Niyama’ların Üçüncüsü Tapas: İçsel Disiplin Ve Çaba Gösterme Yasası

Tapas:

Öz Disiplin Yasası

Patanjali’nin Yoga sutralarında Yoga felsefesinin iki önemli kolu olan yama ve niyamalar doğru yaşamın prensiplerini sunuyor. Yamalar, çevreyle ve diğer insanlarla olan ilişkilerimizi, niyamalar ise kendimizle olan içsel iletişimimizi doğru bir şekilde düzenlemek için rehberlik ediyor.

Öz disiplin yasası olan Tapas, sade ve disiplinli bir hayat yaşamaya aracılık eder. Öz disiplin ile kendini ve etrafını aydınlatacak öz ateşini fark etmene vesile olur. Egodan arınmayı ve enerjiye odaklanarak gücü ve kendine güveni artırmanın yolunu sunar.

Tapas kelimesi, Sanskritçe kelimelerin çoğu gibi birçok anlam taşıyor. Niyama açısından öne çıkan anlamları ise alev, ateş ve saf olmayan şeylerden arınma. BKS İyengar’ın sözleriyle: “Değerli bir amaç, hayatı aydınlanmış, saf ve kutsal kılar. Böyle bir amaç olmadan, eylem ve duanın hiçbir değeri yoktur. Tapas’sız hayat, sevgisiz bir kalp gibidir.” 

Tapas yasasının kapsadığı değerleri şu başlıklar altında inceleyebiliriz;

Ahenk ve uyum 

Sade ve evrenin ritimleriyle uyumlu bir hayat yaşadığımızda evrensel bilinç ışığının veya ateşinin yaşamımıza girmesi için uygun bir alan açmış oluruz. 

Öz Disiplin 

Tapas yasasını uygulayabileceğimiz bazı yollar arasında günün erken saatlerinde uyanmak, sabah ve akşam meditasyon yapmak için zaman ayırmak, sağlıklı beslenmek, başkalarıyla neşe içinde bağlantı kurmak, bol miktarda egzersiz yapmak ve dinlenmek sayılabilir.

Satsang 

Tapas’ı hayatımıza katmanın bir yolu da Yüksek Benliğini anlama yolunda olan bireylerle bağlantıda olma çalışması Satsang’tır. “Gerçeğin yanında olmak” anlamına gelen Satsang, aydınlanma yolculuğundaki kişilere doğru rutinleri örnek alma ve geliştirme konusunda yardımcı olur. 

Sorumluluk 

Tapas’ı uygulamanın yolları arasında mütevazı olma, nefsi törpüleme, zararlı düşüncelerden arınma da bulunuyor. Kendi iyiliğimizden öncelikle kendimiz sorumluyuz. Beslenme alışkanlıklarımızdan eğlence anlayışımıza kadar birçok yolla bedenimize ve zihnimize aldığımız her şeyi dikkatlice seçmeliyiz. Zararlı olduğunu bildiğimiz şeylerden uzaklaşmak bizim elimizde. 

Sadelik 

Tapas yasasında sadelik çok önemli bir anlama sahip. Bu açıdan Tapas’ın “tatmin ve minnettarlık yasası” yani Santosha’dan sonra gelmesi de niyamalardaki mükemmel düzenin bir diğer göstergesi. Çünkü sade bir yaşam; ancak tatmin olma halini ve minnettarlığı anladıktan sonra gerçek anlamda mümkün olur. Bilinçli bir yaşam ve sadelik birbirini besleyen iki yaklaşımdır. Sadelik, basitçe dünyevi zevklerden arınarak sade bir hayat yaşamaktır. Tıpkı bir çocuk gibi, her şeyden keyif almak ama hiçbir şeye yapışıp kalmamak.

Sağlıklı alışkanlıklar 

Tapas’ı hayatınıza katmak için, sağlıklı alışkanlıklar edinmeye çalışın. Başarıyla gerçekleştirebileceğiniz küçük adımlar belirleyin ve verimsiz alışkanlıklarınızın yerine faydalı alışkanlıklar getirmenin yollarını arayın. Bu daha cesur olmak, kendinize daha fazla güvenmek, işinizi saygıyla ve istekle yapmak gibi günlük yaşamınızı oluşturan detaylardan her gün düzenli olarak meditasyon yapmak veya sabah güneş doğmadan önce uyanmak gibi yaşamınıza bir değişim getirecek yeni bir alışkanlığa kadar her şey olabilir. 

Patanjali’nin Yoga Sutra’larında geçen 8 basamağı incelemek için ‘Yoga Felsefesinin Kurucularından Patanjali’ye Göre Yoga’nın Sekiz Basamağı ve Birlik Yolu‘ yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
dolunay
Dolunay Ritüeli Nedir, Nasıl Yapılır?