Değişen dünyaya ayak uydurma çabası, giderek modern hayatı yakalama telaşına dönüşüyor. Stres ise her günü bir öncekinden daha zor hâle getirebiliyor. Stresin beraberindeki kaygı ve endişe, ciddi bir duygusal yük oluşturuyor. Hâl böyle olunca beden, ruh ve zihin bütünlüğünü koruyarak dengede kalmak zorlaşıyor. Reiki, bu noktada yaşam kalitesini arttırarak daha sakin ve dengeli şekilde yaşam sürmeyi sağlayan bir araç olarak devreye giriyor. Özünü evrensel yaşam enerjisinden alan bir şifa tekniği olan Reiki, enerji bariyerlerini ortadan kaldırarak gevşetip rahatlatıyor.
Reiki Ne Demek?
Ezoterik açıdan epey kapsamlı bir tanıma sahip olan Reiki, Japoncadan dilimize “evrensel yaşam enerjisi” olarak çevriliyor. “Her yerde var olan” anlamına gelen Rei ve “ruhsal yaşam enerjisi” anlamına gelen Ki sözcüklerinden oluşan Reiki, “ruhsal olarak yönlendirilmiş yaşam gücü”nü ifade ediyor.
Reiki şifası, evrende her şeyin enerjiden oluşmasından hareketle enerji aktarımını gerektiriyor. Reiki uzmanları, âdeta bir kablo görevi görerek evrenin enerjisini kendisine ya da Reiki uyguladığı kişiye aktarabiliyor.
Bilim, henüz Reiki şifasının nasıl gerçekliğini net bir şekilde ispatlayamıyor olsa da bazı güçlü teoriler ile gerçekliğini destekliyor. En popüler teori ise aura olarak da bilinen biyoenerji alanına dayanıyor. Benzer şekilde Reiki pratiğinin çalışma şekli, kuantum fiziğiyle de ilişkilendiriliyor.
Tibet kaynaklı olduğuna inanılan bu ruhsal şifa tekniği, popülaritesini Japon Budist Dr. Mikao Usui’ye borçlu. Bugün dünya çapında baskın olarak Dr. Usui tarafından geliştirilen Usui Reiki kullanılıyor. Dr. Usui tarafından kurulan “Usui Reiki Ryoho Gakkai” organizasyonu ise bu tekniği geliştirerek Usui Reiki üzerinde çalışmaya halen devam ediyor.
Reikinin Faydaları Nelerdir?
Reiki, evrenin şifa enerjisini kullanarak bireysel enerji blokajını ortadan kaldırıyor. Böylece yaşam enerjisinin kesintisiz bir biçimde bedende akmasını sağlıyor. Fiziksel beden farkındalığı artıyor ve vücudun kendi kendini iyileştirme yetisi tekrar harekete geçiyor. Pozitif enerji ile şarj edilen bu akış, bastırılmış duygu ve düşüncelerden kaynaklı negatif enerjiyi de serbest bırakıyor. Reiki uzmanının dokunuşları ile içeri giren pozitif enerji ise birçok fiziksel ve duygusal problemin ortadan kalkmasını sağlayacak şekilde enerji yollarını açıyor. Reiki, zindelik sağlayan pozitif etkileri ile duygu durum bozukluklarından fiziksel ağrılara kadar oldukça geniş bir yelpazede pek çok fayda sağlayabiliyor. Bu faydaların bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz:
Fiziksel Ağrıyı Hafifletmeye Yardımcı Olur
Reiki, özelikle fiziksel ağrıları hafifletme konusunda katkı sağlayabiliyor. Sezaryen doğum üzerine yapılan bu çalışma, Reiki’nin analjezik ağrı kesicilere olan ihtiyacı azaltabileceğini gösteriyor. Aynı çalışma, sezaryen doğum sonrasında Reiki uygulanan kadınlarda endişenin de olumlu ölçüde azaldığını ortaya koyuyor. Reiki ile fizyoterapi uygulamalarını karşılaştıran bir diğer çalışma, fıtık kaynaklı bel ağrılarında Reiki’nin faydalı olabileceğini gösteriyor.
Endişe ve Yorgunluğu Azaltmaya Katkıda Bulunur
2017 yılında diz protezi ameliyatı geçiren hastalar üzerinde yapılan çalışmaya göre Reiki, ameliyat öncesi ve sonrasında anksiyeteyi önemli ölçüde azaltıyor. Yine aynı çalışmadan elde edilen diğer sonuca göre Reiki alan hastalarda ağrı azalırken solunum hızı ve kan basıncında düşüş gözlemleniyor.
Ruh Hâlini İyileştirmeye Destek Olur
Reiki, yarattığı esenlik hissi sayesinde depresyon benzeri duygu durum bozukluklarının tedavisine yardımcı oluyor. Reiki’nin yarattığı derin rahatlama sayesinde bastırılmış duyguların enerji kanallarında yarattığı tahribat, daha hızlı onarılabiliyor. Böylece daha dengeli bir ruh hâli ile yaşam kalitesinde artış görülebiliyor.

Reiki Tekniği Nedir ve Nasıl Yapılır?
“Reiki nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamadan önce Reiki eğitimlerinden kısaca bahsetmek gerekiyor. Reiki meditasyon uzmanları, Japon sensei (öğretmen) geleneğine göre aktarım yoluyla eğitiliyor.
1. Seviye Reiki
Bu seviyede temel iki farklı eğitimle dokunarak şifa verme öğretiliyor. Teorik eğitimde Reiki bilgisinin yanı sıra çakralar, enerji bedeni ve aura kavramları aktarılıyor. İnisiyasyon eğitimiyle ise evren enerjisi, öğretmenden öğrenciye aktarılıyor. Bu eğitime katılarak 1. seviye Reiki alanlar; başta kendileri olmak üzere diğer kişilere, bitki ve hayvanlara dokunarak enerji vermeyi öğrenmiş oluyor. Dileyen katılımcılar, sadece bu seviyede kalabildiği gibi diğer seviyelere de geçiş yapabiliyor.
2. Seviye Reiki
Bu seviyeye katılım için öncelikle 1. seviye Reiki eğitimini tamamlamış olmak gerekiyor. 1. seviyeden farklı olarak bu seviyede yer ve zaman sınırı ortadan kalkıyor. Sınırsız şifanın öğretildiği seviyede Reiki sembolleri kullanılıyor. Bu özel semboller aracılığıyla farklı enerji frekanslarını kullanmak mümkün oluyor. Ayrıca bu seviyede katılımcılar, fiziksel semptomlara sebep olan bastırılmış duyguları açığa çıkarmak amacıyla duygulara şifa uygulamayı öğreniyor. 2. seviye Reiki eğitimi, evrenle daha derin ve güçlü bir bağlantı kurarak şifasını derinleştiriyor.
3. Seviye Reiki ve Master Reiki
Yüksek derece şifa vermenin öğrenildiği 3. seviye Reiki eğitiminde aura temizleme ve kristal kullanımı üzerinde duruluyor. Eğitimde Reiki’nin en yüksek seviyesi ile uyumlanmaya çalışılıyor. Böylece tüm yaşam boyunca sürecek bir şifa aracı hâline gelinebiliyor. Reiki’yi tüm yönleriyle keşfetmeyi sağlayan bu basamağın sonunda ise Master Reiki eğitimi alınabiliyor. Derin bağlılık gerektiren Reiki şifasını öğretmek niyetinde olanlar, yaklaşık 6 ay süren bu eğitim sonrasında öğrenci yetiştirmeye başlayabiliyor. Elbette Master Reiki olabilmek için tüm seviye Reiki eğitimlerini almış olmak gerekiyor.
Reiki Tekniği Nasıl Uygulanır?
Reiki meditasyon tekniği, ancak sertifikalı Reiki uzmanları tarafından uygulanabiliyor. Tipik bir Reiki seansı; en az 20, en fazla 90 dakika sürüyor. Seans öncesinde Reiki’den beklentiniz ve niyetiniz hakkında uygulayıcınız ile konuşmuş olmanız gerekiyor. Zira seans süresince sessiz kalınıyor. Böylece her iki kişinin de zihni durgunlaşıyor ve bedenleri rahatlıyor. Seans boyunca sizden sırtüstü yatarak uzanmanız bekleniyor. Bu yüzden mümkün oldukça rahat olan ve bedeninizi sıkmayan kıyafetler tercih etmeniz öneriliyor. Ayrıca dikkatinizin dağılmaması için telefonunuzu sessize almanız ya da kapatmanız tavsiye ediliyor.
Reiki seansı, uygulayıcının enerji akışına niyet ettiği anda başlıyor. Genellikle uygulayıcılar, spesifik bir faydaya ya da kişinin en yüksek hayrına şifa bulmasına niyet edebiliyor.
Takiben uygulayıcının elleri, vücut üzerinde dolaşmaya başlıyor. Böylece evrensel yaşam enerjisi, kişinin en çok ihtiyaç duyduğu alana doğru tamamen sezgisel olarak akıyor. Bu yüzden uygulayıcılar ellerini nerede ve ne kadar süre tutacaklarına tamamen akış içinde karar veriyor. Tüm bunlar yaşanırken bedende derin bir gevşeme hissediliyor ve uygulamanın meditatif etkileri yavaş yavaş deneyimleniyor. Enerji aktarımı sırasında fiziksel olarak hafif bir ısı artışı ve karıncalanma gibi etkiler de hissedilebiliyor. Seans sonrasında hissedilenler ise kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Kimileri sakin ve huzurlu hissederken kimileri daha enerjik ya da yorgun hissedebiliyor.
Non-invaziv bir uygulama olan Reiki’nin bilinen herhangi bir zararının ya da yan etkisinin bulunmadığını da belirtmemiz gerekiyor.
Reiki; evrensel enerji şifasıyla bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak derin bir rahatlama hissi sunuyor. Dilerseniz siz de bu manevi tekniği; stresin olumsuz etkileri ile başa çıkmak için deneyimleyebilir, kendi içsel yolculuğunuzda bir rehber olarak kullanabilirsiniz.