tibet çanakları
Content Pixie

Tibet Çanağı Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Ayurveda başta olmak üzere tüm kadim öğretiler, evrende var olan her şeyin özünde ses titreşimlerinden oluştuğuna inanıyor. Bu yüzden ruh, beden ve zihin arasında uyumu yakalayarak bütünsel şifaya kavuşmak için ses ve titreşimler araç olarak kullanılıyor. Ses terapisi olarak adlandırılan bu kadim şifa aracından yeryüzünün farklı köşelerinde yüzyıllardır yararlanılıyor. Örneğin 40.000 yılı aşkın geleneği ile didgeridoo, bugün Avusturalyalı yerli kabileler tarafından hâlâ hastalıkları iyileştirmek için kullanılıyor. Benzer şekilde ses çanağı olarak da bilinen Tibet çanağının eşsiz titreşimleriyle maneviyatı kuvvetlendirdiğine inanılıyor. Tibet çanağı özellikle enerji blokajlarını kaldırarak enerji temizliği yapmak için tercih ediliyor. Aynı zamanda bu çanaklar; mevcut frekansı değiştirerek zihni, bedeni ve ruhu daha dengeli bir hâle getirmeye yardımcı olabiliyor.

Tibet Çanağı Nedir?

Tibet çanağı, titreşimler yoluyla ses üreten ilk müzik aletlerinden biri olan idiofon ile benzerlikler taşıyor. Ters çevrilmiş çanak formundaki bu kâseler; hafifçe sağa sola doğru sallandıklarında, üzerlerine vurulduğunda ya da sürtüldüklerinde farklı titreşimler yayıyor. Elbette kâsenin boyutu ve materyaline göre yaydığı titreşimin hem tonu hem frekansı farklılaşıyor. Çapı birkaç santimetreden bir metreye kadar değişen boyutlarıyla çok farklı Tibet çanağı bulunuyor. Küçük çanaklar daha hassas titreşimler üretirken daha derin ve gövdeli sesler için derin kâseler tercih ediliyor.

Tibet çanağı üretiminde de oldukça farklı materyaller kullanılıyor. Geleneksel olarak bir Tibet çanağı ile ses üretebilmek için ahşap tokmaklar tercih ediliyor. Antik çağlarda tıbbi amaçla üretilen kâseler için bakır, spiritüel ritüeller içinse farklı alaşımlar kullanılmış.

Yedi çakra için yedi toprak elementi mantığından yola çıkarak bu çanaklarda bakır, kalay, çinko, demir, kurşun, altın ve gümüşten yararlanılmış.

Bir başka yaygın inanca göre ise bu metaller, farklı gezegenleri temsil ettiği için tercih edilmiş. Çekiçleme yöntemiyle tamamen el becerisiyle üretilen Tibet çanaklarında geçmişte kalay ve bakır karışımı da kullanılmış. Çan metali olarak bilinen bu alaşım, daha kuvvetli titreşimler yaratan sert fakat esnek yapısıyla ses çanaklarında özelikle tercih edilmiş.

Günümüzde ise bu çanakların üretiminde sıklıkla bronz kullanılıyor.

Bu kadim el sanatını sürdüren Nepalli zanaatkârlar bakır, kalay ve çinko kombinasyonu ile Tibet çanaklarını büyük bir beceri ve sabırla üretiyor.

Her ne kadar Nepal’de bir kültür mirası olarak el işçiliği ile üretiliyor olsa da Tibet çanakları, fabrikasyon olarak da karşımıza çıkıyor. Artık dünyanın pek çok yerinde seri üretimle üretilen Tibet çanaklarına ulaşılabiliyor.

Ses Çanağı Geleneği Nedir?

Oldukça gizemli bir geçmişe sahip olan Tibet çanağının kökenleri hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Yine de kısıtlı tarihsel bilgilerin ışığında bu kadim geleneğin 5.000 yıl öncesine dayandığına inanılıyor. İnsanlık tarihinin en eski el sanatı olan bu çanakların ilk olarak Mezopotamya’da üretildiği düşünülüyor. Daha sonra bu geleneğin kabileler arasında yayılarak Tibet, Nepal ve Hindistan’a ulaştığı varsayılıyor. Bunun yanı sıra bu zanaatın MÖ 16. yüzyıl civarında Çin’de ortaya çıkmış olabileceğine dair bazı kalıntılar da bulunuyor. 1950’li yıllarda Tibet manastırlarının Çin işgali ile tahrip edilmesi sonucunda Tibet çanağına ait ezoterik bilginin tamamen ortadan kalktığına inanılıyor.

Tüm tarihsel belirsizliklere rağmen Tibetli keşişlerin ve Budist rahiplerin anekdot referansları, bu enstrümanların çeşitli manevi ritüellerde kullanıldığına işaret ediyor.

Himalaya ses çanağı geleneğinde bu kâseler, keşişler tarafından gizli tutulan ilahi ve dualar eşliğinde kullanılmış. Kutsal ritüellerin yanı sıra Budist rahipler, Tibet çanağına meditasyon pratiklerinde de yer vermiş. Bugün bu geleneği sürdüren lama ve keşişler, ses çanaklarını iç huzuru yakalamayı kolaylaştırmak amacıyla tercih ediyor.

Tibet Çanağı Nasıl Kullanılır?

Tibet çanağı, ses terapisinde yer alıyor olsa bile bireysel olarak da kullanılabiliyor. Birçok Budist rahibin ruhsal uyum, odaklanma ve iç huzur için meditasyonları boyunca bu çanakları kullandığı biliniyor. Öyle ki tekrar edilen mantra’lara eşlik eden titreşimlerle iyi niyetlerin daha serbestçe evrene aktığına inanılıyor. Dilerseniz siz de meditasyon öncesinde zihninizin odaklanmasına destek olmak için Tibet çanağını kullanabilirsiniz. Benzer şekilde meditasyonunuzu, bu şifalı ses titreşimleri ile sonlandırmayı tercih edebilirsiniz.

Bireysel olarak bir Tibet çanağı kullanmak istediğinizde öncelikle çanağı tam olarak avcunuza yerleştirmeniz gerekiyor. Parmaklarınızla çanağı avuçlamadan mümkün olduğunca düz bir biçimde tutmaya dikkat ederek yerleştirebilirsiniz. Tibet çanağını yerleştirdikten sonra ses titreşimleri yaratmak için diğer elinizle bir tokmak kullanmalısınız. Bu ahşap tokmağı dairesel hareketlerle çanağın çeperine veya kenarına sıkıca bastırmanız gerekiyor. Böylece bilek hareketinizin hızıyla artan bir ses titreşimi yakalayabilirsiniz. Yüksek frekanslı, net bir ton duyduğunuzda ise çevirme hızınızı yavaşlatabilirsiniz. Doğru tınıyı yakalamak için mutlaka bileğiniz yerine tüm kolunuzu kullanmanız gerekli. Eğer hareketi doğru yapıyorsanız tokmağı çanaktan uzaklaştırdığınızda sesin rezonansa girdiğini fark edebilirsiniz. Dilerseniz bu dairesel döngüyü çanağın dış yüzeyinde de yapabilirsiniz. Hatta başlamadan önce tokmakla çanağa bir kez vurabilirsiniz.

tibet çanağı
Content Pixie

Ses çanaklarında deneyiminiz yoksa veya Tibet çanağına aşina değilseniz ilk deneme sizi biraz zorlayabilir. Unutmayın; ister elde çekiçle dövülerek ister kalıp döküm ile imal edilmiş olsun, bu çanakların şifası ancak kullanıcısının rezonansı ile uyumlandığında ortaya çıkabiliyor. Zamanla ve uygulama yaptıkça çanakla bütünleşmeniz kolaylaşabilir.

Tibet çanağı, ses terapisi amaçlı kullanıldığındaysa birbirinden farklı konfigürasyonlarda yerleştiriliyor. Uzman uygulayıcılar sizden yere uzanmanızı istedikten sonra bu çanakları odanın farklı bölgelerine, etrafınıza veya vücudunuzun üzerine yerleştirebiliyor. Çanaklar konumlandırıldıktan sonra uygulayıcı, ses ve titreşim yaratmak için farklı boyutlarda ahşap tokmaklar kullanıyor. Hatta bazı seanslarda uygulayıcı, rehberli meditasyon tekniğini de tercih edebiliyor. Tibet çanağı ile ses terapisi uygulamasının bilinen bir yan etkisi olmasa da epilepsi hastaları ile hamilelerin seans öncesinde mutlaka doktora danışmaları öneriliyor.

Tibet Çanağının Ruhunuza Faydaları?

Genel olarak Tibet çanağı rahatlatıcı, onarıcı ve iyileştirici etkiye sahip olan ses frekanslarını yaratmak için kullanılıyor. Henüz yeterli bilimsel çalışma olmasa da ses terapisi üzerine yapılan araştırmalar, bu çanakların vücutta parasempatik bir tepki yarattığını gösteriyor. Öyle ki Tibet çanağı ile oluşturulan ses dalgalarıyla artan hormonal salınımın beyni farklı dalgalara taşıyabildiği teorisi güçleniyor. Tibet çanağı meditasyonu üzerine yapılan bilimsel bir çalışma gösteriyor ki bu titreşimler endişe, gerginlik ve depresyona neden olan duyguları sakinleştirebiliyor. Buna bağlı olarak ses terapisinin stresle ilişkilendirilen pek çok rahatsızlık üzerinde de etkili olabileceği düşünülüyor. American Journal of Health Promotion dergisinde 2014 yılında yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre Tibet çanağı meditasyonu, kan basıncı ve kalp atım hızını düşürebiliyor. Dolayısıyla bu çalışmalardan hareketle çanakların ürettiği titreşimlerin, alfa ve teta beyin dalgaları yaratarak fiziksel ve zihinsel bir rahatlama sağladığı düşünülüyor. Tüm bu ölçülebilir faydaların yanı sıra hissedilen refah duygusu, bireyin maneviyat pratiğini de kolaylaştırıyor. Ayrıca bu çanakların yaydığı titreşimlerle kişinin frekansı değişebiliyor, aura ve enerji temizliği yapılabiliyor.

Müziğin ruhun gıdası olduğu gerçeğinden hareketle bu kadim sesleri hayatınıza kolaylıkla adapte edebilirsiniz. Yogadan meditasyona kadar her pratiğinizde size kolayca eşlik edebilecek olan bu seslere, akıllı telefonlarınızı kullanarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz kendi Tibet çanağınızla yaratacağınız ses şifasını deneyimleyinceye kadar Spotify’da oluşturduğumuz ”Tibet Çanakları” çalma listemiz, ihtiyaç duyduğunuz her an size eşlik edebilir.

Daha Fazla İçerik
klesha asmita
Klesha’ların İkincisi Asmita; Egoyla Aşırı Özleşleşme Hali