Niyama’ların İlki Saucha: İçten Dışa Saflık Yasası

Saucha:
İçten dışa saflık ve temizlik yasası

Yoga, bedeni çalıştıran hareketlerin yanı sıra felsefik bir yaşam öğretisini içinde barındırır.​ Bu öğretiler bize yeni bir bakış açısı kazandırırken hayatı anlamlandırma ve akışta kalmamıza vesile olur.​ ​

Yoga’nın temellerini açıklayan Patanjali’nin Yoga Sutraları kitabında bahsedilen yoga öğretileri, barış, neşe ve özgürlük için gerekli olan iç ortamın nasıl yaratılacağına dair güçlü ilhamlar içerir. Niyama’ların ilk adımı olan ‘Saucha’ yasası bunlardan biridir. Temizlik veya saflık anlamına gelen Saucha, Patanjali’ye göre hayatımızın akışını düzene sokacak en önemli adımlardan biridir.

Saucha’nın özünde, size ait olan bolluğu görünür kılmak ve onurlandırmak için onun önünü tıkayan şeyleri ortadan kaldırmak, fazlalıklardan kurtulmak ve azaltmak vardır.

Hem içeride hem de dışarıda yapabileceğimiz bu azaltma halleri, meditasyon ile zihini sakinleştirip arındırmak da olabilir, mutfağımızın zeminini ovarak temizlemek de… Burada önemli olan yapılan her şeyin ruhsal bir coşkuyla yapılmasıdır. Böylece hayatın her anında saflaşıp berraklaşabiliriz çünkü temizlik içten de başlasa dıştan da başlasa er yada geç birbirini tetikleyecek ve tamamlayacaktır. Bu anlamda ‘Saucha’, halihazırda sahip olmadığınız herhangi bir şeyi, hayatımıza eklemekle ilgili değildir. Hayatımızı her şekilde daha hafif, daha geniş ve daha canlı hissedebileceğimiz hem küçük hem de derin yollarla arındırmaktır. Hem içeride hem de dışarda tezahür eden Saucha yasasının kapsadığı alanları şu şekilde özetleyebiliriz;

İçte ve dışta vücudun saflığı

Dış beden temizliği gibi yediklerimiz ve içtiklerimiz de bedenimizin içini temizler, detox etkisi yaparak arınmayı sağlar.

Düşüncenin saflığı

Aklımızdan geçen her düşünce dile dökülmese de tüm hayatımızı etkileyecek bir güce sahiptir. Düşüncelerimizi pozitife çevirmek zihni saflaştırır.

Anın saflığı

Yaptığımız her iş ne ise o anda tamamen ona odaklanmak ve tüm benliğimizle hareket etmek an’ı saflaştırır, hayatımıza farkındalık getirir.

İletişimin saflığı

İçimizden geçenleri dürüstçe söylemek ya da bazen sadece susmayı denemek derin ve saf bir iletişim kurmamızı sağlar.

İlişkilerin saflığı

Bize ağırlık veren toksik ilişkilerden uzaklaşmak ve gerektiğinde ‘hayır’ diyebilmek sırtımızdaki yükleri azaltır, ilişkilerimizi berraklaştırır.

Çevremizdeki saflık

Yaşadığımız alanda kullanmadığımız eşyaları, telefon rehberindeki kargaşayı, email’lerdeki fazlalıkları azaltmak hem çevremizi hem de dikkatimizi ve zihnimizi ferahlatır, daha rahat nefes almamıza vesile olur.

Patanjali’nin Yoga Sutra’larında geçen 8 basamağı incelemek için ‘Yoga Felsefesinin Kurucularından Patanjali’ye Göre Yoga’nın Sekiz Basamağı ve Birlik Yolu‘ yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
vata dosha dengeleyici öneriler
Vata Dosha Dengeleyici Alternatif Öneriler