıllık bir kökene sahip olan kadim Çin felsefesine ait yorumlamalardan biridir. Lao Tzu’nun fikirleri ekseninde filizlenen Taocu felsefenin temeli; evrenin özündeki karmaşanın doğal akışına uyum sağlamaya dayanır. Bu uyumu hayatın akışında sakin bir dengeyle sürdürmeyi hedefleyen yin yoga teknikleri, Çin ve Tayvan’da “Dao Yin” olarak da bilinen Taoist yoganın bir parçası olarak yüzyıllardır uygulanır. Çin tıbbına göre yin yoga duruşları, vücudun enerji kanallarından geçen chi (veya qi) akışını iyileştirmek üzere tasarlanır. Chi enerji akışını rahatlatır, bedeni ve duygusal refahı iyileştirebilir.

Yin yoga felsefesi, Çin felsefesinde kendine geniş bir yer edinen yin yang ilkesine dayanır. Bu ilkeye göre her iyiliğin içinde biraz kötülük, her kötülüğün içinde biraz iyilik bulunur. Taoist felsefenin temel kavramları olan yin ve yang, doğadaki zıt ve tamamlayıcı ilkeleri temsil eder. Örneğin; vücuttaki sert bağ dokuları yin, daha hareketli ve esnek kaslar ile kan yang olarak karşımıza çıkar. Ashtanga ve vinyasa gibi uyarıcı yang pratiklerinin aksine yin yogada sabit ve rahatlatıcı asana’lar tercih edilir.
Yin yoga felsefesi, yaşam gücünü ve kişisel farkındalığı arttırmaya odaklanır. Bu felsefe sayesinde duygu ve düşüncelerinize odaklanarak kendinizi daha iyi tanıyabilir, farklı yönlerinizi açığa çıkarabilirsiniz. Bu, aynı zamanda sizin için “yeni bir ben” keşfetmenin yolculuğu olabilir.
Yin Yoga Nefes Egzersizleri
Yin yoga pratiklerinde nefes egzersizlerinin püf noktası; nefesi daha fazla uzatmak değil, her nefesin farkında olarak hareket edebilmek. Bu farkındalık sayesinde nefes; beden ve zihin arasında bir köprü oluşturur. Yin yoga uygulaması sırasında yararlanabileceğiniz bazı nefes egzersizleri var:
Zihni sakinleştiren, zafer veya okyanus nefesi olarak da adlandırılan ujjayi nefesini öğrenmek için önce nefesi vermeyi öğrenmeniz gerekir. Bunun için birkaç adımda ilerleyebilirsiniz.
- Öncelikle burnunuzdan derin bir nefes alın. Ardından nefesinizi, ağzınız açık bir hâldeyken kısık bir “A” sesi çıkararak verin.
- İkinci adımda aynı şekilde nefes alın ancak bu defa “A” sesi çıkararak nefes verirken, nefesinizin ortasına geldiğinizi hissettiğinizde ağzınızı kapatın. Bu adımda “A” sesini çıkarmaya ağzınız kapalı şekilde devam etmelisiniz.
- Son basamakta burnunuzdan derin bir nefes alın ve nefesinizi ağzınızı hiç açmadan, “A” sesi çıkararak verin. Bu noktada nefesi “nereden” verdiğinize odaklanmalısınız.
Nefesi vermeyi öğrendiğinize göre sıra nefes almaya geldi. Nefesinizi nereden verdiğinizi hissediyorsanız yine oradan almalısınız. Ardından o noktadan nefes alıp vermeye başlayabilirsiniz.
Daha rahat bir nefes alma deneyimi için sırtınızın dik olduğu bir pozisyonda oturun. Nefesin normal hız ve derinlikte ilerlemesine izin verin. Bu esnada karnınıza odaklanabilirsiniz. Yavaş ve derin nefesler alırken karnınızın genişlediğini, nefes verirken gevşediğini fark edin. Ardından hızlıca nefes alın ve bu sefer nefesinizi diyaframdan göğsünüze doğru çıkararak verin. Bu nefes tekniği sayesinde yaşam motivasyonunuzu artırabilirsiniz.
Chandra Nadi
Omurganızı düz ve göğsünüzü açık tutacağınız sevdiğiniz bir pozisyonda oturun. Sağ başparmağınızla sağ burun deliğini kapatın. 5’e kadar sayarak sol burun deliğinden yavaşça nefes alın, sonra 5’e kadar sayarak nefes verin. Bu egzersizi 3-10 dakika boyunca sürdürün. Bu nefes tekniği ile mental denge hâlini yakaladığınızı fark edebilirsiniz.
Siz de yin yoga pratiğinizi nefes egzersizleri ile destekleyebilirsiniz. Yavaş ve sakin bir şekilde varoluşunuzun en iç çekirdeğine yani kendinize odaklanarak daha önce deneyimlemediğiniz bir kendini keşfetme yolculuğuna çıkabilirsiniz.