Niyama’ların İkincisi Santosha: Elindeki İle Yetinme Ve Şükretme Yasası

Santosha:

Sahip olduklarımızla yetinme ve şükretme yasası

Patanjali’nin Yoga Sutraları’nda yer alan Yama ve Niyama’lar Yoga felsefesinde “ahlaki kodları” veya “doğru yaşam” yollarını temsil ediyor. 5 adet Yama ve 5 adet Niyama var. 

Niyama’lar kişisel davranışımıza yönelik kuralları yani kişisel sorumluluklarımızı tanımlıyor. Kendimizle olan ilişkimizi güçlendirmemizin yollarını öğreten 5 Niyama şöyle sıralanıyor: Saucha (İçte ve dışta saflık ve temizlik), Santosha (yetinme, şükretme, hoşnutluk), Tapas (öz disiplin), Svadhyaya (içsel eğitim), Ishvara Pranidhana (mutlak teslimiyet).

Niyama’ların ikincisi olan Santosha, şarta bağlı mutluluk illüzyonunu yok etmenin anahtarını sunuyor. 

Santosha, elimizde olanı ve kim olduğumuzu kabul etmek, takdir etmek, bunun için minnettar olmak ve bu noktadan ilerlemek anlamına geliyor. Santosha yasasının kapsadığı değerleri, günlük hayatta uygulayabileceğimiz şekilde, şu şekilde özetleyebiliriz;

Kendimizden Hoşnut Olmak

Kendimizi başkalarıyla, başkalarını kendimizle karşılaştırmamız bize yol boyunca destek olmayacağı gibi kendimizle ilgili olan farkındalığı yitirmemize de sebep olur. Kıyaslama sebebiyle daha iyi ya da daha kötü hissetme hali, bizi ileriye taşıyacak bir durum değildir. Hepimiz farklı özelliklerimiz ve yeteneklerimizle rengarenk bir bütünü oluşturuyoruz. Herkese düşen kendi sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmek. Ahenk ve uyuma katkıda bulunmak. Herkesin kendi gibi olduğu ve bunun için birbirine saygı duyduğu bir dünya daha ahenkli ve dengeli olmaz mı?

Sahip Olduklarımız İçin Minnettar Olmak

Bir tüketim toplumunda yaşıyor olmak davranışlarımızı şüpesiz etkiliyor ancak tuzağa düşmemek bizim elimizde. Sürekli bir şeyleri arzulamak ve arzuların peşinden gitmek kısa süreli keyifler verebilir ama asla gerçek değildir. Çünkü arzu aracılığı ile tatmin olamayız. Mutluluğu sahip olmak istediklerimize bağlamak yerine elimizdekilerin değerini bilerek mutlu olmayı öğrenmek bizi daha erdemli bir hayata taşır.

Bulunduğumuz Yerde Mutlu Olmak

Sürekli başka bir yerde olmak arzusunu düşünün… Evdeyken dışarda, dışardayken evde, bir yerdeyken ‘daha mutlu olacağımıza inandığımız’ başka bir yerde olmayı istemek bize an’da olamama halini getirir. Bir türlü iyi hissedemeyiz. Aslında biz nereye gidersek gidelim kendimizi de oraya götürürüz; kalbimizi, zihnimizi ve bedenimizi. Yani bir bütün olarak, sadece olduğumuz halde mutlu olursak zaten her yerde mutluluğu yakalamış oluruz. Bunun için de önce kendimizden hoşnut olmayı öğrenmek gerekir ki gittiğimiz ve olduğumuz her yer kendiliğinden güzelleşsin.

Patanjali’nin Yoga Sutra’larında geçen 8 basamağı incelemek için ‘Yoga Felsefesinin Kurucularından Patanjali’ye Göre Yoga’nın Sekiz Basamağı ve Birlik Yolu‘ yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
Yama’ların İlki Ahimsa: Şiddetsizlik Yasası