Doğadan gelen iyilikleri yaşamınıza kabul ederek onunla bütünleşebileceğiniz anlamlı bir hayat sürebilirsiniz. Doğanın etkileyici parçalarından olan bitkiler; negatif enerjinin bedeninizden ve ruhunuzdan uzaklaşmasına, kendinizi kısa vadede daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Bütünsel bir terapi anlayışı olan aromaterapide birçok bitki türü tercih edilir. Böylece bitkiler, yüzyıllardır bedensel ve zihinsel rahatsızlıkların tedavisine destek olur. Bu şifalı bitkiler arasında öne çıkan kekik, özellikle yağı ile önemli bir kaynak. Sofralarınızda sıklıkla kullandığınız saf kekiğin yağından yararlanabilir, antiviral ve antibakteriyel özelliği sayesinde kekik yağının koruyucu ve güçlendirici etkilerinden faydalanabilirsiniz. Aromaterapide kekik yağını kullanabileceğiniz alanlar, kekik yağının faydaları ve pratik kekik yağı hazırlama yöntemleri için detaylı bir rehber hazırladık. Gelin, doğanın iyileştirici gücünü hissetmenizi sağlayacak bu şifalı bitkiyi birlikte keşfedelim.
Kekik Yağı Nedir?
Akdeniz coğrafyasında yetişen ve nane ailesine ait harika kokulu bir bitki olan kekik, fitoterapi olarak bilinen tamamlayıcı tıpta ve aromaterapide yararlanılan bitkilerin başında gelir. İçeriğinde bulunan maddeler, kekiği beden ve zihin için epey faydalı kılar. Kekik, baharat olarak yemeklerde kullanılmasının yanı sıra suyu ve yağı çıkartılarak da değerlendirilir. Bu şifalı bitkiden doğal yollarla elde edilen kekik yağı, birçok amaçla kullanılabilir. Yağın çıkartılmasında bu mucizevi bitkinin yaprak ve dallarından yararlanılır. Antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde kekik yağı da kekik gibi şifa kaynakları arasında yer alır.
Antik Çağ’lardan günümüze asaleti, cesareti ve zenginliği sembolize eden eden kekik; tarihin her döneminde önemli bir yere sahipti.
Antik Yunanlar, kekiği tütsü olarak tercih ettiler. Savaşa giden askerlere kekik motifli hediyeler verirlerdi. Romalı askerler ise gücü ve cesareti artırdığına inandığı için kekik suyu ile yıkanırdı. Kekik, Antik Mısır döneminde mumyalama işlemleri esnasında da kullanılırdı.
Kekik Yağı Nasıl Yapılır?

Kekik yağının yapımı için tercih edilebilecek farklı yöntemler var. Mevsimi gelince toplanan kekik bitkisi, toplanıp ayıklandıktan sonra yüksek bir alanda güneş altında kurumaya bırakılır. Kekiğin 3-5 gün boyunca 35 derece güneşin altında kuruması beklenir. Kurutulma işleminin ardından kekik; sap, yaprak ve çiçekleriyle bir şişenin içine koyulur. Şişenin üzerine saf sızma zeytinyağı eklenir ve şişenin ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Kekik yağı, serin ortamda bir ay kadar hiç hava almadan bekledikten sonra hazır duruma gelir.
Kekik yağı elde etmek için damıtma işlemini de tercih edebilirsiniz. Kekik yağı, buhar damıtma işleminden geçirilir. Kekik bitkisinin yaprak ve çiçeklerinden yararlanılarak elde edilen bu yağ, ilk damıtma işleminin ardından kırmızı ve yoğun kokulu bir hâlde olur. Bu ilk damıtma işlemi, hâliyle çoğunlukla parfümeri alanında kullanılır. Kekik, ikinci bir damıtma işlemine maruz kaldığında altın ve uçuk sarı renklerde bir yağa dönüşür. Bu, kekik yağının en yaygın olarak kullanılan hâli.
Kekik Yağının Faydaları Nelerdir?
A, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan kekik, doğal yollardan elde edilmiş aromaterapik bir uçucu yağa dönüştüğünde beden ve zihin sağlığınızı olumlu yönde etkiler. “Kekik yağı ne işe yarar?” merak ediyorsanız yağın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Cilt yüzeyinde akne, sivilce, egzama, yara ve kesik gibi rahatsızlıklara yol açan bazı bakterilerin azalmasına yardımcı olur. İyi bir antioksidan olan kekik yağı, cilde parlaklık ve gençlik kazandırır. Hücre yıkımının önüne geçmeyi ve yaşlanmayı yavaşlatarak kusursuz bir cilt görünümü elde etmeyi destekler. Antiviral özellikleri sayesinde cilt yüzeyini korumaya yardımcı olur ancak cilt için kullanılacak kekik yağının seyreltilmesinin cildi korumak açısından oldukça önemli olduğunu belirtmeliyiz.
- Bedeni serbest radikallere karşı destekler.
- Uyku kalitenizi artırmaya ve böylece kendinizi daha zinde hissetmenize katkıda bulunur.
- Vücudu soğuk algınlığı başta olmak üzere çeşitli solunum yolu rahatsızlıklarına karşı destekler.
- Kekik yağı, saç derisi rahatsızlıklarının yanı sıra saç dökülmelerinde de destekleyici olarak kullanılabilir. Canlı ve parlak bir saç görünümü için şampuanlara az miktarda eklenerek kullanılabilir. Dilerseniz kekik yağını zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırarak saç diplerinize masajla uygulayabilirsiniz.
- İçeriğindeki maddeler, kekik yağının ağız sağlığınızı korumasına da yardımcı olur. Bunun için kekik yağını gargara olarak kullanabilirsiniz.
- Kekik yağı, mideyi farklı rahatsızlıklara karşı destekler. Hastalıklara yol açabilen bakteri ve mantarlarla savaşarak hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Ancak bu noktada uçucu bir yağ türü olan kekik yağının doğrudan ağız yoluyla tüketilmemesi ve mide hassasiyetiniz için doktora başvurmanızın gerektiğini unutmamalısınız.
- Bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
- Vücudunuzdaki toksinleri atmaya ve kilonuzun dengelenmesine katkı sağlar.
Kekik Yağı Nasıl Kullanılır?

Kekik yağından faydalanmak için farklı yöntemleri tercih edebilirsiniz:
- Aromaterapinin önemli yağlarından olan kekik yağının organik olmasına dikkat edebilirsiniz. Güçlü bir aromaya sahip olduğu için masajlarınızda kekik yağını doğrudan kullanmamaya, yağ ve suyla seyreltmeye özen gösterebilirsiniz.
- Eğer hassas bir cildiniz varsa yağı cildinizin bir kısmına sürerek teninizin yağa tepki verip vermeyeceğini deneyebilirsiniz. Cildinize uygulayacağınız aromaterapi masajlarında bir iki çay kaşığı zeytinyağına iki damla kekik yağı karıştırabilirsiniz.
- Etkili bir gevşeme sunması için buhar banyosundan sonra kekik yağı ile saçlarınıza ve vücudunuza masaj uygulayarak rahatlayabilirsiniz. Masajlarınızda kekik yağını susam ve badem yağı gibi soğuk sıkım yağlar ile karıştırabilirsiniz.
Ayrıca aromaterapi yağlarının doğru kullanımı hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Aromaterapi Yağları Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. - Ağrıyan bölgeleriniz için doğanın gücünden yararlanabilirsiniz. Üç damla kekik yağı, iki çay kaşığı susam yağıyla karıştırılıp ağrılı bölgeye sürüldüğünde bedeninizi rahatlatabilir. Kekik yağını ağrıyan bölgelere masajla yedirmek, çok daha etkili sonuçlar sunabilir.
- Bir bardak sıcak suya iki ya da üç damla kekik yağı damlatarak kekik çayı içebilir, geçmiş yıllara uzanan bilgeliğin ışığında bitkilerin şifasından yararlanabilirsiniz.
Daha önce de belirttiğimiz gibi Antik Çağ’lardan günümüze önemli bir yeri olan kekik yağı, tamamlayıcı tıpta güçlü bir destekçi olarak hâlâ kullanılıyor. Kekik yağını; aromaterapi alanında kullanılan farklı yağ türü ile deneyimleyerek içsel ve dışsal bir iyileşme sürecine girebilir, ruhunuzu doğadan gelen kaynaklarla besleyebilirsiniz.
Aromaterapi ile ilgili daha fazla bilgi almak için “Aromaterapi Nedir?” isimli yazımızı da inceleyebilirsiniz.