lavanta yagi nedir
Olga Tutunaru

Lavanta Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Bütünsel olarak şifa bulmanın; fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenin sakinleşmesini ve bazı rahatsızlıkların semptomlarının hafiflemesini sağlamanın yollarından biri, bitkilerden elde edilen yağlardan yararlanmak. Lavanta bitkisinden elde edilen lavanta yağı; içeriğindeki etken maddeler sayesinde yüzyıllardan beridir birçok hastalığın tedavisi, stres ve kaygının giderilmesi, meditasyon gibi rahatlatıcı çalışmaları desteklemesi için kullanılır. Lavanta yağının nasıl kullanıldığını ve bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış faydalarını daha detaylı öğrenmek ister misiniz?

Lavanta Yağı Nedir?

Lavanta yağı, yaklaşık 2500 yıldan bu yana en çok kullanılan uçucu yağlardan biri. Lavanta ve lavanta yağının Antik dönemde hazımsızlık, baş ve boğaz ağrısını gidermek için tercih edildiği, Eski Mısır’da ise güzel kokusundan yararlanmak üzere parfüm ve tütsü olarak hatta mumyalama işleminde kullanıldığı bilinir. Latince kökenli olan lavanta kelimesi, “yıkamak” anlamına gelir ve kelimenin anlamını da karşılar nitelikte Antik Roma ve Antik Yunan’da hamamlarda banyo suyuna eklenerek kullanıldığı belirtilir. Bitkinin ve yağının diğer tarihsel kullanımlarına bakıldığında ise hayvanları tedavi etmek, sivrisinek ve böcekleri uzaklaştırmak, yaraları iyileştirmek ve aroma verici olarak mutfakta çeşitli tariflerde kullanıldığı görülür. 

Güçlü bir antioksidan, mikrop öldürücü, sakinleştirici ve antibakteriyel etkisi olduğu için bireyin bütünsel olarak şifalanmasında önemli bir araç vazifesi görür.

Yüzyıllardan beri çeşitli hastalıkların tedavisinde, meditatif çalışmalarda, temizlikte ve kişisel hijyende tercih edilen lavanta yağının birçok faydası bulunur. 

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

Lavanta yağı özellikleri, kullanım alanları ve faydaları nedeniyle çok yönlü uçucu yağlardan biri. Geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılan lavanta; ruhsal, zihinsel ve fiziksel pek çok problemin çözümünde destekleyici olarak tercih edildi. Kadim yöntemlerin yanı sıra günümüz dünyasında lavanta yağının etkileri bilimsel araştırmalarla desteklendiği için fitoterapi tedavilerinde yer almaya devam ediyor.

  • Lavanta yağını solumak; kaygıyı azaltmaya, anksiyete ve depresyonun semptomlarını hafifletmeye hatta travma sonrası stres bozukluğu semptomlarını iyileştirmeye bile yardımcı olur. Bu noktada yapılan bir çalışma, lavanta yağını solumanın doğum sonrası depresyonunu ve kaygı bozukluğunu önemli ölçüde azalttığını gösterdi.
  • Sakinleştirici özelliği sayesinde uyku bozukluklarının giderilmesine de destek olur. Uyku kalitesi ve süresindeki dengesizlikleri azaltıp uyku bozukluğunu iyileştirmeye yardım eder. Lavanta yağının uyku kalitesini arttırmasına yönelik yürütülen bir araştırmada yatmadan önce lavanta yağı solumanın sağlıklı erkek ve kadınların derin uyku sürelerinde iyileşme yaşandığı ve ertesi gün daha canlı bir şekilde güne başladıkları saptandı. Kaliteli uyku; sağlıklı ve dengeli bir yaşamın önemli bir aracısı olduğu için uyku bozukluklarının giderilmesi, yaşama karşı esenliğin artmasına da katkı sağlar.
  • Lavanta yağı, ağrılı olan bölgelere uygulandığında ağrı kesici etki gösterebilir. Ağrı yaşanan bölgedeki iltihaplanmayı ve ağrının şiddetini azaltabilir. PMS ve regl ağrılarını azaltmaya yönelik olarak lavanta yağının etkisinin gözlemlendiği bir bilimsel çalışmada, lavanta yağıyla masaj uygulamasının ardından ağrıların hafiflediği keşfedildi. Lavanta yağının solunması yalnızca PMS ve regl ağrılarını azaltmaya yardım etmekle kalmaz, aynı zamanda regl öncesi PMS semptomlarını hafifletmeye yönelik de sakinleştirici etki de gösterebilir. Bu konuda yapılan bir araştırma, lavanta yağıyla aromaterapi yapılmasının sonucunda PMS’te görülen duygusal semptomların önemli ölçüde azalabileceğini gösterdi.
  • Lavanta yağı, yatıştırıcı özelliğiyle şiddetli baş ağrılarında da tedavi edici etki gösterebilir. Ağrı yaşayan bireylerin gevşemesine ve gevşemeye bağlı olarak ağrının şiddetinin azalmasına hatta ağrının giderilmesine yardımcı olabilir. Migren ağrısı gibi şiddetli baş ağrılarına yönelik etkisine dair bir çalışmada, baş ağrısı yaşayan bireyler 15 dakika boyunca yağı soludu ve araştırmanın ardından ağrıda önemli bir azalma olduğu gözlemlendi.
  • Lavanta yağı, saç ve cilt sağlığını da destekler. Saç dökülmesini, saç derisinde oluşan bakteri ve mantarların yayılmasını, kepeklenmeyi tedavi etmeye destek olur. Cilt içinse sivilceleri azaltmaya, cilt tonunu eşitlemeye, kırışıklıkları gidermeye, egzama gibi cilt hastalıklarının semptomlarını azaltmaya yardım eder.
  • Mikrop öldürücü özelliği bulunan lavanta yağı, yanık ve kesik sonucunda oluşan enfeksiyonlarla mücadele etmeye katkıda bulunur. Cilt enfeksiyonlarında lavanta yağının etkisinin gözlemlendiği bir araştırmada, lavanta yağının birkaç farklı uçucu yağ ile karıştırılıp kullanıldığında mantar ve bakteri enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu bulundu.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

lavanta yağı
Chelsea shapouri

Lavanta yağının faydalarından nasıl yararlanılmak istendiğine bağlı olarak birçok kullanım şekli bulunur.

Sabit Yağlarla Karıştırarak

Saç ve cilt sağlığına yönelik faydalarından yararlanmak isterseniz lavanta yağını cilde uygulayarak kullanabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta, lavanta yağı ve diğer tüm uçucu yağların konsantre formda olduğu için doğrudan cilde uygulamadan önce Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağlarla seyreltilmesi gerektiği. Seyreltmeden kullandığınız takdirde cildinizde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle seyreltilmiş olsa dahi ilk kez uygulayacaksanız yağı cildinizin ufak bir bölümünde denemenizde fayda var. 

Vücudunuzun doğal yollarla güzel kokmasını sağlamak için lavanta yağını taşıyıcı yağlarla ya da suyla karıştırıp parfüm olarak kullanabilirsiniz. Yağı doğrudan cilde uygulayarak kullanmak isterseniz avcunuzun içine bir iki damla damlatıp istediğiniz bölgeye sürebilirsiniz. Suyla karıştırıp sıvı formda cildinize sıkmak isterseniz yarım su bardağı kadar su ve 2 damla lavanta yağını bir sprey şişesinin içinde karıştırabilirsiniz. Bu karışımı her kullanımdan önce çalkalayıp ardından cildinize sıkabilirsiniz. Ayrıca parfüm olarak kullanmak için lavanta yağı ile hazırladığınız karışıma başka uçucu yağları da ekleyip sevdiğiniz aromaları birleştirebilirsiniz. 

Ayrıca aromaterapi yağlarının doğru kullanımı hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Aromaterapi Yağları Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Koklayarak

Mide bulantısı, baş ağrısı ya da uykusuzluk gibi durumlarda lavanta yağını şişeden koklayarak kullanabilirsiniz. Koku etkisini devam ettirmek isterseniz daha önce belirttiğimiz gibi alerji testi yaptıktan sonra vücudunuz reaksiyon göstermezse avcunuza damlatıp şakaklarınıza sürerek iyileştirici gücünden yararlanabilir ya da kıyafet ve yastık gibi yüzeylere damlatabilirsiniz.

Masaj Yağı Olarak

Stres, anksiyete ve depresyon gibi ruh sağlığınıza yönelik uygulamalarda lavanta yağı masaj için kullanılabilir. Lavanta yağı; sakinleştirici özelliğiyle gündelik yaşamın getirdiği stresten uzaklaşmanıza, gevşemenize ve rahatlamanıza yardımcı olur. Bu noktada daha önce de dile getirdiğimiz gibi alerji testi uygulamadan masaj yağı olarak tercih etmemeniz gerektiğini hatırlatalım.

Buhurdanlık Gibi Koku Veren Objelerde Isıtılarak

Meditasyon ve yoga uygulamalarında buhurdanlığınıza bir iki damla lavanta yağı damlatabilirsiniz. Bütünsel olarak dengeye kavuşmanıza yardımcı olan yoga ve meditasyon lavanta yağının yatıştırıcı etkisiyle daha etkili hâle gelebilir. 

Lavanta yağını doğal oda parfümü olarak da kullanabilirsiniz. Dilerseniz buhurdanlığa damlatabilir ya da difüzör yardımıyla kokunun odaya yayılmasını sağlayabilirsiniz.

Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?

Lavanta yağı elde etmenin birçok farklı yöntemi var. Günümüzde satın alınan lavanta yağları genellikle distilasyon yöntemi olarak bilinen lavanta çiçeğinin su buharıyla damıtma işleminden geçirilmesiyle üretilir. Ancak lavanta yağını evde distilasyon yöntemiyle üretmek oldukça zor. Evde lavanta yağı elde etmek için maserasyon yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu noktada elde edeceğiniz yağın kalite ve faydalarının farklı olduğunu bilmelisiniz. Maserasyon için taze veya kurutulmuş lavanta satın almalısınız. Eğer aldığınız lavanta tazeyse gölgede kurutmalısınız. Ardından çiçeklerini ayıklayıp temiz bir kavanoza almalı ve kavanozun üstünde 2.5 cm boşluk kalacak şekilde badem veya zeytinyağı eklemelisiniz. Güneşli bir yerde 3-6 hafta arasında bekletmelisiniz. Zaman dolduktan sonra karışımı süzmeli ve çiçek parçalarını yağdan ayırmalısınız. Tüm bu işlemlerden sonra lavanta yağınız hazır!

Lavanta yağı yapma fırsatınız yoksa alacağınız ürünün doğru yöntemlerle üretilmiş, içeriğine sentetik bileşenler eklenmemiş, saf ve organik lavanta yağı olduğundan emin olmalısınız.

Daha Fazla İçerik
mandala nedir
Mandala Nedir, Ne İşe Yarar?