Garshana, düzenli uygulamayla sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratan ve hayat kalitesini artıran geleneksel bir yöntem. Bir masaj türü olan garshana, aynı zamanda Ayurveda’nın bizlere sunduğu önemli ve son derece etkili uygulamalardan biri. Her cilt tipine kolaylıkla uygulanabilen bu masaj; el, kol, ayak, bacak, kalça ve üst gövde olacak şekilde tüm vücudu kapsar. Vücutta biriken toksinlerin atılmasına ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Farklı aşamalara sahip olan garshana masajı oldukça basit bir uygulama gerektirir. Kuru cilde uygulanması önerilen garshana masajını yapmak için ham ipek kese veya doğal yapılı bir vücut fırçası kullanabilirsiniz. Bu sayede cildinize hak ettiği özeni gösterirken masajın etkisini maksimum seviyede görebilirsiniz.
Garshana Masajı Nedir?
Ayurveda, bir uyanış zamanı olan bahar aylarında hayat kalitemizi artırmak için farklı yöntemler sunuyor. Ayurvedik ritüeller; toprak ananın yeniden canlandığı, güneşin güçlü bir dönüş yaptığı, kısacası doğanın kusursuz bir uyumla birleştiği bu mevsimde bizlere de yenilenme fırsatı tanıyor. Beslenme konusu bahar detoksunun ilk ve önemli bir parçası olsa da tek başına yeterli olmuyor.
İyi ve tam bir uyanış için bedeni yalnızca içeriden değil, dışarıdan da hazırlamak gerekiyor.
Ayurveda’nın kadim uygulamasına göre Kapha mevsimi olarak da adlandırılan ilkbaharın doğuşuyla bizim de tazelenmemiz son derece önemli. Günlük rutinlere dahil edilebilen bahar detoksu; vücutta oluşan ödem, mukus ve toksinlerle stresin de azalmasını sağlıyor. Ayurveda’nın vücutta biriken Kapha’yı uyararak yenilenmeye yardımcı olan en önemli uygulamalarından biri ise garshana.
Garshana, kelime olarak “kuru fırçalama” anlamını taşır. İpek kese veya fırça gibi çeşitli materyallerle uygulanan garshana’nın tamamen kuru cilde yapılması gerekir. Bu sayede masajın faydalarından en doğru şekilde yararlanılabilir. Vücudun yeniden uyanışını ve yenilenmesini destekleyen etkili bir masaj türü olan garshana; kol, bacak ve karın olacak şekilde farklı bölgelere adım adım uygulanır. Dairesel ve dikey hareketlerle yapılan bu masaj, vücudun doğal dengesini bozmadan toksinlerin bedenden kolayca atılmasına yardımcı olur. Lenf sistemi üzerindeki canlandırıcı etkisiyle de mevsimsel yorgunluğun giderilmesine katkıda bulunur. Vücuda daha diri ve dinç bir form kazandıran garshana masajı, cilt yüzeyinin de doğal bir parlaklık ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını destekler.
Garshana Masajının Faydaları
Ayurveda, lenfatik sistemin vücuttaki diğer doku tabakalarının uyumuna ve sağlığına doğrudan bağlı olduğunu ileri sürer. Ayurveda bilimine göre garshana masajı, vücuda büyük fayda sağlayan lenflerin doğru akışta çalışabilmesi için son derece önemli. Bununla birlikte kuru fırçalama masajı olarak da adlandırılan garshana, cilt yüzeyinin hemen altında bulunan lenf bezlerini etkin bir şekilde harekete geçirir ve lenfatik dolaşımdaki tıkanıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Eklemlerde oluşabilecek artrit gibi iltihaplanmaları önlemeye katkıda bulunur. Lenf bezlerine ve kalbe doğru yapılan bu masaj yöntemi, lenfleri daha hızlı hareket ettirdiği gibi bedenin detoks mekanizmalarını da canlandırır. Cilt üzerine nazik hareketlerle doğrudan uygulanması sayesinde cilt dokusunun pürüzsüzleşmesini ve esneklik kazanmasını sağlar. Ayrıca garshana masajı düzenli uygulandığında cilt parlaklığını da artırır.
Ödem ve selülit gibi oluşumlar da lenf birikimine bağlı olarak artış gösterir. Selülitli bölgelere uygulanan masaj sayesinde lenfler aktif hâle gelir ve yağ hücrelerinin su içeriği azalır. Bu etkisinden dolayı garshana, selülit masajı olarak da bilinir. Gerekli bölgelere düzenli aralıklarla uygulandığında portakal kabuğu görünümünü önemli oranda ortadan kaldırır. Tüm bunların yanı sıra garshana, toksinlerin vücuttan daha etkili şekilde atılması için ölü deri tabakalarını temizler. Ölü derinin atılması sayesinde açılan ter bezleri ise daha etkin bir biçimde çalışmaya başlar. Kan dolaşımını uyaran kuru fırçalama masajı, bedendeki uyuşukluk hissinin kaybolmasına ve negatif elektriğin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca garshana masajının metabolizmayı ve kilo kontrolünü destekleyici özelliği de bulunur.
Garshana Masajı Nasıl Yapılır?
Birkaç basit yönergeyle kolayca uygulayabileceğiniz garshana masajından doğru etkiyi almak için bazı detaylara özen göstermeniz gerekir. Öncelikle cildinizin tamamen kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Tercihinize göre masaj için fırça veya ipek kese kullanabilirsiniz. Yüksek fayda için kuru kese masajını sabahın erken saatlerinde uygulayabilir ve hemen ardından alacağınız duşla vücudunuzu tamamen arındırabilirsiniz. Kuru fırçalama işlemini yapacağınız odanın da ideal sıcaklıkta olmasına dikkat ettikten sonra şu adımları takip ederek masajı uygulayabilirsiniz:
- Ayurveda masajına kollardan başlayabilirsiniz. Dirsek ve bileklerinizi dairesel hareketlerle ovduktan sonra parmak uçlarınızdan omuz başına kadar dikey bir şekilde tüm kolunuzu fırçalamaya devam edin. Bu işlemi diğer kolunuz için de tekrarlayın.
- Ayurveda masajının ilk aşaması olan kolları fırçaladıktan sonra karın bölgenizi soldan sağa dairesel hareketlerle ovun.
- Daha sonra bacaklara geçin. Bu aşamada da tıpkı kollarda olduğu gibi eklem bölgesi olan dizleri dairesel hareketlerle nazik bir biçimde fırçalayın ve ardından dizden kasıklara kadar dikey hareketlerle işlemi sürdürün.
- Ayak bileklerini de dairesel hareketlerle keseledikten sonra ayağın üstünü ve taban kısmını da düz hareketlerle fırçalayın.
- Sonrasında ise ayak bileğinden dize kadar olan bölgeyi yine aynı şekilde aşağıdan yukarıya tek hamle olacak biçimde nazikçe fırçalayın.
- Son adımda aynı işlemi ayak bileğinden başlayarak kasıklara kadar devam ettirin. İşlemi her iki bacağınıza da uyguladıktan sonra garshana masajını sonlandırabilirsiniz.
- En iyi sonuç için masajın ardından duş almayı unutmayın. Duşun sonlarında birkaç saniyelik dönüşümlerle sıcak ve soğuk su kullanarak kan dolaşımını uyarabilirsiniz.
Dosha’lara Göre Garshana Masajı Sıklığı
Uyarıcı ve cildi canlandırıcı etkisi bulunan garshana masajı özenli bir uygulama gerektirir. Garshana masajının tekrarlanma sıklığı kişinin cilt tipine göre belirlenir. Yani garshana masajından maksimum seviyede faydalanmak için yalnızca doğru bir uygulama yeterli olmaz. Bununla birlikte cildiniz hakkında da bilgi veren dosha tipinizi de öğrenmeniz gerekir. Dosha’lara göre önerilen garshana masaj sıklığı ise şu şekilde:
- İnce ve hassas bir cilt yapısına sahip olan Vata Dosha özelliğindeki kişilerin, haftada 2 veya 4 kez kuru fırçalama yapması gerekir.
- Vata tipi kişilere oranla metabolizması daha hızlı ve cildi de daha dayanıklı olan Pitta Dosha özelliğine sahip kişiler ise haftada 4-5 kez garshana masajını uygulayabilirler.
- Bir diğer dosha tipi olan Kapha özelliğine sahip kişiler, yağlı ve kalın ciltlerinden dolayı günlük olarak yapabilirler.
Siz de garshana masajını dosha tipinize özel olarak önerilen sıklıkta uygulayarak üst seviye bir etki görebilirsiniz.