Yama’ların İlki Ahimsa: Şiddetsizlik Yasası

Ahimsa:

Şiddetsizlik Yasası

Hinduizm ve Yoga öğretilerinde ‘iyi ve ahlaklı yaşam’ kuralları olan Yama’ların ilki ve en önemlisi olan Ahimsa ‘zarar vermemek, şiddet göstermemek’ anlamına gelir. Şiddetsizlik yasası diye adapte edebileceğimiz Ahimsa, hem dış dünyadaki ilişkileri uyumlu şekilde sürdürmenin hem de iç dünyada dinginliğe kavuşmanın anahtarıdır.

Üstadlara göre Ahimsa tam olarak benimsendiğinde ortaya çıkan içsel güven duygusu son derece köklü ve şaşırtıcı derecede güçlüdür. Bu denli benimseme evresi ise bilinçli bir süreçten ziyade yoga uygulamasının doğal bir sonucudur. Yoga ve içsel yolculuğumuz ilerledikçe, barışçıl ve baki olan hakiki özümüzün farkına varırız. Böylece zarar vermekten kaçınma arzusu, bu farkındalığımızın kendiliğinden dışa vurumu olarak ortaya çıkar.

Ahimsa’yı yaşamak hayatımıza uyumu davet etmektir. Öz benliğimizle olan uyum, bedenimizle olan uyum, zihnimizle olan uyum, ailemizle olan uyum, arkadaşlarımızla olan uyum, doğayla ve kainatla olan uyum…

İç dünyamızda huzur ve barışı sağlarsak, etrafımıza daha kolay bir şekilde etki edebilir, uyum titreşimini çoğaltabiliriz. Bireysel dünyamızdaki huzuru sağlamak için gün içerisinde yapacağımız küçük pratikler farkındalığımızın artmasına destek olarak Ahimsa’yı benimsememize yardımcı olacaktır.

Bu pratikleri şöyle özetleyebiliriz; kendimize dinlenmek, rahatlamak ve düşünmek için zaman vermeliyiz. Bu sayede zihni ve duyguları dengede tutabiliriz. Mevsimlere uygun besinler tüketmeli ve ihtiyacımız olan kadarını harcamalıyız. Böylece hem bedenimizi hem de doğayı korur, ona saygılı davranmış oluruz. 

Söylediklerimize dikkat etmeli, yeteri kadar konuşmalıyız, karşımızdaki insanların enerjilerini düşürmeden şefkatli iletişim kurmalıyız. Şiddetsizliğin düşüncede ve niyette başladığını unutmamalıyız. Ahimsa’nın hayatın her alanına yansıma biçimlerini ise şu şekilde özetleyebiliriz;

Fiziksel Şiddetsizlik

Çevremizdeki herkes ve her şey tek bir kaynaktan var olmuştur. Özümüzde aynı olduğumuzu fark etmeye başlarsak, karşımızdaki herhangi bir varlığa zarar gelmemesini isteriz ve her şeye şefkatle yaklaşırız. 

Zihinsel Şiddetsizlik

Şiddetsizlik sadece fiziksel boyutta değil zihinsel yani düşüncesel boyutta da olabilir. Dış dünyadaki şiddetsizliği önlemek için iç dünyamızda da şiddetsiz bir düşünce yapısına sahip olmalıyız. Düşünceler dile dökülmese dahi çok etkili enerji alanları yaratırlar. Düşüncelerimizi saflaştırırsak dünyamızı saflaştırırız.

Herkes İçin En İyisini İstemek

Barış herkes için barış olmalıdır, refat herkese bereket getirmelidir, yemek herkes için sağlıklı ve doyurucu olmalıdır. Herhangi bir yaşam biçimi acı çekerken hiçbir düzende uyum sağlanamayacağının farkına varmalı ve bütünün hayrı için hareket etmeliyiz.

Kabullenici Ve Affedici Olmak

İç ve dış dünyamızdaki ahengi yakalayabilmek için öncelikle kendimize ve başkalarına karşı kabullenici, sevecen ve affedici yaklaşmalıyız. Hepimiz ‘bir’ isek, o zaman karşımızdakinin kalbini neden kıralım, onun yerine birbirimizi saralım ve destek olalım.

Patanjali’nin Yoga Sutra’larında geçen 8 basamağı incelemek için ‘Yoga Felsefesinin Kurucularından Patanjali’ye Göre Yoga’nın Sekiz Basamağı ve Birlik Yolu‘ yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
Aromaterapi Yağları Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır?