Niyama’ların Dördüncüsü Svadhyaya: Bireysel Çalışma Ve Kendini Gelişstirme Yasası

Svadhyaya:

Bireysel çalışma, kendini izleme ve geliştirme yasası 

“Yoga’nın saflığı bozan şeylerin yok edilmesi için kullanılan farklı basamakları uygulandığında, gerçeklik farkındalığına dönüşen tinsel bir aydınlanma meydana gelir.”Yoga Sutraları’nın yazarı Patanjali’nin öğretisinin merkezi, bu cümlede geçen 8 basamakta açıklanır. 

8 basamağın 2.’si olan Niyama’lar, kendimizle ve içsel dünyamızda olan iletişimi düzenleyen kurallar sunar. Niyama’lar daha çok sabit gözleme dayanır. Disiplin ve düzen içinde yaşamanın anahtarıdır. İçgüdülerin yönlendirmesinden özgürleştirmenin yolu 5 altbaşlıktan oluşur: Saucha (saflık), Santosha (şükretmek), Tapas (özçaba, özdisiplin), Svadhyaya (bireysel çalışma), İsvarapranishana (teslimiyet). 

Svadhyaya’yı anlatan sutrada “İlahi olanla birleşmek, kişinin kendisini çalışmasıyla ve araştırmasıyla gelir” denir.

Burada bireyin kendine, özüne yönelmesi ve onu araştırmasının önemine dikkat çekiliyor. Bunun arkasında gerçekliğin zaten içimizde olduğunu ve anlayışın onun keşfedilmesiyle geleceği vardır. Yani arayış için hiçbir yere gitmeye gerek yok, aksine gidişi sonlandırmalı ve içe dönmeli, kendi gerçekliğimizi keşfetmeliyiz. Svadhyaya, davranışlarımızı, düşüncelerimizi, alışkanlıklarımızı dikkatli bir şekilde izlemek ve iyileştirmektir. Svadhyaya ile kendi gerçek doğamızı keşfetmemize yardımcı olacak, hayat içinde kolayca uygulanabilir önerileri şu şekilde sıralayabiliriz;

    Meditasyon yapmak 

Kendini bilmenin yolları söz konusu olduğunda, meditasyon en iyi uygulamalardan biridir. Meditasyonda hareketsiz oluruz; yani dururuz ve izleyici oluruz, bu sayede çoğu zaman gerçek doğamızı içsel olarak hissetmemizi engelleyen dikkat dağıtıcı dış unsurlardan kurtuluruz. Meditasyon pratiği, kesintisiz düşünceleri durdurmaya, zihindeki kontrolsüz sesleri susturmaya ve nihayetinde sakin bir duruma gelmeye yardımcı olur.

İçsel yolculuk uzun, çok uzun bir yolculuktur ve meditasyonlarımız arttıkça ve derinleştikçe o kadar uzaklaşabiliriz. O alanda kalmayı daha fazla öğrendikçe ve uzaklaşmaya devam ettikçe kendimize daha çok yaklaşırız.

  Öğretileri incelemek 

Yoga’nın zamansız öğretilerine dalmak için zaman ayırmak, Svadhyaya’yı geliştirmenin etkili bir yoludur. Bhagavad Gita, Patanjali’nin Yoga Sutraları ve Upanishad’lar, gerçekte kim olduğumuzla temasa geçmemiz için bize yolu gösteren evrensel bir bilgelik sunar. Bu bilgeliğin kaynakları olan öğretileri incelerken gerçek doğamız hakkında derin bir kavrayış kazanırız. Aynı şekilde modern spiritüel edebiyat da kendimizi gerçekleştirme yolumuzu desteklemede yardımcı olabilir. 

  Günlük tutmak 

Günlük tutmak, yoga yolunda ilerlerken öğrendiklerimiz hakkında tefekküre dalmanın ve öğrendiklerimizi yansıtmanın harika bir yoludur. Yeni bilgileri, öğretileri sadece okumak için değil bunlar üzerinde düşünmek ve onları sindirmek için de zaman ayırmalıyız. Yoga ve kendimiz hakkında öğrendiğimiz her şeyi tam olarak anlamak ve kavramak için hepsini yazmak ve bunların üzerine düşünmek için bolca zamana ihtiyacımız var. O zaman kendimizi daha iyi tanımak için güçlü ve zayıf yönlerimizi daha net gözlerle keşfedebilir, anlayışımızı geliştirmeye ve ruhumuza iyi geleceğini bildiğimiz öğretileri hayatımıza entegre etmeye başlayabiliriz.

Düzenli fiziksel yoga uygulamaları yapmak 

Yoganın birincil amaçlarından biri, kendini tanımayı veya Svadhyaya’yı geliştirmektir. Düzenli bir yoga pratiği sırasında mat üzerinde kendinizle yakınlaşmak, kendinizi tanımanın gerçekten iyi bir yoludur. Zorlayıcı pozlar bize sınırlarımızla uğraşırken nasıl tepki verdiğimizi gösterirken, daha yavaş hareketler ve daha uzun tutuşlar genellikle mevcut ruh halimizi bize yansıtır.

Fiziksel pratiğin derinliklerine inmek, “dokularımızdaki sorunların” yüzeye çıkmasına izin vererek, geçmişteki acıları ve mevcut gerilimi nerede tuttuğumuzu görmemizi sağlar. Aynı zamanda zihnimizi sakinleştirir ve zihnimiz sakinleştiğinde kendimizi daha iyi anlarız. 

Doğada zaman geçirmek

Kendimizi tanımak için doğada yalnız vakit geçirmek gibisi yoktur. Yürüyüş yapmak, güneşin batışını izlemek, dalgaları dinlemek ya da yıldızların arasında kaybolmak… Kalbimizin çağrısını en iyi doğadayken duyarız. Svadhyaya’yı geliştirmek için mümkün olduğu kadar doğada yalnız ve sessiz zaman geçirin.

Patanjali’nin Yoga Sutra’larında geçen 8 basamağı incelemek için ‘Yoga Felsefesinin Kurucularından Patanjali’ye Göre Yoga’nın Sekiz Basamağı ve Birlik Yolu‘ yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
ses terapisi
Binlerce Yıllık Kadim Şifa Tekniği; Ses Terapisi Nedir?