Dengeli bir yaşam; fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak bütünleşen iyilik halini korumayı gerektirir çünkü hayatın içindeki varlığınızı, bu üçlünün arasındaki ilişki şekillendirir.
Dengeli berrak bir zihin; ruhunuza esenlik, bedeninize canlılık ve enerji verir.
Bu ilişki ters yönde ilerlediğinde ağırlaşan düşünceleriniz, zihninizin yanı sıra ruh halinizi de olumsuz etkiler. İç huzurunuzu kaybettiğinizde ise bedeniniz, birtakım olumsuz fiziksel semptomlar göstermeye başlayabilir. Zihin enerjinizin tıkandığı bu gibi durumlarda dengenizi korumak için düşüncelerinizi yeniden yönlendirmeniz gerekir. Bu konuda esenliği korumanın en pratik aracı olan meditasyon tekniklerinden yardım alabilirsiniz. Meditasyon yaparak daha sakin ve net bir zihinle iç sesinizle buluşabilir, hayatınızı zorlaştıran alışkanlıklarınızla vedalaşabilirsiniz.
Pozitif bir ruh hali ile bakış açınızı geliştirerek öz disiplin kazanmak gibi birçok sağlıklı alışkanlığı meditasyon ile geliştirebilirsiniz. Meditasyon, özelikle zihninizi eğitmek istediğinizde çok kullanışlı bir araca ve müşfik bir rehbere dönüşebilir. Meditasyon yaparak iç ve dış farkındalığınızı arttırabilirsiniz. Dikkat ve odaklanma yeteneği üstündeki olumlu etkilerinin yanı sıra meditasyon yaparak düşüncelerinizi yeniden yapılandırmayı öğrenebilirsiniz.
Yaygın kanının aksine meditasyon sırasında zihninizi boşaltmak yerine düşüncelerinizi fark ederek izlemeyi öğrenirsiniz.
Hayatınıza adapte edebileceğiniz bir meditasyon tekniği, niyet ederseniz dönüştürücü bir deneyim sunabilir. Örneğin; değişim, arınma ve yenilenme dolu içsel bir yolculuk için sa ta na ma meditasyonunu deneyimleyebilirsiniz ancak şifalı bir dönüşüm sağlayan bu kadim teknikten önce kirtan kriya’yı anlamanızda fayda var. Peki, kirtan kriya’yı yakından tanımaya ne dersiniz?
Kirtan Kriya Nedir?
“Farkındalık Yogası” olarak da adlandırılan kundalini yoga, ruhunuzun derinliğini deneyimlemek için tasarlanmış oldukça güçlü ve dinamik bir araç olarak karşımıza çıkar. Kundalini stili, omurganın kökünde olduğu varsayılan bir güce bağlanmayı amaçlar. Bu güç, Sanskritçe “uyuyan yılanın gücü” yani kundalini olarak adlandırılır. Aslında bu kadim yoga ekolü bizi hayatımızın her alanına dokunan ruhsal bir uyanışa davet eder.
Bir kundalini meditasyon tekniği olan kirtan kriya ise bilinç enerjisini uyandırarak sezgisel zihne odaklanır.
Kirtan kriya meditasyonu, zihni yerleşmiş kalıplardan temizlerken her anı bilinçli olarak deneyimlemenin kapılarını açar. Bu meditasyon zihinsel düzeyden başlayarak ruhunuza, bedeninize ve hayatınıza etki eden bir iyilik hali yaratabilir. Kirtan kriya sizi rahatsız eden, ilerlemenizi engelleyen tüm olumsuz alışkanlıklarınıza yakından bakarak değişmenizi sağlayabilir. Peki, kirtan kriya ne demek?
Kelime olarak kirtan Sanskritçede “şarkı”, kriya ise “belirli bir dizi hareket” anlamına gelir. Ayrıca kriya; Doğu öğretisinde zihni, bedeni ve ruhu arındırmak için kullanılan tüm yardımcı yöntemleri ifade eder. Kirtan kriya meditasyonunda nefese yardımcı olarak imgelemenin yanı sıra hem mantra hem mudra kullanılır. Kadim kök sesler olarak bilinen “Sa Ta Na Ma” sesleri, kirtan kriya’nın temelini oluşturur.
Meditasyon süresince devamlı olarak tekrarlanan bu mantra “doğum, yaşam, ölüm, yeniden doğum” döngüsünü sembolize eder.
Bu kök sesleri tekrar ederken ses ve nefesin ahenkle titreşmesi amaçlanır. Kundalini yoganın ilk Batılı kadın öğreticisi Shakti Parwa Kur, bu mantrayı “değişim için bir katalizör” olarak tanımlar. Odaklanma ve konsantrasyon becerisini arttıran bu mantranın iyi alışkanlıkları pekiştirmeye yardımcı olacağını da ekler. Enerji akışını kolaylaştıran ve mühürleyen belirli el hareketlerini ifade eden mudralar ise bu meditasyonun temelini oluşturan seslere göre değişir. Zihin ile beden arasındaki bağı kuvvetlendiren bu görsel mühürler, kirtan kriya’nın uyandırmak istediği gücü ellerinizle tuttuğunuzu hissetmenizi sağlar.
Kirtan Kriya’nın Faydaları Neler?

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bu kadim şifa tekniği, arındırıcı ve dönüştürücü gücü ile bilim dünyasının da ilgisini çekiyor. Journal Of Alzheimer Disease dergisinde yayınlanan bilimsel bir çalışma, kirtan kriya’nın beynin işleyişini geliştirdiğini doğruluyor. Yapılan bu çalışmaya göre beynin daha sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olan nörotransmitterler, kirtan kriya meditasyonu ile artış gösteriyor. Böylece norepinefrin ve dopamin gibi hayati önem taşıyan beyin kimyasalları bu meditasyon boyunca yenileniyor. Ayrıca kirtan kriya mantra ve mudra kombinasyonu, frontal lobdaki aktiviteyi arttırıyor. Bu sayede dikkat, odaklanma ve konsantrasyon becerilerinde artış yaşanıyor. Benzer şekilde beyindeki kan akışının artması, düşüncelerin netleşmesine imkan tanıyor. Bu akademik çalışma, özelikle kirtan kriya meditasyonunun hafıza üzerindeki olumlu etkilerinin de altını çiziyor. Düzenli yapılan kirtan kriya meditasyonu, yaşa bağlı hafıza kayıplarının azalmasına yardımcı oluyor.
Well-aging sırrını telomerlerde keşfeden Dr. Elisabeth Blackburn, çalışmalarında meditasyonun önemini vurguluyor. Dr. Blackburn’ün Nobel ödüllü keşfine göre telomerlerin uzunluğu, yaşam süresinin uzunluğu ile doğrudan ilişkilendirilebiliyor. Meditasyon ise hücre yenilenmesinde etkin rol oynayan telomerlerin kısalmasını engelleyebiliyor. Zihin ve beden bağlantısını anlamlandırmak üzere yapılan klinik çalışmalar, bu görüşü doğrular nitelikte sonuçlar ortaya koyuyor.
2015 yılında yapılan bir çalışmada istikrarlı bir şekilde yapılan kirtan kriya meditasyonunun telomerleri %43 oranında uzatabildiği keşfedilmiş.
Diğer taraftan sa ta na ma (satanama) seslerini çıkarmak için dilin damak üzerindeki hareketi, 84 ayrı akupunktur noktasını uyarıyor. Bu uyarı ile beyinde faydalı bir biyokimyasal dönüşüm tetikleniyor. Ayrıca bu mantrayı mudralarla desteklemek, beynin motor-duyusal kısımlarındaki kan akışını iyileştiriyor. Seslere eşlik eden el hareketleri, aynı zamanda sağ ve sol beyin dengesinin kurulmasını sağlıyor. Bu denge hali, bedene ve ruha yayılarak bütüncül bir dengelenmeyi de beraberinde getiriyor. Bu meditasyon, özellikle stres hormonu olarak bilinen kortizol üzerindeki etkisiyle stresi azaltmaya yardımcı oluyor, anksiyete ve kaygıyla başa çıkmaya destek oluyor.
Kirtan kriya meditasyonu, zihin üzerindeki olumlu pekiştirici özelliğiyle nörobilimciler tarafından bir nöroplastisite egzersizi olarak kabul ediliyor.
Beynin deneyimlerle değişme kapasitesini ifade eden nöroplastisite sayesinde biliyoruz ki beynimizi yeniden kodlayabiliyoruz. Bu kodlamayı bilinçaltımıza yerleşen kök düşünceleri değiştirerek gerçekleştiriyoruz. Elbette tüm spiritüel ve fiziksel uygulamalarda olduğu gibi olumlu sonuçları deneyimlemek için devamlılık gerekiyor. Aşina olduğumuz ve bilimsel olarak nöroplastisite ile açıklanan 21 gün sihri, işte tam da bu noktada devrede giriyor. 21 günlük kirtan kriya meditasyonu ile öncelikle bir alışkanlık enerjisi yaratılıyor. Bir başka deyişle bu 21 gün boyunca öncelikle bedeniniz, zihniniz ve enerji seviyeniz meditasyonla uyumlanıyor. Bu adaptasyonun doğal bir sonucu olarak siz de yavaş yavaş değişim yaşadığınızı gözlemleyebilirsiniz. 40 günün sonunda ise değiştirmek istediğiniz alışkanlıklarınızı kırmanıza yardımcı olacak güç ortaya çıkıyor.
Yani ilk 21 gün boyunca alışkanlık haline getirdiğiniz bu ritüel, 40 günün sonunda hayatınızı dönüştüren bir gerçeğe dönüşebiliyor.
”Kirtan Kriya” ve seçtiğimiz diğer mantralar için Spotify’da ”Mantralar” çalma listemizi dinleyebilirsiniz.