ishvara pranidhana

Niyama’ların Beşincisi İshvara Pranidhana: Mutlak Varoluşu Kavrama Ve Teslimiyet Yasası

Ishwara Pranidhana:

İlahi Güce Teslimiyet Ve Adanma Yasası

Aydınlanma yoluna Yoga öğretisiyle girenlere rehberlik sunan Yoga Sutraları kitabının temelindeki 8 basamağın ikinci aşamasında Niyama’lar yer alıyor. İlk basamak olan Yama’larla kişi, dış dünyayla iletişimini düzenledikten sonra ikinci basamakta kendine dönüyor ve 5 Niyama yasasıyla iç iletişimini ve düşüncelerini disiplin altına alıyor. Niyama’ların son adımında Ishwara Pranidhana yani “teslimiyet” bulunuyor. Bu adımdan önceki dört adım, bireyi teslimiyete hazırlıyor ve adanmışlığın gerçekleşmesi için uygun bir temel oluşturuyor. Kişi, önceki dört adımda kendi özünü inceleyip anladıktan sonra gerçek anlamda teslim olabiliyor, çünkü teslim edebileceği özü, bu önceki 4 adımda keşfediyor.  

Sanskritçe’den Ishwara “Yaratıcı”, “İlahi Güç”, “Tanrı” ve pranidhana ise “teslimiyet” veya “adanmak” anlamına geliyor. Patanjali’nin Yoga Sutraları’nda bu Niyama ilkesi kişinin kendisini inandığı, seçtiği ve hissettiği kutsal bir varlığa adaması anlamına geliyor. Tam teslimiyet egonun yok olmasına ve tevazunun berrak bir bilinçte doğmasına işaret ediyor. 

Eckhart Tolle “Teslim olmak, hayatın akışına karşı çıkmaktansa boyun eğmenin basit ama derin bilgeliğidir” der. Teslim olmayı seçmek, bir şeylere karşı çıkmaktan, reddetmeten vazgeçmektir.

Ancak bu vazgeçiş, teslim olmakla kendiliğinden doğal olarak gelir. Böylece yaşam deneyimimizi yönlendiren “haklısın/yanılıyorsun”, “yanılıyorum/haklıyım” ikilemlerini ortadan kaldırarak her şeyin bir olduğunu ve dolayısıyla her şeyin mükemmel olduğunu keşfedecek bir bakışı kazandırır. Çünkü birey, bu güce güvenir ve kendini ona bırakır. Bu bırakışla zihnin “ben” takıntısı yok olur. 

Teslim olduğumuzda hayata sevginin gözlerinden bakarız. Hayatı mucizevi, güzel ve çılgın bütünlüğü içinde kabul etmeye başlarız ve bunu yapmak özgürlüğü getirir.

İçimizdeki ilahi kıvılcımın kendini ifade etmesine izin vermeye başlarız, hayatın nasıl bir macera olduğunu anlamaya başlarız. Ancak, buradaki teslimiyette hiçbir beklenti olmamalıdır. Teslim olmak, bir beklenti veya teslim olmanın getirdiği güveni yaşamak için değil kişi sadece tüm varlığıyla sevgiyle teslim olduğunda ve karşılığında hiçbir şey beklemediğinde gerçekleşir. Bu anlayışı hayatımıza katmanın ve geliştirmenin bazı yollarını paylaşıyoruz. 

Kendinle en dürüst şekilde yeniden tanış 

Günlük tutmak kendinizle en dürüst şekilde yeniden tanışmanın en iyi yoludur. İlahi güce teslim olurken kendinizin aydınlık ve karanlık taraflarının farkına varmanız ve bunu kabul etmeniz gerekir. Hiçbir sansür olmadan tüm düşüncelerinizi, duygularınızı yazın, ifade edin. Bunu yaparken kendinize ve herkese karşı nazik fakat dürüst olun.

Kendine tanıklık et

Elektronik cihazlar, kitaplar, sosyal aktiviteler olmadan sadece kendinizle sessizlik içinde başbaşa kalın. Bu yaşamınızdaki birçok şeyi farklı bir şekilde görmenize yardımcı olur. Bu farklı görüş hallerine tanıklık edin, hayatın her anında halden hale geçtiğinize tanık olun. Düzenli meditasyon, bunu hayatınızın bir parçası haline getirmenizi sağlar. 

Yavaşla

Yaptığınız her şeyi yavaş yavaş, düşünerek, her aşamayı tüm duyularınızla hissederek yapın. Yürürken adımlarınızı yavaşlatın. Daha sakin bir şekilde yemek yiyin. Bir çiçeği hafif bir rüzgarmış gibi koklayın, canlılara şefkatle dokunun. Yaptığınız şeye her yönüyle odaklanın. Hissedin. Her anlamda anın içinde olun.

Çevrendeki güzellikleri görmeye odaklan

Çevrenizdeki her şeyde güzelliği görmeye çalışın. Kendinizi ve başkalarını eleştirmeyin, eleştirilerin yerine şefkati koyun. Sevgiyi ve saygıyı büyütmeye odaklanın. 

Aradığın ‘pozitif’ titreşimin kendisi ol

Çevrenizdeki insanlara iltifat edin, onların en güzel yönlerinden bahsedin. Sevgi bekliyorsanız sevgi gösterin, destek istiyorsanız destek verin, neşe istiyorsanız neşeyle bakın etrafa… Bu destek, paylaşım ve onurlandırma enerjisi alanınızı kaplayacak ve ilahi gücün tezahürü olarak hayatınızda yankılanacak.

Kabul et

Yaşamda her şeyin üzerinde olmadığınızı ve kontrolün bir illüzyon olduğunu unutmayın. Yaşamın ne getirirse getirsin minnettarlıkla kabul edin. Eğer bir şey olmuyorsa daha iyi bir şey olacağı içindir… Bunu unutmayın.

Sabırla büyü ve dengede kal

Yaşamda her şey yolundayken ve bir sorun yokken mutlu olmak, güvenmek, iyi hissetmek çok kolaydır. Asıl konu dengemizi sarsan, enerjimizi düşüren durumlarda da sakinliğimizi ve minnettarlığımızı koruyabilmek. Tam teslimiyet, hayattan gelen her şeye güvenmek ve geldikleri zaman onları kabul etmektir.

Hayata rağmen değil, hayatla birlikte ak

Şikayet etmeyin, eleştirmeyin ve olmayanı oldurmaya çalışmayın. Olanı olduğu gibi kabul edip hayata rağmen değil, hayatla birlikte akın, tüm varlığınızla yaşama karışın!

Patanjali’nin Yoga Sutra’larında geçen 8 basamağı incelemek için ‘Yoga Felsefesinin Kurucularından Patanjali’ye Göre Yoga’nın Sekiz Basamağı ve Birlik Yolu‘ yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
HIV ve AIDS farkındalığı
HIV ve AIDS’e Dair Farkındalık Kazanarak Ayrımcılık ve Sosyal Damgalamalara Karşı Mücadele Edebiliriz