Kadim geleneklere göre kutsal ve ritüel jestler olarak tanımlanan mudralarla şifa bulunduğuna inanılır. “Görsel mühür” adı da verilen mudra hareketleri, bilinç seviyemizi yükseltmemize yarar ve bazı rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılır. El ve parmaklarla yapılan jestlerden oluşan mudralar, yoga ve meditasyon uygulamalarında sıklıkla tercih edilir. Zihin ve beden arasındaki bağı kuvvetlendiren, farkındalık içinde yaşamamızı sağlayan ve enerjimizi yükselten bu jestleri günlük hayatımızda da kolaylıkla kullanabiliriz. Alışkanlık haline getirdiğimizde zihnimizde yarattığı olumlu etkileri somut bir şekilde gözlemleyebilir, hatta evrendeki tüm gücü elimizde tuttuğumuzu bile hissedebiliriz.
Mudra Ne Demek?
Sanskritçe kökenli bir kelime olan mudranın sözlük anlamı mühür, işaret ve jest olarak karşımıza çıkar. Pratikte ise mudra; zihni iyileştirmeye teşvik eden, algıyı değiştiren, enerji merkezlerini dengeleyen, içsel olarak bilinçli bir farkındalığa ulaştırmayı hedefleyen, el ve parmaklarla yapılan sembolik hareketler olarak tanımlanır. Bu sembolik hareketler, yüksek benliğimiz ve evrenin kozmik enerjisi arasında bir bağ kurmamızı sağlar. Kurulan bu ilahi bağ ile fiziksel, zihinsel ve duygusal enerjimiz değişir.
Mudralar; içimizdeki ilahi gücü uyandırarak daha dengeli, daha dingin, fiziksel ve ruhsal olarak tam bir iyilik hali içinde olmamıza katkı sağlar.
Bütün mudralar, enerjimizi hareket ettirerek ihtiyacımız olan yere yönlendirmeyi amaçlar. Bedenimizin ve zihnimizin içinde yaşanan bu enerji değişikliği sayesinde daha yüksek bir bilince ulaşmamız mümkün olur. Mudraların bu özelliği, vücudumuzdaki enerji geçişlerinin sağlandığı meridyenlerin parmak uçlarında sonlanmasına dayanır ve her biri ayrı bir elementi temsil eden parmak uçları birbirine değdiğinde enerji akışı sağlanır.
Mudrada Hangi Parmak Ne Anlama Geliyor?
Mudra uygulamalarında bütün parmaklar; toprak, hava, su, ateş ve uzay (ya da ether) elementlerinden biriyle bağlantı kurar. Parmak uçlarımız aktive etmek istediğimiz elementle ilgili enerjiyi ortaya çıkarmak için bir köprü görevi üstlenir. Dolayısıyla hangi parmakların hangi elementle ilişkili olduğunu bilmemiz gerekir. Başparmaklar ateş elementiyle bağlantı kurar ve akışa güvenmeyi, endişe ve kaygılardan uzak kalmayı, evrenin bilincine ulaşmayı temsil eder ve mide ile ilişkilendirilir. İşaret parmakları; hava elementiyle bağlantı kurar ve kişisel bilincimizi arttırır, öz değerimizi keşfetmemizi sağlar, mutluluk ve keyif duygularını harekete geçirir. Bu parmaklar, akciğerle ilişkilendirilir. Orta parmak, uzay ya da ether elementiyle bağlantı kurar. Bilinç seviyesi, farkındalık, sabırsızlık ve tahammülsüzlük gibi duyguları temsil eder. Vücudumuzda dolaşım ve solunum sistemi ile ilişkilendirilir. Yüzük parmak, toprak elementiyle bağlantı kurar. Karaciğer ve merkezi sinir sistemini yönetir, öfke ve kıskançlık gibi olumsuz duygularla temsil edilir. Serçe parmak ise su elementiyle bağlantı kurar ve böbreklerle ilişkilenir. Bilinçaltımızı, ilkel korkularımızı ve içgüdülerimizi temsil eder.
Mudralar ve Anlamları
Mudralar; eski geleneklere dayanan incelikli bir bilim olarak bedenimizdeki sistemlerin çalışma şeklini, ruh halimizi, algılama biçimimizi değiştirmek ve odaklanma yeteneğimiz ile farkındalığımızı arttırmak için uygulanabilir. Parmak yogası olarak da adlandırılan mudralar sayesinde vücudumuzdaki enerji akışlarını belirli bir doğrultuda hareket etmeye yönlendiririz. Mudralar, enerji bedenimize etki ederek fiziksel bedenimizdeki rahatsızlıkları gidermemize yardımcı olur. Aynı zamanda enerji bedenlerimizi oluşturan çakralarımızı dengelemek için de mudraları tercih edebiliriz. Mudraları uygulamak ve hayatımızın içine yerleştirmek; zihnimiz, bedenimiz ve ruhumuz arasında bütünlük sağlar.
Varuna Mudrası
Bu mudra, vücudumuzdaki suyu dengelemek için yapılır. Serçe parmak ile başparmağın uçları birleştirilir, kalan üç parmak geriye doğru itilir ve dik tutulur. Uygulaması oldukça kolay olan bu mudra, bedenimizdeki sıvıların dengelenmesini sağlar. İletişim kabiliyetimizi arttırmak konusunda destek olur. Aynı zamanda kabızlık ile hazımsızlık sorunlarının ve menstrüasyon dönemindeki hormonal düzensizliklerin giderilmesine yardımcı olur.
Prana Mudrası
Hayat enerjisi anlamına gelen prana mudrası, enerji yollarımızı açmamızı sağlar ve hedeflerimiz için kendi gücümüzü bulmaya, onları gerçekleştirmek için gerekli enerjiye sahip olmamıza yardımcı olur. Dolayısıyla bu mudrayı hemen her yoga pratiğinizde uygulayabilir ve günlük rutinlerinize dahil edebilirsiniz. Prana mudrayı yapmak için başparmağı serçe ve yüzük parmağına değdirmeniz, diğer parmakları esnetmeniz yeterli olur. Bu mudra, kök çakrayı hareketi geçirerek enerjinizi arttırır ve görme yetinizi güçlendirmeye katkıda bulunur. Prana mudra yorgunluğu azaltır, konsantrasyonu arttırır ve cilde parlaklık kazandırır. Zihinsel ve ruhsal olarak sabır, dayanıklılık, öz güven ve cesaret verir.
Gyan Chin Jnana Mudraları
Gyan-chin mudra bilgelik, jnana mudra ise bilinç mudrası olarak tanımlanır. Bu mudraların her ikisi de işaret ve başparmağın uçları birbirine dokundurularak yapılır. Ancak bu mudralar, avuç içlerinin yönüne göre isim alır. Eğer bu hareket yukarı yönlü yapılıyorsa gök bilgisine bağlayan jnana mudra, aşağı dönük yapılıyorsa topraklanma enerjisini taşıyan gyan-chin mudra adını alır. Gyan-chin mudra; konsantrasyonu arttırır, hafızayı ve yaratıcılığı güçlendirir, negatif duyguları ve olumsuz düşünceleri olumlu yönde değiştirir. Sakral çakrayı çalıştırır ve o çakranın temsil ettiği bölgelerdeki enerjiyi dengeler. Hatta yoga pratiklerinde bu mudra, öz güven için tercih edilir. Jnana mudra ise mudra lotus olarak da bilinen bilinç mührünü simgeler. Uykusuzluğu giderir, yaratıcılığı arttırır, hafıza ve sezgiyi geliştirir, içsel huzura ulaşmayı sağlar.
Linga Mudrası
Isı mudrası olarak bilinen bu mudrada iki elin parmakları birbirine sarılır ve sol elin baş parmağı yukarı doğru dik bir şekilde tutulur. Bu mudra; vücuttaki ısıyı dengelemeye yardımcı olur, akciğerleri güçlendirir ve solunum yolu tıkanıklıklarını önlemek için destek sağlayabilir.
Vayu Mudrası
Rüzgar mudrası olarak da bilinen bu mudra için işaret parmağı avuç içine doğru bastırılır ve başparmakla üzerine baskı yapılır. Orta parmak, yüzük parmağı ve serçe parmak ise dışarıya doğru esnetilir. Vayu mudrası, bedendeki havayı dengelemek ve nefes alışverişlerinin düzenini sağlamak için yapılır. Aynı zamanda bedendeki şişkinliklerin, gaz sancılarının ve eklem ağrılarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Surya Mudrası
Surya mudrası, güneş mudrası olarak bilinir. Ateş elementini canlandırarak sindirimi güçlendirir ve metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda iştahı azaltarak kilo vermeye yardımcı olur. Ateş elementini harekete geçirdiği için el ve ayaklardaki üşüme hissini azaltır. Yüzük parmağı avuç içine doğru kıvırdıktan sonra başparmakla üzerine bastırılarak uygulanır. Diğer parmaklar dik bir şekilde tutulur.
Prithvi Mudrası
Toprak mudrası olarak da bilinen bu mudra, kök çakra ile ilişkilendirilir. Her iki elde de başparmak ve yüzük parmağı birleştirilir, diğer parmaklar esnetilir. Bu duruş sayesinde kök çakradaki enerji dengesizlikleri giderilir, koku duyusu gelişir; tırnak, saç, deri, kaslar ve kemikler güçlenir.
Apana Mudrası
Bu mudrada orta parmak, yüzük parmağı ve başparmak birbirlerine dokundurulur ve diğer parmaklar geriye doğru esnetilir. Apana mudrası, alt karın bölgemizdeki enerjiyi kontrol etmemizi sağlar ve enerjinin vücuttan çıkışını düzenler. Mudra, vücudun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur. Bu sayede beden dengelenir, metabolizma hızlanır ve sindirim sistemi ile ilgili organlar güçlenmeye başlar.
Kadim bir öğreti olan mudraları vücudunuzu desteklemek ve kendinizi daha iyi hissetmek için uygulayabilirsiniz. Ancak herhangi bir sağlık probleminiz varsa öncelikli olarak bir uzmana başvurmanız gerektiğini unutmayın.