mandala nedir

Mandala Nedir, Ne İşe Yarar?

Günlük hayatın stresinden, koşuşturmacalarından yorulduğumuzda kendinizi rahatlatacak aktivitelere yönelebilirsiniz. Yoga, meditasyon gibi manevi yönü ağır basan uygulamaların yanı sıra hobilerle ilgilenmek de sizi bir hayli rahatlatabilir. Zihninizi boşaltmak için tercih edebileceğiniz uygulamalardan biri olan mandala, şekillerin ve renklerin enerjisi ile dengeyi hayatınıza davet eder. Çemberlerin içerisinde yer alan geometrik şekilleri boyarken zihninizi meşgul eden negatif duygu ve düşüncelerden kurtulabilir, daha sakin bir ruh hâline bürünebilirsiniz. Günümüzde daha çok çizim ve renklendirme uygulaması olarak bilinen mandala aslında derin bir felsefi alt yapıya sahip. Bir Uzak Doğu sanatı olan mandalanın tarihi Budizm felsefesine kadar dayanır. Birçok inceliği bulunan mandala sanatı, bir meditasyon aracı olarak hayata daha olumlu ve huzurlu bakmanıza yardımcı olur.

Mandalanın Felsefesi Nedir?

Mandala kelimesi Sanskritçe “çember, döngü” anlamlarına gelir. “Mandala nedir?” sorusunun cevabını almak için mandala kökeni ve felsefesine yolculuk yapmak gerekir. Mandala sanatı, Budist rahiplerin yaptıkları mandalaları yanlarında taşıyarak İpek Yolu ile Asya’nın çeşitli bölgelerine taşımaları ile yaygınlaşmış. Kısa süre içerisinde Hinduizm ve diğer dinlerde kendine yer bulmuş. Mandalanın Budizm ve Hinduizm dinlerinde evrenin yapısını simgelediği düşünülürmüş. Bu nedenle ritüellerde mandalalar sıkça kullanılırmış. Mandala sembollerinin evrenin farklı yönlerini temsil ettiğine inanıldığı için bu uygulama Çin, Japonya ve Tibet’te meditasyon aracı olarak kullanılmış.

Hindistan kökenli dinlerde mikro veya meta kozmosu anlatan mandala şekilleri, her şeyin mistik merkezini sembolize eder. Budizm’de ise onu yapan bireyin evrendeki kutsallığını ve görünenin ötesindeki kendisini belirtir.

Budizm inanışlarında mandala yapmak; insanı aydınlığa, bilgeliğe ulaştırarak acılarından uzaklaştırmayı ve hakikate emin adımlarla ilerlemesine yardım etmeyi amaç edinir. Budizm’de Buda’nın aydınlanmış hâli, kum sanatıyla tasvir edilir ve uzun uğraşlar sonucu yapılan mandala hiçbir şeyin kalıcı olmadığı inancıyla yok edilir.

Asya kültürlerinde mandalanın özellikleri manevi bir sembol olarak kabul edilir ve mandalalar evrenin görsel bir temsili olarak değerlendirilir. Budizm ve Hinduizm dinlerinde bireyin mandalanın merkezindeki noktaya ilerleyerek acılarını kabullendiği böylece mandalanın bireyi huzura ve mutluluğa ulaştıran kozmik bir yolculuğa çıkardığı düşünülür. İyileştirici bir güç olarak kullanılan mandalalar ise bilgeliği sağlamak, yaşama sakinliği davet etmek amacıyla yapılır. 

Hinduizm’de ve Budizm’de yapılan mandalaların tamamlanışı uzun zaman alır ve bu nedenle mandalalar sabrı öğreten ruhani bir uygulama olarak da değerlendirilir.

Mandala felsefesi her kültürde insanın içe dönmesini teşvik etmeyi, bireyin dünyadaki yeri ve amacı hakkında farkındalık kazanmasını amaç edinir.

Mandala Sembollerinin Anlamı Nedir?

Mandala sembollerine bakıldığında karmaşık dairesel desenler içerisinde benzer yapıların olduğu görülür. Her mandala sembolünde boyuttan bağımsız olan bir merkez noktası bulunur. Bu başlangıç noktası, ilahi olan varlığa bağlılık olarak yorumlanır. Başlangıç noktası, evrenin döngüsel doğasını temsil eden bir çember ve evreni simgeleyen geometrik formlar ile çevrilir.

Meditasyon yapmak amacıyla kişilerin boyadığı mandala sembollerinde ise ortadaki merkez noktası “ben” olarak düşünülür. Merkezi çevreleyen şekiller ise “benim etrafımdaki evren” şeklinde ele alınır.

Yapılan mandalalardaki sembollerin bireyin zihninde yolculuk yapmasına; yaşamın anlamı, amacı, evrenin doğası, Tanrı’nın gerçekliği ve özünü keşfetmesine yardım edecek düşüncelere yönlendiren derin anlamlar taşıdığına inanılır.

Çeşitli mandala örneklerinde yer alan semboller farklı anlamları ifade eder. Üçgen şeklinde yapılan mandalalarda üçgenin yukarı ya da aşağı bakıyor oluşu farklı anlamlar taşır. Eğer üçgen yukarı bakıyorsa enerjiyi, dönüşümü ve canlılığı; aşağı bakıyorsa bilgi arayışında olunduğunu, yaratıcı yönü anlatır. Kareler, yaşama karşı olan kararlılığı ve dengeyi dile getirir. Labirentler, kişinin kendi merkezinin arayışında olduğu anlamını taşır. Haç sembolü, bilinç ve bilinç dışının birleşimini yani yeryüzü ve cennetin kavuşumunu imgeler. Lotus çiçeği, sadece denge ve simetriyi anlatmaz aynı zamanda ruhun aydınlanışını da sembolize eder. Mandala sembollerinde en sık görülen şekil olan çemberler ise kozmosu ve dinamizmi dile getirir.

Mandala Nasıl Yapılır?

Günümüzde mandalalar yetişkinlerin resim sanatı gibi görülse de aslında çeşitli dini gelenekler ve meditasyon uygulamaları için kullanılır. Hindistan’daki rahipler ve Budistler sadece kâğıtla değil aynı zamanda kum, taş gibi malzemeleri kullanarak da birçok mandala yaparlar. Rahiplerin spiritüel gelişimlerinin bir parçası olarak gördükleri mandalanın yapımı kimi zaman haftalar sürer. Ritüel olarak kullanılan mandala sanatını siz de manevi yönden tatmin olmak adına değerlendirebilirsiniz. Mandala çizimi için bir merkez noktası belirleyebilir ardından dairesel örüntüyü koruyarak ve çeşitli geometrik şekillerden faydalanarak mandalanızı genişletebiliriz. Yaşamın devamlılığını ve döngüsünü tasvir eden dairesel formlardan yararlanarak Güneş, çiçek, hayvan, kare, üçgen gibi motifler çizebilir ve bunları renklendirerek kendi eserinizi oluşturabiliriz. Çizilmiş mandala sembollerinin yer aldığı boyama kitapları ise mandalaları çizmekten öte renklendirmemizi sağlar. Bu çalışmalarla renklerin enerjisi ile ruhunuzu sakinleştirebilir ve zihninizi stresten arındırabilirsiniz.

Mandalanın Faydaları

Mandala hakkında psikolojik araştırmalar yapan ve mandalayı psikoloji bilimiyle tanıştıran ünlü psikolog Carl Gustav Jung, mandalanın insanın kendisini anlaması ve kabul etmesi yolunda bir anahtar olduğunu belirtir.

Mandala yaparak sağlıksız düşünce ve davranışlarınızı fark edebilir, ruhsal ve psikolojik vizyonunuzu bulandırıp sizi sınırlayan benlik yanılsamalarınızı geride bırakabilirsiniz.

Böylece gerçek varlığınızın merkezine daha da yaklaşabilirsiniz.

  • Mandalalara bakmak size dinginlik verebilir. Mandalalarda yer alan tüm şekillerin tasarlanma ve düzenlenme süreci bir denge hissini çağrıştırır. Konsantrasyonunuzu sağlamanıza ve dikkatli olmanıza aracı olan mandalalar, ana odaklanmanızı kolaylaştırır. Bir meditasyon aracı olarak kullandığınızda ise endişe verici düşüncelerden uzaklaşmanıza destek olur. Dünyadaki yerinizi düşünme, hayat amacınızı bulma, kendinizi tanıma noktasında size rehberlik eder ve kendinizle olan bağlantınızı güçlendirebilir.
  • Mandala şekillerinden ve boyarken kullandığınız renklerden akan enerjiler, evrenin enerjisi ile kendi enerjinizin iç içe geçmesine yardımcı olur. Bu enerjiler hayatınıza uyumu da davet eder ve olumsuz düşünceler, duygular yerini pozitife bırakır.
  • Merkezden dışarıya doğru giden mandala formları simetrik dizaynı sayesinde kendinizi yeniden inşa etmenize ve kendinizle tekrar bağlantı kurmanıza katkıda bulunur.
  • Mandalalar sanatınızı da özgürce ifade etmenize destek olur. Dilediğiniz gibi şekiller çizebilir veya arzu ettiğiniz şekilleri rengârenk boyayabilirsiniz. Şekillerle ve renklerle mutlak özgürlüğe sahip olmanıza yardım eden mandalalar, yaratıcılığınızı geliştirme yolunda size rehberlik eder. Yaratıcı olmayı kolaylaştıran mandalalarda kullandığınız renkler çakralarınızla da derin bir ilişki kurar. Böylece en iyi hâlinizle tanışmanıza imkân tanır.
  • Psikoloji bilimi mandalayı terapötik bir araç olarak kabul eder ve insanın düşündüklerini, hissettiklerini mandalaya aktardığını düşünür. Çizdiğiniz şekiller, boyamada tercih ettiğiniz renkler sizinle ilgili mesajlar verir. Kendinizle derin bir bağlantı kurmanız için araç olan mandala; hafızanızı, algınızı ve dikkatinizi geliştirmenize de yardımcı olur. Bilinçaltınızın derinliklerine inerken size yol gösterir.
  • Mandalalar rahatlamanıza ve zihninizi boşaltmanıza destek olan, yaratıcılığınızı geliştiren sanat eserlerine benzer. Olmakta olan her şeyi akışına bırakmanızı ve zihninizi özgür kılmanızı temel alan mandala yapımı, hayatınızda dengeyi yakalamak için bir araç hâline dönüşebilir.

Tinselliğe önem veren inanışlarda aydınlanma yolculuğunun rehberlerinden biri olarak görülen mandala ile iç huzurunuzu sağlayabilirsiniz. Uygulama açısından pratik olan meditatif mandala sanatı ile bedeniniz ve ruhunuz dinlenir. Böylece bilgelik yolunda dönüşümünüze destek olur.

Daha Fazla İçerik
ada çayı
Ada Çayı Tütsüsü Nedir, Faydaları Nelerdir?