dosha nedir

Dosha Testi ile Ayurvedik Bünye Tipinizi Öğrenin

dosha nedir

Dosha testinin amacı nedir?

Ayurvedaya göre vücudu yöneten üç ana dosha vardır: Vata, Pitta ve Kapha.

Bu üç dosha da her bireyde bulunur ve kendi rollerini oynar, ancak kişinin varoluşuna bağlı olarak en baskın olan doshasına ‘birincil dosha’ denir. Birincil dosha, ikincil ve üçüncül baskınlıktaki doshalar ile de ilişkilidir. Ancak bu ilişkinin içinde bir hiyerarşi vardır diyebiliriz. İşte bu birincil yani en baskın dosha, Ayurveda’da kişinin bünye tipi olarak kabul edilir.

Dosha testi ile kişinin en baskın doshasını belirlemeyi amaçlarınız.

Vücudumuzdaki baskın dosha yapısını belirledikten sonra, bizim için en doğru beslenme ve yaşam tarzını kadim Ayurveda bilgeliğine göre tasarlayabiliriz. Baskın dosha tipimiz, hayatımızı yeniden şekillendirme ve dengeleme konusunda yol gösterirken aynı zamanda yaşayabileceğimiz potansiyel hastalıklar konusunda da ipucu verir. Bu hastalıklar, her bir dosha için özel yönergeler izlenerek önlenebilir.

Dosha testi, Ayurvedik tedavi aşamasında olmazsa olmazlardandır. Ayurveda hekiminin, vücudumuzdaki herhangi bir dengesizlik için en doğru ilaçları seçmesine ve en iyi sonuçları almak için önereceği tedavi aşamalarını oluşturmasına yardımcı olur.

DOSHA TESTİNİ ÇÖZ

Kadim Ayurveda bilgeliği, çalışma prensibi, doshalar ve tedavi yöntemleri ile ilgili merak ettiklerinizi aşağıda bulabilirsiniz:

Ayurveda nedir?

Ayurveda, sahip olduğumuz fiziksel ve psikolojik sağlığı korumayı, hastalıklarla karşılaşma ihtimalini ortadan kaldırmayı ve olası hastalıkları doğadan gelen kadim ilaç ve yöntemlerle iyileştirmeyi amaçlayan 5000 yıllık Hindistan kökenli bir sağlık sistemidir. Bu haliyle Ayurveda, dünyanın en eski tıp sistemi kabul edilir. Ayurveda her yönden doğa ile yakından ilişkilidir. Terapötik ilkeler, diyet yönergeleri, yaşam tarzı değişiklikleri, dahili ilaçlar, harici tedaviler, panchakarma prosedürleri ve yoga ile sağlık, refah, denge ve canlılık için bütünsel bir yaklaşımı içerir.

Ayurveda ile ilgili unsurlardan nelerdir?

Vedik literatüre göre evrendeki her şey beş temel unsurdan oluşur; uzay, hava, ateş, su ve toprak. Ayurveda da aynı konsepti takip eder. Bu beş element, tri doshalar (üç temel mizah/mizaç/bünye tipi), sapta dhathus (yedi doku), srothas (mikro kanallar) için de temel yapı taşlarıdır.

Dosha ne anlama gelir?

Doshalar, vücuttaki tüm normal fonksiyonları kontrol eden temel nitelik unsurlarıdır. Herkesin anne rahmine düştüğü andan itibaren sahip olduğu dosha seviyeleri farklıdır. Bu sebeple, farklı mizaç ve bünye tiplerine göre önerilen kişiye özel Ayurvedik tedavi yöntemleri de farklı olur. Doshaların dengesizliği; zihin, beden ve ruh üçgeninde rahatsızlıklar ve hastalıklar meydana getirebilir. Ayurveda’nın amacı dosha dengemizi kurmak ve özümüzdeki mizacımıza uygun bir yaşam biçimine sahip olmamıza vesile olmaktır.
Üç farklı dosha vardır; Vata, Pitta ve Kapha. Her doshanın vücuta değişik işlevleri vardır. Doshalar; sağlıklı beslenme ilkeleri, yaşam tarzı, günlük ve mevsimsel rejimlerle iyi bir şekilde korunabilir ve sürekli bir denge haline getirilebilir.

Baskın dosha ne demektir?

Ayurvedik ilkelere göre vücudumuz üç farklı biyoenerji tarafından inşa ve kontrol edilir. Baskın dosha (mizaç/bünye tipi/prakriti), bilinen üç dosha arasından bünyede daha yüksek oranda bulunanı ifade eder. Bu baskınlık, anne rahmine düştüğümüz andan itibaren belirlenir. Genetik özelliğimiz, biyolojik ebeveynin özelliği, annenin doğum anındaki ruh sağlığı, mevsimler, alışkanlıklar ve annemizin ruhsal durumu, yetiştirilme şeklimiz, çevresel faktörler; vücuttaki baskın doshanın belirlenmesindeki etkenlerdir. Bu anlamıyla baskın dosha; benzersiz fiziksel, zihinsel ve davranışsal karakterlerden sorumludur diyebiliriz.

Doshalar açısından dengesizlik ne anlama gelir?

Bir dosha vücudumuzda sahiplendiği fizyolojik fonksiyonları yerine getiremediğinde, bu doshanın dengesiz olduğunu söyleyebiliriz. Bu dengesizliği anlamak için vücudun ve zihnin durumuna bakarız. Vücutta veya zihinde doshanın durumunu anlayabileceğimiz birkaç belirti ve semptom mutlaka olacaktır. Bu dengesizlikler; fiziksel zorlanma, bozulmuş beslenme alışkanlıkları, yanlış uyku, uygun olmayan yaşam tarzı nedeniyle olabilir veya çevresel faktörler nedeniyle de (mevsim değişiklikleri gibi) ortaya çıkabilir.
Örneğin, pitta dosha baskın bir kişi çok fazla baharatlı yiyecek tüketiyorsa ülser, mide ağrısı, deri döküntüsü gibi bedensel problemler ortaya çıkabilir. Veya vata dosha baskın bir kişi haftada bir veya daha fazla kişisel bakım masajı yapmazsa, erken eklem dejenerasyonu geliştirme durumu olabilir. Kapha dosha baskın bir kişi günlük süt ürünleri tüketiyorsa sinüs tıkanıklığı ve kilo alma gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bedensel bu problemler, zihinsel olarak da kendini belli eder; odaklanma problemleri, kafa karışıklığı, motivasyon eksikliği ya da endişe bozuklukları gibi…

Dosha dengesizliği zihin, beden ve ruh alanlarını nasıl etkiler?

Ayurveda’da sağlık; zihin, ruh ve beden arasındaki denge olarak tanımlanır. Satwa (zihin), Athma (ruh), ve Sareera (beden); yaşamı ve insanı oluşturur. Temel üç dosha, bedeni olduğu kadar zihni de kontrol eder. Doshalardaki herhangi bir dengesizlik; zihin, beden ve ruh seviyelerindeki belirti ve semptomları beraberinde getirir.
Ayurveda’ya göre düşünceler ve duygular bedenin, zihnin ve ruhun refahında rol oynar. Ayrıca yediğimiz yiyeceklerin de hem bedensel hem duygusal iyilik halimiz hem de zihin sağlığımız üzerinde büyük etkisi vardır. Ayurveda bu konuları hayatımızı destekleyen temel direkler olarak görür. Bu sebeple Ayurveda ile psikosomatik hastalıklar da iyi yönetilir, üstesinden gelinebilir. Ayurveda danışmanlıklarında bir kişi analiz edilirken fiziksel ve psikolojik refah eşit oranda incelenir ve ele alınır.

Ayurveda dosha dengesizliklerine nasıl yardımcı olur?

Ayurveda’nın dinacharya (günlük rutinler) ve ritucharya (mevsimsel rutinler) ilkelerini izleyerek hayatımızda herhangi bir dengesizlik durumu deneyimlemeden doshaları etkili bir şekilde koruyabiliriz. Bu ilkeler, hem sağlığın korunması ve hem de hastalıkların önlenmesi kapsamında etkilidir.
Eğer halihazırda dengesizlik oluştuysa ve güçlü bir seviyedeyse; Ayurvedik bitkisel ilaçlar, tabletler, tozlar, kaynatmalar gibi kadim karışımlar ve panchakarma olarak adlandırılan detoks prosedürü, doshaları tekrar dengeye getirmeye yardımcı olan yöntemlerdir.

 

E-Posta Adresinizi Girin