namaste aslında ne demek

Namaste Aslında Ne Demek?

Yoga pratikleri, fiziksel olarak sunduğu katkı ile sizi yaşamsal döngünüz üzerine düşünmeye teşvik eder. Çeşitli asanalar, pranayamalar ve mudralar aracılığıyla sözlerinize, eylemlerinize ve genel olarak bu dünyada nasıl hareket ettiğinize odaklanabilir; bu eylemlerinizin ardındaki anlamı idrak edebilmek için derine inme fırsatı elde edebilirsiniz. Örneğin genelde yoga pratiklerinin sonunda pratiği sonlandırmak üzere kullanılan namaste, sahip olduğu köklü anlamı sayesinde kendinize ve başkalarına saygı duymanın nirengi noktasını öğretir. Böylece bir yoga pratiğinin sonunda başınızı eğip namaste dediğinizde sadece o yoga seansını bitirmekle kalmaz, aynı zamanda kendinizi ve karşınızdaki kişiyi bütünleyici bir bakışla görme şansını elde edersiniz. Namaste, yoga pratiği içerisinde basit gibi görünen ancak hem kendinizin hem karşınızdaki kişinin değerini yüklenen bir bilgelik parçasıdır.

Namaste Nedir?

“Günlük hayat içerisinde ve yoga pratikleri esnasında sıklıkla karşımıza çıkan namaste hangi dile ait?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Namaste, “Sana boyun eğiyorum.” anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Namah veya Namas “yay”, te ise “sen/size” anlamına gelir.

Namaste; Hint kültüründe, Budist ve Hindu inanç sistemlerinde saygılı bir selamlama, hürmet içeren saygı veya iyi niyetin bir göstergesi olarak görülür.

Özellikle Hindistan’da çok uygulanan bir selamlama şekli olan namaste hem ilk görüşte selam verirken hem ayrılırken kullanılabilir. Sanskritçe namaskar kelimesi ile eş anlamlı olarak da kullanılır ancak namaskar, günlük hayat içerisinde saygı göstermenin daha resmî bir yolu olarak bilinir.

Özellikle yoga pratiklerini uygulayanlar arasında namaste kelimesinin en yaygın çevirisi, “İçimdeki ilahi olan, içinizdeki ilahi olanı onurlandırıyor.” ya da “İçimdeki kutsal, içinizdeki kutsal olanı onurlandırıyor.” şeklinde. “içinizdeki ilahi/kutsal” yorumu; Tanrı’nın, Tanrı ilkesinin ya da ruhunun herkesin içinde bulunduğuna ilişkin olan Hindu inancına dayanır. Bu nedenle selamlanan herhangi bir kişinin saygıyı hak ettiği düşünülür. Namaste anlamı itibarıyla birliğin özünün ve gerçekliğin hakiki doğasının anlaşılmasını sağlar. Namaste esnasında bir kişi karşısında bulunan kişinin ruhunu kabul eder, ona hürmet eder ve onu selamlar.

Namaste Ne Zaman Söylenir?

Günümüzde pek çok kültürde ve inanışta dua ederken, selamlaşırken ya da bir saygı göstergesi olarak kullanılan namaste; aynı zamanda minnettarlığı ifade eden temsilî bir hareket. Peki, yogada namaste ne demek? Yoga ve meditasyon pratikleri içerisinde pratiğin başında ve sonunda kullanılır. Yoga pratiği içerisinde özellikle yoga derslerini sonlandırmak için kullanılan namaste; öğretmen ve öğrencilerin geçirdikleri iyi zaman için birbirlerine teşekkür etmelerinin ve yoga uygulamalarına açılan kutsal kapıyı kapatmanın bir yolu. Hürmetle başkalarının gerçekliğini görmenin ve onurlandırmanın sessiz, zarif ve etkili bir ifadesi.

Meditasyon esnasında da kullanılan namaste hareketi, kişinin kendi içine dönmesi ve kalbiyle bağ kurmasında kolaylık sağlayabilir. Bu nedenle namaste jestinin her zaman başka bir varlığa yönelik olması gerekmiyor. Namaste’yi kendinize ifade edebilir ve hareketi kişisel bir meditasyon biçimi olarak uygulayabilirsiniz. Kendi varlığınızı onurlandırmanın ve birliğin özüne ulaşmanın bir yolu olarak bu jesti kullanabilirsiniz.

Hareket uygulanırken her zaman namaste kelimesini söylemek gerekmez. Hint kültürü içerisinde hareketin ne anlama geldiği bilindiği için kelimeyi söylemeye ihtiyaç duyulmaz. Batı kültüründe ise daha çok yoga pratikleri içerisinde kullanılan namaste, selam verirken sözlü olarak da ifade edilir.

Namaste’nin Derin Doğası

Namaste, sadece bir selamlama ifadesi ve saygı göstergesi olmanın ötesinde derin bir anlama sahip. Herkesin bir olduğu fikrini temsil eden namaste, farklılıklardan daha çok aynı olduğunuzu size hatırlatır. Sizi diğerlerinden farklı gösteren dış süsleriniz altında esasen aynı malzemeye sahip olduğunuzu gösterir. İnsan; doğası gereği her insanın, düşüncenin, duygunun ve deneyimin tek bir ilahi farkındalığın mükemmel ifadesi olduğu gerçeğini unutur. Yoganın temel yaşam felsefesini de içinde barındıran namaste, ruhsal pratiklerin sadece kim olduğunuzu hatırlama sanatı ve eylemi olduğuna işaret eder.

Günlük pratikleriniz içerisinde “Namaste.” derken aslında başkalarını gerçekte olduğu gibi gördüğünüzü söylüyorsunuz. Bu, gezegendeki herhangi bir varlıktan bir şekilde daha üstün veya daha aşağı olduğunuza inanmanızı sağlayacak olan ego yerine Tanrı bilinciyle özdeşleşme seçiminin bir onaylanması.

İki yogi arasında kullanılan namaste ise kendilerinin en yüksek, en gerçek, en otantik parçalarını onurlandırmak ve sınırlarının ortadan kalkmasına izin vermek için yapılmış bir anlaşma olarak görülebilir.

Yogada Namaste Hareketi Nasıl Yapılır?

Namasteye eşlik eden harekete, anjali mudra denir. Onurlandırmak veya kutlamak anlamına gelen anjali, Sankritçe “anj” kelimesinden türedi. Mudra, jest anlamına gelir. Mudra olarak bilinen el hareketleri, yoga ve meditasyon uygulamalarını derinleştirmek için kullanılır. 

Anjali mudra hareketinin yoga pratiklerine başlarken ve uygulamayı bitirirken kullanılması, kişinin kalbiyle bağlantı kurmasına yardımcı olur.

Hareketin uygulanması esnasında ellerin kalp çakrası hizasında birleştirilmesi, aynı zamanda beynin sağ ve sol yarım küreleri arasında bağlantı kurulmasına destek olur. Bu bağlantı, odaklanma ve konsantrasyon süreçlerine yardımcı olur.

Yogada anjali mudra ile uygulanabilen farklı asanalar bulunur. Örneğin dağ duruşu (tadasana), anjali mudra ile uygulanabilir. Ağaç duruşu (vrksasana) hareketinde anjali mudra, dengeyi korumak için yardımcı olabilir. Güneşi selamlama (suryanamaskar) pozu ise bu jest ile başlar.

namaste ne demek

Namaste’nin fiziksel ifadesi olan anjali mudra’yı gerçekleştirmek için öncelikle iki el, kalp çakrası hizasında birleştirilir. Parmaklar, birbirine değecek ve yukarı bakacak şekilde konumlandırılır. Hareketi uygulamak için omuzlarınızı gevşeterek sakin bir şekilde nefes alıp verin. Bu esnada dik bir pozisyon alıp gözlerinizi kapatarak başınızı eğebilirsiniz. Gözlerinizi kapatmanız, odaklanmanıza ve enerjiyi daha yoğun hissetmenize yardımcı olabilir. Böylece farkındalığınız kalbinize yönelir ve enerjinin vücudun diğer noktalarından kalbe doğru akması sağlanır.

Namaste Hareketi Anjali Mudra ve Kalp Çakrası İlişkisi

Anjali mudra’yı uygularken ellerin kalp çakrası hizasında birleşmesi, ilahi sevginin onaylanması ve kendinizi ona açtığınız anlamına gelir. Bu nedenle namaste’yi uygularken manevi bir bağ kurmak önemli. Hareketin uygulanması esnasında yayılan pozitif enerji, pozitif ruhsal gücün aurik alanını yaratır. Başınızı eğip gözlerinizi kapatmanız, zihnin kalpte olana teslim olmasına yardımcı olur.

Böylece kalp çakrasının manifesto cümlesi olan “çocuk gibi mutlu ve sevgi dolu” ruh hâline ulaşmanız için gözlerinizi kapatarak gerekli manevi alanın oluşmasına yardımcı olabilirsiniz.

Anjali mudra hareketi ile enerjinizin iki farklı kutbu arasında dengeyi ve uyumu güçlendirebilirsiniz. Böylece kendinizi güvende hissedeceğiniz ve yaratılış ile daha uyumlu bir yaşam döngüsünü kendinize çekebilirsiniz. Namaste’nin derin anlamını idrak ederek yoga ve meditasyon pratikleriniz esnasında kendinize yönelik farkındalığınızı geliştirebilirsiniz.

Kendi varlığınızı olduğu gibi kabul edebilmeyi keşfederek öz saygınızı arttırabilir; böylece bedeninizi, ruhunuzu ve zihninizi içtenlikle selamlayabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
kadina yonelik siddetle mucadele
Şiddet Türleri & Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Farkındalık