Sağlık problemlerinizin altında aslında hiç hatırlamadığınız ama bir şekilde sizi terk etmeyen travmaların var olabileceğini düşündünüz mü hiç? En karmaşık ve tedavisi zor sağlık problemlerinden, basit ama kronik hâle gelmiş hastalıklara kadar pek çok sorunun kökeninde geçmişte edinilen duygusal bir travma yatıyor olabilir. Çeşitli tedavilerle semptomlar ortadan kaldırılsa bile bu travmalar, bilincin en gizli köşelerinde var olmaya devam eder. Recall Healing; zihinsel, ruhsal veya fiziksel semptomların altında yatan duygusal travmaları açığa çıkarmayı ve onlarla yüzleşerek çözümler üretmeyi amaçlayan bir sistem. Peki, Recall Healing yaklaşımı nasıl oluştu ve nasıl bir bilimsel gerçekliğe dayanıyor?
Recall Healing Nedir?
Bu destekleyici terapinin kökenlerini incelemeden önce “Recall Healing ne demek?” sorusuna cevap verelim. “Recall”; geri çağırma, hatırlama anlamlarına gelen bir sözcük. “Healing” ise iyileşme, şifa anlamına geliyor. “İyiliği geri çağırma” da diyebileceğimiz Recall Healing’i modern tıptaki tedavileri destekleyen bir terapi sistemi olarak tanımlayabiliriz. Bu sistem, çeşitli hastalık semptomlarının, aslında geçmişte bilince yerleşen travmaların bir dışa vurumu olduğunu ve asıl sebebi bilindiğinde her hastalığın tedavi edilebileceğini savunuyor.
Recall Healing’le sadece sağlık problemleri değil; hayatımız boyunca tekrar edip duran ama bir çözüm bulamadığımız kaygı, mutsuzluk, gerginlik gibi olumsuz his ve tavırlar da inceleniyor.
Sevilen birinin ölümü, sevgisiz kalınan dönemler, iflaslar, yaşam koşullarının zorlaşması, ilişkilerin umulanın aksi yönünde ilerlemesi gibi pek çok olumsuzluk; insan ruhunu bir çıkmaza itebiliyor. Derin yas süreçleri, yoğun kederler; bünyemize kaldırabileceğimizden daha fazla stres yüklüyor. İnsan beyni ve bilinci; bir hayatta kalma mekanizması ile hareket ettiği için bu kederlerin üzerini örtmeye ve geride bırakmaya çalışıyor. Bilinçteki bu olumsuzluklar bilinç dışına itiliyor, yas hafifliyor ve hayata devam edebiliyoruz. Ancak bilinç dışı ya da bilinçaltı dediğimiz kavram, bu olumsuzlukları daha az görünür kılsa da zaman zaman rüyalarla, fiziksel ve ruhsal semptomlarla dışa vurmak zorunda. Tam da bu noktada uygulanan travma terapileri, fiziksel ve ruhsal hastalıkların tedavi süreçlerini destekliyor.
Recall Healing, Yeni Alman Tıbbı Yaklaşımı ve Total Biyoloji Sistemi
Çok disiplinli bir yaklaşım olan Recall Healing’in temelinde analitik psikolojinin kurucusu olan Carl Jung’ın psikanaliz çalışmaları, Dr. Geerd Hamer’ın Yeni Alman Tıbbı yaklaşımı ve Dr. Hamer’la çalışan Dr. Claude Sabbah’ın geliştirdiği “total biyoloji” kavramı yer alıyor. Yeni Alman Tıbbı yaklaşımı, hem psikiyatr hem de başarılı bir cerrah olan Dr. Hamer’ın yaşadığı derin bir travma sonrası gelişiyor. Dr. Hamer’ın henüz 18 yaşındaki oğlu, bir kavga sırasında başından yaralanarak hastaneye yatıyor ve babasının tüm çabalarına rağmen hastanedeki dördüncü ayında hayatını kaybediyor. Bu kaybın ardından bir yas çatışmasıyla baş başa kalan Dr. Hamer’a bir süre sonra testis kanseri teşhisi konuyor. Dr. Hamer, cerrahlığını rafa kaldırıp araştırmalarına yoğunlaşıyor. Bu araştırmalar, sevilen bir yakının kaybı gibi şok ve stres oluşturan travmaların fizyolojik sonuçlar doğurduğunu bilimsel olarak ispatlamayı başarıyor. Bu büyük keşfin sonucunda gelişen Yeni Alman Tıbbı yaklaşımı da çeşitli hastalıkların temelindeki muhtemel travmalara odaklanıyor.
Dr. Hamer, bu keşfinin Almanya’da yeterince destek görmemesinin ardından kendi enstitüsünü kuruyor ve çalışmalarını Dr. Claude Sabbah gibi başarılı doktorlarla yan yana sürdürüyor. Dr. Sabbah, Dr. Hamer’ın vakalarda en fazla bir yıllık geçmişi araştırdığını görünce “Travmaların daha da gerideki bir dönemde yaşanmış olması mümkün mü?” sorusunu soruyor ve enstitüden ayrılıp kendi çalışmalarını yürütmeye başlıyor. Bu çalışmalar sırasında kurulan “total biyoloji sistemi” de “Patolojilerin travma öyküsü araştırılırken en fazla ne kadar geriye gidilebilir?” sorusunun cevabını arıyor.
Dr. Gilbert Renaud’un Recall Healing Keşfi:
“Sırlarınız Kadar Hastasınız.”
Dr. Gilbert Renaud da Dr. Hamer ve Dr. Sabbah’ın çalışmalarından yola çıkarak binlerce vaka üzerinde duygusal travma araştırmaları yürütüyor ve Recall Healing’i keşfediyor. Çalışmalarında Carl Jung’ın analitik psikoloji kuramından faydalanıyor ve diğerlerinden çok daha farklı bir zaman aralığına odaklanıyor.
Bilincin varlığını kabul eden Jung’ın yaklaşımına göre bugün bizi biz yapan her şey, ana rahmine düştüğümüz andan itibaren maruz kaldıklarımızın bilincimizde bıraktığı izlerle ilgili.
Klasik tıp teorileri de insanların 0-6 yaş aralığında yaşadıklarının sonraki yaşam için belirleyici olduğunu kabul ediyor. Aynı zamanda anne karnındaki 9 ay, 10 günlük sürecin benlik oluşumundaki etkileri üzerine de çalışmalar mevcut.
“Sırlarınız kadar hastasınız.” diyen Dr. Gilbert Renaud ise bu iki sürecin, buzdağının görünen yüzü olduğunu savunuyor. Çünkü yumurtadaki döllenmeden çok daha önce, “proje amaç dönemi” denen dönemde annenin bilincinde biriken travmalar da bebeğe yansıyabiliyor. Bebeğin ana rahmine düşmesinden önceki 9 ay, döllenme anı, gebelik süreci, doğum anı ve doğumdan sonraki ilk bir yıl; bebek için güvenli bir alan oluşturmak zorunda. İlk bebeğini kaybeden bir anne, ikinci bebeğini de kaybetme korkusu yaşarsa annenin travması, ikinci bebeğin güvenli alanını ihlal ediyor ve dolayısıyla bebekte de bir yas travması gelişiyor.
Recall Healing Nasıl Yapılır?

Recall Healing, kesinlikle bir tedavi ya da alternatif tıp yöntemi değil. Terapilere başlamadan önce modern tıp uzmanlarına danışarak hastalığınızla ilgili bir tanı ve tedavi süreci başlatmanız daha sağlıklı olur. Terapilerin amacı ise hastalıklara sebep olan travmalarla yüzleşmeyi ve onların yansımalarından kurtulmayı desteklemek. Terapilerde her problemin Yeni Alman Tıbbı’ndaki karşılığı üzerinden bilince sorulacak en doğru sorular aranıyor. Vaka, sürekli tekrarlayan bir egzama problemiyse Yeni Alman Tıbbı, geçmişteki bir ayrılık öyküsüne işaret ediyor. Annenin hamilelikten önceki dokuz ay içerisinde yaşadığı derin bir ayrılık acısı, daha anne karnındayken bebeğin egzama projesini başlatıyor ve doğumla aktifleşiyor. Çünkü bebek, ayrılıkla ilk olarak doğumda tanışıyor ve beyin, tensel temasının kesilişini dokunma duyusuyla ilintili olan deriye yansıtıyor. Ardından bebeğin beyni doğuma, anneden uzak kaldığı dönemlere ve ileriki yaşlardaki ayrılık durumlarına egzamayla tepki vermeye başlıyor. Terapilerle bu travmaya ulaşıldığında beyin, bunun kendi problemi olmadığını kabul ediyor ve travmanın izleri gideriliyor.
Terapiler, dünyanın pek çok ülkesinde uygulanıyor. Türkiye’deki çalışmalar ise School of Younity’nin kurucusu olan Pınar Gogulan’ın öncülüğünde yürütülüyor.
Recall Healing; dikkat eksikliği, öğrenme güçlükleri, kilo kontrolü, finansal problemler gibi pek çok konuya odaklanan çeşitli seminerler ve eğitimler ile uygulanıyor. Yüz yüze ya da online olarak katılabileceğiniz bu uygulamalar; beynin ve bilincin işleyişini kavramaya, bireysel farkındalığı arttırmaya, geçmişle yüzleşip bilinç dışının arındırılmasına yardımcı oluyor.
Ayrıca bizzat Dr. Gilbert Renauld’un katılımıyla, farklı seviyelerdeki üç modül hâlinde gerçekleştirilen Recall Healing Temel Çalıştayı’na da katılabilirsiniz. Farklı tarihlerde gerçekleştirilen üç modülün ilkinde katılımcılara beynin ve bilincin işleyişi, hastalıkların oluşma döngüleri ve bu döngülerin nasıl kırılacağı aktarılıyor. İkinci modül, ilk modülle oluşturduğunuz zeminin üzerinde kişisel farkındalığınızı yaratabilmeniz için yüzlerce vaka örneği sunuyor. Son modülde ise artık bilincinize doğru soruları sorarak ve bulduğunuz parçaları bir araya getirerek kendinizle ilgili gerçeklere doğru bir keşfe çıkabiliyorsunuz.