Sözlerin gücünün ses titreşimlerinin sihrinden kaynaklandığını biliyor muydunuz? Sevdikleriniz için iyi dileklerde bulunduğunuzda ve arzularınızı açık bir niyetle dile getirdiğinizde enerjinizin değiştiğini fark edebilirsiniz. Bu farkındalığı, varlığınızın titreşimini arttırarak evrenle daha derin bağlantılar kurmanızı sağlayan bir araca dönüştürebilirsiniz. Bir zihin enstrümanı olan mantra, binlerce yılı aşkın süredir sesin gücünden faydalanıyor. Meditasyonlarda kullanılan bu kök sesler sayesinde iç huzuru bularak odaklanabilir, evrensel güce bağlanarak birlik hissini deneyimleyebilirsiniz. Bir mantrayı tekrarlamak aynı zamanda mindfulness egzersizi hâline de gelebilir.
Düşünceden düşünceye atlayan zihninizi kontrol edemediğiniz anlarda es vermek ve bazı zorlayıcı düşünceleri susturmak için mantraların şifasından faydalanabilirsiniz.
Kelimeleri oluşturan titreşimleri kullanarak günlük hayatta farkındalığınızı arttırabilirsiniz. Bunun için size yardımcı olacak birçok mantra ve mantra meditasyonu bulunuyor. Bilinen en temel mantra olan AUM veya OM mantrası ise meditatif mantra çalışmalarında sıklıkla kullanılıyor. Siz de yaradılışın sesi olarak ifade edilen bu mantra aracılığıyla titreşiminizi ve içsel enerjinizi varoluşla uyumlandırmayı deneyebilirsiniz.
OM (AUM) Ne Demek? OM Mantra Nedir?
Sanskritçede O sesi, A ve U ünlüleri bir arada kullanıldığında ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle AUM, OM sesinin transkriptini oluşturuyor. Hinduizm’e ait tüm inanç sistemlerine göre OM en kutsal hece olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle OM sembolünün yaradılışı temsil ettiğine inanılıyor. Hinduizm kutsal metinlerinin derlemesi olan Mandukya Upanishad, “OM sonsuz bir kelimedir. OM evrendir ve bu da OM’un açıklamasıdır. Geçmişte, şimdide ve gelecekte var olan her şey OM’dur, OM olacaktır. Tıpkı zamanın sınırlarının ötesindeki her şeyin OM olacağı gibi.” girişi ile başlıyor. Daha basit bir ifadeyle bu kutsal metne göre OM; dünü, bugünü ve yarını kapsayan tek ve sonsuz bir evreni temsil ediyor. Vedik bilgeliğin doruk noktası olarak bilinen Vedanta ise OM’u saf bilinç kaynaklı, süregelen bir evren deneyimi olarak görüyor. Vedik inanışa göre varoluşun temelinde bulunan bu saf bilinç, kendi sessizliğinden OM ile doğarak koşullu bilinci yani şu anki evreni yaratıyor. Evren, bu kutsal sesin titreşimi sonucunda var olurken evrenin içindeki her şey OM’un tezahürü olarak hayat buluyor.
AUM Sembolü Anlamı Nedir?
Hinduizm’e göre AUM; yeryüzü, gökyüzü ve gök katmanından oluşan üç dünyayı temsil ediyor. Aynı zamanda Brahma, Vişnu ve Şiva’dan oluşan üç büyük Hindu tanrısını; Rig, Yacur ve Sama kutsal veda metinlerini de simgeliyor. Veda metinlerinden Mandukya Upanishad, bu kök hecenin her bir harfini farklı bilinç seviyeleri ile ilişkilendiriyor. A harfi bilinçli ve uyanık olmayı simgelerken U harfi rüyayı sembolize ediyor. M harfi ise hem zihnen hem ruhen rüyasız bir uykuya işaret ediyor. Aslında AUM mantrası, bu seslerin yanı sıra hemen ardından çöken sessizliği de içeriyor. Transandantal bilinç olarak adlandırılan bu sessizlik, AUM’un sessiz yönünü ifade ediyor. Yani mantra AUM uyanıklık, rüya ve derin uykunun farkındalığı ile mutlak birliğe erişmeyi simgeliyor.
Aum sembolü ise çeşitli eğriler ve çizgilerden oluşuyor. Fiziksel OM sembolünde yer alan sol alt eğri, varlık bilincini temsil ediyor. Bilinç dışı durumu, sol üst eğri ile simgeleniyor. Sağ alt eğri ise uyanma ve bilinç dışı arasındaki durumu yani rüyayı anlatıyor. Ruhsal gelişimin önündeki engel olan Maya (yanılsama) üst yarım daire ile şekilleniyor. En yüksek bilinç yani mutlak durum ise semboldeki nokta ile ifade ediliyor.
OM Mantrasının Faydaları Neler?
Mantralar çalışma prensibine uygun olarak sesin gücünden faydalanıyor. Yani titreşim alanınızda bir fark yaratmak istiyorsanız kendi sesinizin kafatasınızın içinde titreşmesi gerekiyor. Bu nedenle mantra çalışmaları genellikle yüksek ses tonu ile yapılıyor. OM kök sesinin enerjisini deneyimleyebilmek istiyorsanız öncelikle AUM telaffuzuna dikkat etmeniz gerekiyor.
Mantranın ilk hecesini uzun bir biçimde telaffuz edilen “A” sesi oluşturuyor. A sesini ağzınız açık bir biçimde, boğazınızın arka kısmından gelecek şekilde uzatarak çıkarmalısınız. Bu esnada sesin yarattığı titreşimi göğüs ve karın bölgenizde hissetmeniz gerekiyor. Böylece doğru biçimde söyleyip söylemediğinizi kontrol edebilirsiniz.
Şimdi A sesinden “O” ile “U” arasında duyulan bir U sesine geçiş yapmanız gerekiyor. Bu sesi dilinizi kullanarak daha çok üst damağınızda başlayacak şekilde çıkarabilirsiniz. Sesin titreşimini boğazınızda ve göğüs boşluğunuzda hissedebilirsiniz.
Son olarak ağzınız nazikçe kapanırken dişleriniz yardımıyla “M” sesini çıkarabilirsiniz. Bu sırada ağzınızı tamamıyla dolduran bu sesin titreşimini kafanızda hissedebilirsiniz. Bu titreşim daha sonra bütün bedeninize yayılarak enerjinizi etkiler.
İçinde bulunduğumuz evren farklı bilinç katmanlarından oluşur ve her mantra bu katmanlara ulaşmanızı sağlar. Ses titreşimleri sayesinde her bir mantra anahtara dönüşerek söz konusu bilinç katmanına ulaşmanıza aracılık eder. Böylece kendi enerji alanınızda şifa yaratabilir, kendi sesinizi evren ile bütünleyebilirsiniz. OM mantrasını son derece rahat bir pozisyonda omurga dikliğinizi koruyacak şekilde oturarak tekrarlayabilirsiniz. Dikkatinizi yoğunlaştırmak için gözlerinizi kapatabilir, mantrayı ihtiyaç duyduğunuz kadar tekrar edebilirsiniz. Böylece OM mantrası, zihninizin sessizliğinde iç benliğiniz ve evrenle bütünleşmenizi sağlayan bir araca dönüşebilir.
Vedanta’nın temel öğretilerine göre OM, evrenin kolektif enerjisini taşıyor. Bu ilkel enerji OM sesinin titreşimi ile genişliyor, ruhsal büyümenize bağlı olarak ilahi kaynağa bağlanmayı kolaylaştırıyor. Bu amaçla OM mantra çalışması zihin, beden ve ruh uyumunu sağlayacak çalışmaların başlangıcında ve bitişinde yapılıyor. Meditasyon öncesinde tekrarlanan bu kadim ses, meditasyon boyunca doğru bilinç katmanında kalarak evrensel enerjiye bağlanmanızı kolaylaştıran bir kılavuza dönüşüyor.
Meditasyonu bu OM mantrası ile bitirmek ise manevi öz farkındalığı birlik bilincine yaklaştırmaya teşvik ediyor.
Meditasyon üzerine yapılan klinik çalışmalar ise her geçen gün meditasyonun farklı bir yararını ortaya çıkarıyor. OM mantrası tekrarlanırken ortaya çıkan ses titreşimleri, tıpkı meditasyonda olduğu gibi sinir sistemini rahatlatarak yavaşlatıyor. Bu yavaşlama sayesinde düşüncelerinizi kolaylıkla sakinleştirebilir, daha berrak ve akıcı zihinle dinginleşebilirsiniz. Zihninizi rahatlatmayı başardığınızda ise bedeninizi gevşetebilir, stres ve yorgunluğu serbest bırakabilirsiniz. Üstelik bu rahatlama, başta kan basıncını düşürmek olmak üzere fizyolojik açıdan bazı yararları beraberinde getirebilir. Farkındalığınızı arttıran bu çalışma sayesinde zihin, beden ve ruh uyumunu yakalamanız kolaylaşabilir. Kaygılarınız azaldığı için iç huzuru bulabilir, uyku sorunlarınız ortadan kalktığı için kendinizi daha enerjik ve canlı hissedebilirsiniz.