Prophsee Journals

Ritüeller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kendisi ile uyum içerisinde olan insan, hayatına dengeyi davet eder. Bunu yapabilmenin temel yolu ise gün içinde her hareketimizin bir anlamı olduğunu fark etmekten geçer. Bilinçli hareket etmek; çevremizdeki nesnelerin, insanların, olayların farkına varmamızı ve hayat içerisindeki rolümüzü anlamamızı kolaylaştırır. Bu bilinç ve uyumlanma hâline ise ritüeller yardımıyla ulaşabiliriz.

Ritüel Nedir?

Düşüncelerimizin eylemlere, eylemlerin ise alışkanlıklara dönüştüğünü; alışkanlıkların karakterimizi şekillendirdiğini ve karakterimizin kaderimizi belirlediğini duymuşsunuzdur. Ritüeller ise pozitif düşünceleri eylemlere dönüştürmemizi amaçlar. Alışkanlık hâline gelen rutin işlerimizi yaparken pek fazla düşünmeyiz. Eylemlerimizi onlara bir anlam yüklemeden yapar ve bir süre sonra onların alışkanlıklarımıza dönüştüğünü görürüz. Ritüeller ise alışkanlıklarımızın, rutin işlerimizin birer anlamı olduğunu anımsatır ve farkındalıkla yaşamamıza yardımcı olur. Negatif düşüncelere sahip zihnimizi dinginleştirir ve pozitif düşünceleri eylemlere dökmemize katkıda bulunur.

Fiziki dünya ile ruhumuz arasındaki bağlantıyı kuran ritüelleri uyguladığımız takdirde bedensel ve ruhsal iyileşmeyi daha şeffaf şekilde gözlemleme imkânına ulaşırız.

Bir çeşit kendini tanıma ve anlamlandırma yolculuğu olan ritüeller; bizi neyin mutlu ettiğini kendimize sormamıza, hayat amacımızı bulmaya teşvik eder. Ritüeller, dharma’mızı yani hayat amacımızı bulma yolculuğumuzda bizi sınırların ve kalıpların ötesine çıkarır. Günlük realitemizden daha gerçek, içsel bir yolculuk ve farkındalık adımları sunarak yaşamımıza pozitif duyguları davet eder. Çevremizdeki dünyanın ve değişen düzenin bize neler hissettirdiğinin farkında olmamıza, bu düzene daha rahat ayak uydurmamıza ve sahip olduklarımız için minnet duymamıza da katkıda bulunur. Minnet duygularını davet eden ritüeller sayesinde siz de dış dünya ve iç dünya arasındaki bağınızı kuvvetlendirebilir, zihninizdeki olumlu düşünceleri artırarak ahenk içinde bir yaşama geçiş yapabilirsiniz.

Ritüelin Tarihteki Yeri

Ritüellerin tarihi çok eskilere dayanıyor. İlk ritüeller, tabiat döngüsünü fark eden insanın bu döngüye ayak uydurma ve hayatta kalma iç güdüsü ile ortaya çıktı. Ritüeller sayesinde baharda açan çiçeklerle canlılığa ayak uydurdular, sonbaharda dökülen yapraklarla eskiyi geride bıraktılar, kışa hazırlanırken ise içe dönme hissiyatını en güvenli şekilde hayatlarına davet ettiler. Daha sonra bu ritüeller hayatta kalma savaşının etkisinden çıkarak daha spiritüel bir boyut kazandı.

Budizm’in kurucusu Siddhartha Gautama yani Buda; dünya üzerindeki acıları anlamak, yaşama ve kendi benliğine bir anlam bulmak için içsel bir yolculuğa çıkarak Budizm felsefesi ile anlam arayışına ışık tutan ritüel geleneğinin de mimarı oldu. 

Bu arayış doğrultusunda dünyevi nimetlerden uzaklaşan Siddhartha; keşişlerle, bilge insanlarla ve bireysel olarak yaptığı ritüeller sonrasında asıl gerçeğin saklı olduğuna ulaştı. Onun öğretilerinin bir araya geldiği Budizm sayesinde tinselliğe önem veren düşünce ile inanç sistemleri yaygınlaştı ve insanlar ritüeller yaparak kendilerinin en iyi versiyonu olmaya çalıştı. Günümüzde de bu kadim uygulamayı devam ettiriyoruz.

Ritüel Neden Yapılır?

Ritüelleri sürekli hareket hâlinde olan, değişen ve dönüşen kozmosla uyum içinde yaşamak için yaparız. Bu uyum hâlini günlük hayattaki her adımımıza adapte edebiliriz. Sabah gözümüzü açtığımızda yeni güne iyi bir dilekle başlamaktan, gün içinde kullandığımız kelimelere ve istikrarlı bir şekilde sürekli tekrarladığımız hareketlere kadar… 

Pozitif düşüncelerimizi eylemlere dökmek, varlığımızı anlamlandırmak ve kendimizi daha iyi tanımak ritüeller sayesinde mümkün olur. 

Ritüeller hayatın ve kendimizin farkında olmamıza, anda kalmamıza katkıda bulunur. Yeni günü memnuniyetle karşılamamıza, biten bir günde neler yaşadığımıza ve en önemlisi neler hissettiğimize odaklanmamıza olanak tanır. Sahip olduklarımıza şükretmemize ve düşüncelerimizi kontrol etmemize aracı olur.

Vücudumuzda 8 temel enerji noktasını temsil eden çakralar, yaşam enerjimizi arttırır. Ritüeller ise bu sekiz çakranın dengeye ulaşmasına yardımcı olur. Dengelenen çakralar sayesinde kozmik enerjiyle uyum yakalamak mümkün hâle gelir.

Dengeli yaşam enerjisi ile zihin, ruh ve beden; uyum içerisinde hareket eder.

Yoga, meditasyon, dua gibi manevi uygulamaların temelinde ve ilk adımında yer alan ritüel geleneği; fizik, ruh ve zihin bütünlüğü sağlayarak her günümüze anlam katmayı amaçlar. Yaptığımız ve yapacağımız her eylemin ruhsal bir noktaya temas ettiğini ve bu noktaları tanımlayarak daha farkında olmamıza yardımcı olması sayesinde kendimizi tanıma yolculuğumuza da ışık tutar.

Ritüel Çeşitleri Nelerdir?

Ritüel çeşitleri günün farklı zaman aralıklarında yapabileceğimiz uygulamaları içerir. Düzene oturttuğumuz takdirde günün her anında gerçekleştirebileceğimiz ritüelleri sabah, gündüz ve akşam olarak 3 ana başlık altında toplayabiliriz. Sabah uyandığımız andan gece uykuya dalana kadar pozitif düşünmemizi ve her eylemimizi farkındalıkla yapmamıza yardımcı olan ritüel çeşitleri, günün her anını anlamlı kılmaya katkıda bulunur ve hayatın her alanını kapsar.

Sabah Ritüeli

Sabah ritüeli; güne güzel bir başlangıç yapmanızı, yeni güne hazırlanmanızı ve niyetlerinizi belirlemenizi kapsar. Gün içerisinde neler yapmak istediğinizi düşünerek ve niyetlerinizi belirterek sabah ritüeline başlayabilirsiniz. Sabah uyandığınızda sizi gülümseten her şeyi düşünmek için kendinize zaman tanıyabilir; ailenizin, sevdiklerinizin ve evcil hayvanınızın varlığına şükredebilirsiniz.

Sahip olduğunuz maddi ve manevi her şey için minnet duymak, güne pozitif başlamak için size ilham olur. Sabah uyandıktan sonra yaptığınız her eyleme sevgi, şükran, ilham enerjisi ile dokunduğunuzu hissedebilirsiniz.

Yaşama dair daha şefkatli ve farkında olmak için içtiğiniz suyu size sunan tabiata ve yaratıcı enerjisi ile can veren Tanrı’ya şükranlarınızı iletebilirsiniz. Kahvaltı yaparken aldığınız her lokmanın sizi daha sağlıklı yaptığını ve sizi zinde kıldığını hayal edebilirsiniz. Başladığınız günün nasıl geçmesini istediğinizi ve dışarıdan nasıl görünmek istediğinizi düşünebilirsiniz. “Bugün neleri deneyimlemek isterim? Bana bugün neler ilham verebilir? En iyi versiyonum olsa bugün neler yapar? İş yerime, evrene ve doğaya nasıl katkıda bulunabilirim? Beni hayata bağlayan ne?” sorularını kendinize yöneltebilir ve cevapları net bir biçimde belirleyebilirsiniz. Aldığınız cevaplar ile gün içerisindeki koşuşturmaca sizi neyin ayakta tuttuğunu ve ne için mücadele verdiğinizi fark ederek kendinizi daha zinde hissedersiniz.

Gündüz Ritüeli

Gündüz ritüeli evren ve Tanrı ile bağlantınızı sürdürmenize destek olur. Gündüz ritüeli yaparken insanlarla iletişiminize dikkat edebilirsiniz. İnsanlarla konuşurken onlara verdiğiniz yanıtların, karşınızdaki kişi veya kişilerin potansiyellerini ortaya çıkarmak için nasıl bir katkıda bulunduğunu fark edebilirsiniz. Gün içerisinde yaptığınız eylemleri gerçekleştirirken tek bir noktaya odaklanıp çevrenizdeki güzellikleri es mi geçiyorsunuz? Yaptığınız işleri acele ile bitirmek gayesindeyseniz bu konuya dikkat ederek kaçırdığınız güzellikleri gündüz ritüeli içerisinde fark edebilirsiniz. Böylece esenlik dolu bir hayata kucak açabilirsiniz.

Akşam Ritüeli

Akşam ritüelinde enerjiyi yavaşlatmak esas alınır. Günün yorgunluğunu geride bırakıp sadece kendinize odaklanabileceğiniz akşam ritüelini tamamlanma enerjisi olarak düşünebilirsiniz. Sabah ritüelinizdeki amaçlarınızı ve niyetlerinizi göz önüne getirip kıyaslama yapabilirsiniz. Hangi noktalarda yeterli olduğunuzu veya eksik kaldığınızı belirleyerek kendinizi geliştirmek için neler yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Rahat kıyafetler giydikten ve kendinizi en huzurlu hissettiğiniz ortama geçtikten sonra en azından birkaç dakika zihninizde gününüzü özetleyin.

Sabah uyandığınız andan itibaren neler yaşadığınızı ve neler hissettiğinizi gözden geçirin. Bunu yapmak, hayatınızın her gününü nasıl yaşadığınıza ve nasıl yaşamak istediğinize dair farkındalık geliştirmenize katkıda bulunur.

Dinlendirici bir uyku çekmek amacıyla akşam ritüeliniz için bir rutin oluşturabilirsiniz. Günlük tutma, sıcak bir duş alma, kitap okuma gibi ruhu ve bedeni dinlendiren aktiviteler; daha kaliteli bir uyku çekmenize yardımcı olur. Gününüzün nasıl geçtiğini, unutmak istemediğiniz olayları veya hislerinizi yazdığınızda gelişiminizi rahatça takip edebilirsiniz. Son olarak dinlendirici bir uyku çekmek için televizyon ve telefon gibi mavi ışık kaynaklarından uzak durarak erken bir saatte yatağa girmek, akşam ritüelinizi tamamladığınız anlamına gelir.

Günün vaktinden bağımsız olarak uygulayabileceğiniz bazı basit ritüeller de var. Örneğin; çayınızı kokusuna ve tadına vararak içebilir, her gün kendinize birkaç dakika ayırarak en sevdiğiniz müziği dinleyebilir ve 5 dakikalık sessizlik molaları verebilirsiniz. Yine de ritüellerinizi oluştururken tek ve biricik olduğunuzu gözden kaçırmamalısınız.

Zamanla kendinizi daha iyi tanıdığınızda ruhunuza, zihninize ve bedeninize iyi gelecek ritüelleri hayatınıza dâhil edebilirsiniz. Böylece içsel yolculuğunuzu başlatabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
Doğum Haritası Nedir?