karın çakrası

Solar Pleksus ‘Manipura Çakra’ Nedir, Nasıl Dengelenir?

Omurga tabanından başlayarak başın tepe noktasına doğru hizalanan çakralar, vücudun yedi ayrı enerji noktasını temsil ediyor. Kök ve sakral çakradan sonra gelen üçüncü çakra “solar plexus” veya “manipura çakra” olarak isimlendiriliyor.

Klasik yoga öğretisine göre her bireyin fiziksel bedeni dışında gözle görülmeyen enerji durumlarını ifade eden dört bedeni daha bulunuyor. Çakralar ise fiziksel bedenden sonra ikinci beden olarak kabul edilen süptil bedende yer alıyor. Fiziksel bedeninin merkez çizgisi üzerinde hizalandığına inanılan çakralar, yaşam enerjisi prananın akışını kontrol ediyor.

“Solar pleksus çakra ‘swadhisthana’ nedir?” sorusuna geçmeden önce Çakra Nedir? isimli yazımızı inceleyerek çakraların çalışma prensipleri hakkında daha geniş bilgi sahibi olabilirsiniz.

‘Manipura’ Nedir?

Manipura, solar plexus’un Sanskritçe adı ve “parlak mücevher” anlamına geliyor. Bu parlayan cevher, ismine yakışır biçimde özelikle bireyin dayanıklılığına ve içsel irade gücüne yoğunlaşıyor. Bu sebeple “Manipura çakra veya göbek çakrası nedir?” sorusuna sıklıkla “benlik duygusunun merkezi” cevabı veriliyor.

solar plexus karın çakra

Solar Pleksus Çakranın Özellikleri Nelerdir?

Karın çakrası olarak da bilinen solar pleksus çakra, göbek deliğinin yaklaşık dört parmak üzerinde yer alıyor. Göbek çakrası; benlik saygısını, savaşçı enerjisini ve dönüşüm gücünü yönetiyor.

Ateş elementi ile doğrudan bağlantılı olan bu çakrayı sarı renk temsil ediyor.

Solar plexus, aynı zamanda metabolizmayı ve sindirim sistemini de kontrol ediyor. Karın çakrası, özelikleri ve beden üzerindeki yeriyle âdeta bireyin iç çekirdeğini oluşturuyor. Bu çakra, aynı zamanda birinci (kök) ve ikinci (sakral) çakrayla beraber bedenin alt enerji üçgenini oluşturuyor.

Manipura çakra, fiziksel bedende hayati iç organlarla ilgileniyor. Bu nedenle sindirim sisteminin yanı sıra pankreas, safra kesesi ve karaciğer sağlığı; üçüncü çakra ile ilişkilendiriliyor. Duygusal düzlemdeyse hayatın nasıl sindirildiğine ve bireyin başa çıkabilme gücüne yöneliyor. Ateş elementinin teslim ettiği eyleme geçme hâliyle bireysel dönüşüm de bu çakrada yaşanıyor.

Karın çakrası dengedeyken birey, ruhsal büyümeye daha kolay alan açıyor. Kendisinin daha iyi bir versiyonuna ulaşmayı hedefleyerek artık ona hizmet etmeyenleri geride bırakacak kadar güçleniyor. Ayrıca zihinsel olarak güçlü bir amaç doğrultusunda hareket ediyor. Denge hâlinde hissedilen öz saygı, beraberinde kişinin içsel motivasyonunu da artırıyor. Böylece her durumda kendi yolunu seçme özgürlüğüne sahip olan kişi, kaderinin üzerinde de söz sahibi olabiliyor.

Bireysel gücün ve öz güvenin tezahür ettiği yer olarak tanımlanan üçüncü çakra dengedeyken kişinin kendine duyduğu güven artıyor.

Sıcakkanlılık, canlılık, çabasız ve içten mutluluk hisleri; yine bu çakra dengedeyken artıyor. Ayrıca hayatın sorumluluğunu üstlenmek ve risk almak kolaylaşabiliyor. Zira risk almak; sınır koymayı, karşıt görüşte olmayı ve gerçekten neye ihtiyaç duyulduğunu sorgulamayı gerektiriyor. Bu gereklilik sayesinde üçüncü çakrada bulunan güç kasları esniyor, öz güven giderek artıyor.

Karın çakrasında yaşanan enerji blokajı; düşük öz saygı, karar vermede güçlük ve kontrol sorunları şeklinde kendini gösterebiliyor. Bunu yanı sıra mükemmeliyetçilik ön plana çıkıyor. Fiziksel bedenin merkezi kabul edilen manipura çakrada ateş elementi, ısı veya agni ile temsil ediliyor. Bu yüzden bu çakrada enerji yüklenmesiyle oluşan aşırı ateş, öfke ve nefret gibi negatif duyguların artmasına sebep olabiliyor.

Solar Pleksus Çakra Neden Dengesizleşir?

Bu soruyu yanıtlamadan önce çakraların açık veya kapalı olması kavramı üzerinde durmak gerekiyor. Manipura çakranın enerji seviyesinin yeniden düzenlenmesi bazen göbek çakrası açma olarak nitelendiriliyor. Oysa çakralar genel çalışma prensiplerine göre bir kapanma hâli olmaksızın enerji blokajına maruz kalabiliyor.

Aslında prana’nın (yaşam enerjisi) akışından sorumlu olan çakralar, zaman zaman dengelerini yitiriyor. Bu sebeple aşırı yüklenen veya titreşimi azalan çakranın dengelenmesi gerekebiliyor.

Elbette farklı fonksiyonları ve titreşim seviyeleriyle her çakra farklı şekillerde dengeye kavuşabiliyor.

Solar Pleksus Çakra dengesizliği, kişinin yaşadığı hayat deneyimleri ile birlikte ortaya çıkabilir. Özgüvenini etkileyecek bir aile yada arkadaş ortamı, becerilerinin ve yeteneklerinin fark edilip takdir edilmediği alanlar ya da sindirim sistemini olumsuz etkileyen beslenme alışkanlıkları, bedensel hareketin yavaşlaması, miskinlik gibi durumlar solar pleksus çakranın dengesizleşmesine sebep olabilir.

ÇAKRALAR

Solar Pleksus Çakra Nasıl Dengelenir? 

Üçüncü çakra hem sindirim sistemini hem metabolizmayı yönetiyor. Aynı zamanda agni adı verilen sindirim ateşi de bu çakrada bulunuyor. Bu yüzden sindirim ateşini sağlıklı tutmak, manipura çakranın dengesini korumaya yardımcı oluyor. Daha güçlü bir agni için oda sıcaklığında içecekler tüketmek, aşırı yemekten kaçınmak ve yemek sıklığını azaltmak önem arz ediyor. Ayrıca yemek sırasında sindirimi zorlayıcı asitli ve alkollü içeceklerden uzak durmak, mümkünse suyu da küçük yudumlarla tüketmek gerekiyor.

Pranayama egzersizleri arasında yer alan kapalaphati nefes pratiği, üçüncü çakrayı dengelemeye yardımcı oluyor. Toksinleri serbest bırakırken zihne ve bedene enerji veren bu nefes tekniğinin detaylarını “Arınmanızı Sağlayacak Bir Nefes Tekniği: Kapalabhati” içeriğinden okuyabilirsiniz.

Solar plexus çakrayı dengelemek için güneşin şifasından da faydalanılıyor. Bu çakranın ateş elementini temsil etmesi sebebiyle her gün 20-30 dakika güneş ışığına maruz kalmak, üçüncü çakrayı dengelemeye katkıda bulunuyor. Benzer şekilde içsel ateş üzerine meditasyon yaparak da dengeyi yakalamak mümkün oluyor. Harekete geçmeyi sağlayan simgesel bir içsel ateşin görselleştirildiği meditasyon sayesinde güç ve cesaret duyguları kuvvetlenirken göbek çakrasının enerjisi düzenleniyor.

Üçüncü çakranın mantra sesi olan RAM mantra’sını tekrarlamak, enerji dengesinin yeniden düzenlenmesine yardımcı oluyor. Mantra konusuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için Mantra Nedir? isimli içeriği okuyabilirsiniz.

Yoga asana’ları aracılığıyla da solar plexus enerjisini harekete geçirmek mümkün oluyor. Navasana (tekne pozu), paschimottanasana (oturarak öne eğilme) ve dhanurasana (yay pozu); sindirim sistemine sağladıkları faydalarla manipura çakranın aktivasyonunu sağlıyor.

Tüm bunların yanı sıra aromaterapi, şifa veren gücüyle üçüncü çakranın dengesini korumaya yardımcı olabiliyor. Limon otu, nane ve çam uçucu yağlarıyla ateş veren notaları içeren kokular; manipura çakra enerjisini dengeleyebiliyor. Ayrıca üçüncü çakranın temsil ettiği sarı rengi evin dekorasyonunda kullanmak, kıyafet ve aksesuarlarda tercih etmek, çakra dengesini olumlu yönde etkiliyor.

Solar plexus dengesi için çakranın renklerini taşıyan taşların enerjisinden de faydalanmak mümkün oluyor. Sarı topaz, altın sarısı labradorit, kaplan gözü taşları, sitrin ve amber; üçüncü çakranın dengelenmesine yardımcı olabiliyor. Tüm bu taş ve kristalleri takmak ya da bir süre onların yanında bulunmak, çakra dengesini koruyabiliyor.

Solar Pleksus Çakranın Dengeli Çalıştığının Belirtileri 

Karın çakrasının dengede olması, özellikle öz güven sorunları üzerinde etkili oluyor. Kişi; solar plexus dengedeyken, içsel gücünü fark ederek bu doğal gücü kullanmaya başlıyor. Böylece kim olduğuna, neden burada olduğuna dair sorular; daha derin bir anlayış kazanıyor. Bu derin anlayış, kişinin gerçek amacına bağlanmasına ve kolektife katkısının önemini fark etmesine yarıyor.

Karın çakrası dengedeyken içsel değerini fark eden kişinin dışa bağımlılığı giderek azalıyor. Amacına hizmet etmeyen veya hayatına olumsuzluk katan her şeyden kolaylıkla vazgeçebiliyor. Dengeli manipura çakra, etkili plan yapma becerisini ve dolayısıyla başarıyı da beraberinde getiriyor. Bu durum, profesyonel yaşamda liderlik becerilerinin artmasına katkı sağlayabiliyor. Kısacası dengeli bir üçüncü çakra, kişinin tam potansiyelini ortaya koymak için ihtiyaç duyduğu içsel gücü harekete geçiyor.

Vücudunuzdaki enerji merkezleri olan çakraları; fiziksel, duygusal ve zihinsel zindeliğinizi korumak için kullanabilirsiniz. Çakraları tanımak ve onların işlevlerini öğrenmek, dengesizlik ve durgunlukların nerede yoğunlaştığı konusunda size değerli fikirler verebilir.

Üçüncü çakranızın dengede olup olmadığını anlamak istiyorsanız şu sorulara yanıt arayabilirsiniz:

  • Sabahları güne başlamak için gereken enerjiye sahip misiniz?
  • Hazımsızlık ve sindirim problemleri yaşıyor musunuz?
  • Aklınıza koyduğunuzu yapacak güce ve heyecana sahip misiniz?
  • Kendinizi sürekli yorgun hissediyor musunuz?
  • Artan onaylanma arzusuna paralel olarak öz güven kaybı yaşıyor musunuz?

Solar pleksus çakranın dengesini hayatınızda sürdürülebilir kılmak için solar pleksus çakra meditasyonundan dilediğiniz her an faydalanabilirsiniz.

Solar Pleksus Çakra Dengeleme Meditasyonu

  • Rahat bir oturuşa gelin. Omurganızın dik olduğundan emin olun.
  • Dikkatinizi solar pleksus çakra alanına yani göbek deliğinizin 3 parmak üzerine doğru getirin. Bu alana dilerseniz bir elinizi de koyabilirsiniz. 
  • Nefesinizin derinleşmesine izin verin. 
  • Göğüs kafesi ile göbek deliği arasında altın bir alev oluştuğunu imgeleyin.
  • Bu alevin ışığı her nefes alış-verişinizde ışıldayarak tüm bedenininizi ısıtsın.
  • Güneşin ışıkları gibi tüm bedeninize yayılsın. Bütün hücreleriniz bu canlı altın rengi enerjiden faydalansın.
  • Şimdi dikkati karın bölgesine yönlendirin. 
  • Burası bedenin ocağı, altın alevin burada yandığını düşünün.
  • Güneşin ışınları gibi ısıtan bu alevin yanışını hissedin. 
  • Ateş sizi yukarı daha yukarı kaldırsın ve yükseltsin.
  • Ateş yanmaya devam ederken artan ısınızı hissedin. Onun gücünü hissedin. Onun tüm engelleri yok ettiğini fark edin. Önüne çıkan her engeli aşsın. 
  • Aklınızı hayatınızda değiştirmek istediğiniz şeye yönlendirin. 
  • İçinizdeki ateş onu da yakıp kül etsin. Ateş maddeyi tüketir ve enerjiye dönüştürür. Enerji yok olmaz sadece değişir.
  • Hayatınızdan çıkarmak istediğiniz her şeyi çıkaran ateşin şimdi de ihtiyacınız olan her şeyi hayatınıza kattığını hissedin. 
  • Bakın bakalım ateşin içinde neler var sizin için.
  • Gözlerinizi açmadan gözlerinizin önünde hayallerinizin gerçekleştiğini görün. Hayatınızda istediğiniz her şeyi yaratma gücünüz var; bolluk, bereket, huzur ve mutluluk…
  • Bu hissi içselleştirdiğinizde ve hazır olduğunuzda meditasyondan çıkabilirsiniz.

Solar pleksus çakranın manifestosu olan “Ateş gibi dayanıklıyım.” cümlesini meditasyon esnasında veya gündelik yaşamınızın her anında tekrar edebilir, sözcüklerin gücünden yararlanabilirsiniz.


Daha Fazla İçerik
Paçuli Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?