Aromaterapi dünyada yaygın olarak kullanılan başlıca tamamlayıcı tıp yöntemlerinden birisi olup fitoterapinin bir dalıdır. Fitoterapide tıbbi amaçla bitkinin bir bölümü ya da tamamı kullanılırken, aromaterapide sadece damıtma ve sıkma yöntemiyle elde edilen esansiyel yağlar kullanılmaktadır.
Çeşitli hastalıkları tedavi etmek için uçucu yağları kullanan tamamlayıcı terapilerden biri olan bu yöntem, kadın sağlığı alanında da oldukça etkili sonuçlar vermektedir.
Özellikle premenstural sendrom (PMS), vajinal enfeksiyonlar, menopoz semptomları, sistit, infertilite, liken skleroz ve doğum ağrıları gibi problemlerde kullanıldığında hoş kokular ile gevşeme, rahatlama ve mutluluk verirken hem ruhu rahatlatır, hem de içerdikleri kimyasal destek ile gözle görünür bir şekilde bedendeki rahatsızlıkları iyileştirir.
Kadın Hastalıkları ve Wellbeing Uzmanı Op. Dr. Parvana Seyidova kadın sağlığında aromaterapi yaklaşımlarını ve önerilerini bizim için anlattı.
‘Aromaterapi hoş kokular etkisiyle gevşeme ve kaygıyı azaltır. Bunun yanında aromaterapik uçucu yağların antiseptik ve cilt geçirgenlik özellikleri keşfedildikten sonra aromaterapi uygulamaları tamamlayıcı tıp dünyasında daha da yaygınlaşmıştı. Ben de tabiatın bize sunduğu bu mucizevi geleneksel yöntemi, vulva sağlığına destek olmak için bütünsel bir bakış açısıyla kullanmanın oldukça doğal ve etkili olduğunu düşünüyorum.’
Op. Dr. Parvana Seyidova
Kadın Hastalıkları ve Wellbeing Uzmanı

- Aromaterapi, çeşitli hastalıkları tedavi etmek için uçucu yağları kullanan tamamlayıcı terapilerden biridir. Kadın sağlığı konusunda esansiyel yağlardan destek aldığım alanlar genellikle premenstural sendrom (PMS), vajinal enfeksiyonlar, menopoz semptomları, sistit, infertilite ve liken skleroz ve doğum ağrısıdır.
- PMS için kullanılan yağlar, meydana gelen semptomlara yöneliktir. PMS’de ödem şikâyeti olanlar banyoda ardıç veya lavanta bitkilerinden yararlanabilirsiniz. Stres ve gerginlik semptomları olanlar, ihtiyaç duyulduğunda, karın veya göğüs bölgesine masaj yaparak ylang ylang ya da adaçayından yararlanabilirler. Göğüs hassasiyeti yaşayanlar ise günde birkaç defa göğüs bölgesine sardunya, ardıç, çuha çiçeği yağı ve/veya E vitamini yağını masaj yaparak kullanabilirler. Tabi bu uygulama için doktor ve aromaterapist desteği alarak uçucu yağların doğru oranda, badem, zeytinyağı, susam yağı gibi soğuk sıkım yağlarla karıştırılması önemlidir.
- Menopoz semptomlarını azaltmada östrojenik desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu desteği sağlayan yağlar arasında adaçayı, rezene ve sardunya bulunur. Adaçayı ve rezene östrojen benzeri özelliklere sahiptir, bu yüzden meme kanseri olan kadınların bakımında bu yağları kullanmaktan kaçınılmalıdır. Menopoz semptomlarını hafifletmek için çok amaçlı bir formül olarak, bir taşıyıcı (soğuk sıkım) yağ içine doğru oranda mandalina ve adaçayı karıştırılır. Göğüs kemiği ve göbek arasındaki solar pleksus çakranın bulunduğu alana masaj yaparak uygulanır.
- Vajina mantarı tedavisinde tıbbi tedavilerin yanı sıra kullanılan bitkisel tedaviler ile birlikte evde kolay bir şekilde vajina mantarı enfeksiyonu hafifletebilirsiniz. Çoğu vajina mantarı enfeksiyonu bitkisel yollar ile kolay ve hızlı bir şekilde evde tedavi edilebilir. Bu enfeksiyon türünde kullanılan bitkisel tedaviler şu şekildedir:
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı antifungal özelliğe sahiptir. Bilimsel araştırmalara göre de çay ağacı yağının bazı mantarları öldürme etkisi olduğu doğrulanmıştır; özellikle vajina mantarı enfeksiyonuna da yol açan candida albicans mantarı üzerinde etkili olduğunu bilmekteyiz.
Sek bir şekilde çay ağacı yağı vajina gibi hassas bir cilt yüzeyi ile temas ettiğinde ciltte tahriş meydana gelebilir. Bu sebeple çay ağacını kullanırken seyreltmek gerekir. Aynı zamanda çağ ağacı yağı uçucu yağ olduğundan dolayı yanında farklı taşıyıcı (sabit) bir yağ ile karıştırılması önerilmektedir. Vajina mantarı enfeksiyonu için çay ağacı yağı kullanılırken yağın yanına bir iki damla Hindistan cevizi yağı da eklemek bu iritasyonu engelleyecektir.
Yabani Kekik Yağı
Yapılan araştırmalarda candida albicans mantarlarının çoğalması yabani kekik yağı ile engellenmiştir. Bu da doğal olarak vajina mantarı enfeksiyonunun tedavisi için oldukça faydalıdır. Yabani kekik yağını kullanırken de çay ağacı gibi mutlaka soğuk sıkım (taşıyıcı) yağ karıştırmak gereklidir. Sürme yönteminin yanı sıra kekik yağını kapsül olarak alıp oral yoldan kullanabilirsiniz.
Niaouli Yağı
Vajinal enfeksiyonu önlemede, vajina florasını düzenlemede kullanılır. Vajinal kaşıntı, akıntı, kötü koku gibi şikayetlerde oldukça etkili olan bir yağdır. Bu amaçlı kullanım için, iç çamaşırı yıkanırken çamaşır makinasının yumuşatıcı gözüne birkaç damla nioli yağı damlatabilirsiniz. Yağ doğrudan iç çamaşırına da damlatılabilir. Bu biçimde 1-2 damladan daha fazla kullanımı önerilmez. Yağın vajina ile doğrudan temasından kesinlikle kaçınılmalıdır, tahrişe neden olabilir.
Niaouli yağının üriner enfeksiyonlarda da kullanıldığı bilinir. Bu amaçla vajinal enfeksiyon için kullanıldığı biçimde kullanılabilir. Bu amaçlı niaouli yağı kullananlar sıklıkla çok olumlu netice almaktadır.
Op. Dr. Parvana Seyidova
Kadın Hastalıkları ve Wellbeing Uzmanı