bhastrika
Ryan KLAUS

Enerjiyi Yükselten ve Arındıran Nefes Tekniği: Bhastrika

Körüğün demiri ısıtarak eritmesi gibi Bhastrika nefes tekniği ile bedeninizi ısıtabileceğinizi biliyor musunuz? Günlük hayatın koşturmacasında durup bir an kendimize bakabilmek, neyi nasıl yaşadığımızın, hangi anın içinde olduğumuzun farkına varabilmek bazen epey zor olabiliyor. Bu sürekli koşturma hâli beraberinde stresi ve yorgunluğu getiriyor, bunun sonucunda da yaşam enerjimiz azalıyor. Yaşam enerjimiz azaldığında ise birtakım görev ve sorumlulukları yerine getirmekte zorlanmaya, hayattan zevk almamaya başlıyoruz. Neyse ki yoga pratikleri ve nefes egzersizleriyle enerjimizi yeniden kendimize çevirebiliriz. Yaşam enerjimizi oldukça basit bir şekilde uygulayabileceğimiz nefes egzersizleri ile yeniden kazanabiliriz. Bunun için yogada pranayama olarak adlandırılan nefes egzersizlerinden Bhastrika nefesini deneyebilirsiniz.

Bhastrika Nedir?

Yoga pratiklerinde asanalar ve nefes egzersizleri ile ruhsal açıdan dengede olmayı öğrenebilir, zihin ve beden bütünlüğünü sağlayabilirsiniz. Nefes teknikleri özellikle zihni sakinleştirmek için önemli bir yerde durur. Hatta bütüncül tıp yaklaşımlarında kronik hastalıklar veya stres kaynaklı yaşanan sağlık sorunlarında tedavi protokolünün bir parçasını oluşturur. Bhastrika nefes egzersizi ise solunum ve dolaşım rahatsızlıkları durumunda vücuda destek sağlayan teknikler arasında yer alır. Bhastrika nefesi; ağır egzersizlerden veya spor performanslarından önce enerjiyi yükseltmek, moral ve motivasyonu arttırmak için de uygulanabilir.

Sanskritçe dilinde “bhastrika” kelimesi, “demircilerin metali eritmek için kullandığı körük” anlamına gelir. Tıpkı körüğün bir demiri ısıtıp eritmesi gibi bu nefes tekniği de vücudumuzu ısıtır ve enerjimizi yükseltir. Bu nedenle adı “körük nefesi” olarak da anılır.

Bhastrika nefesi ile ateş elementimiz yükselir, böylece fiziksel olarak ısınırız ve bunların yanı sıra yaşam gücümüzü daha derinden hissetmeye başlarız.

Kendinizi hâlsiz veya yorgun hissettiğinizde, enerjinizin düştüğünü veya yaşamdan zevk alamadığınızı fark ettiğinizde Bhastrika nefes tekniğini uygulayarak canlanabilirsiniz. Özellikle sabahları uyanmakta ve güne adapte olmakta zorluk çekiyorsanız bu teknikle hayatınızda çok farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Güne Bhastrika nefesi ile başladığınızda daha canlı ve verimli bir gün geçirdiğinizi, metabolizmanızın hızlandığını, enerjinizin yükseldiğini ve bu sayede başladığınız bütün işleri kolaylıkla bitirebildiğinizi görebilirsiniz.

Bhastrika Nefesi Faydaları

Bhastrika
Alessio Soggetti

Bhastrika nefesi her şeyden önce zihinsel ve bedensel olarak iç dinamiğinizi yükseltir ve ruhunuzun ihtiyaç duyduğu yaşam motivasyonunu sağlar. Gelişmiş bir farkındalık sunduğu için ruh-beden-zihin dengesinin kurulmasına katkıda bulunur. Kronik yorgunluk, kaygı bozukluğu, tükenmişlik sendromu gibi rahatsızlıklar veya sürekli halsiz hissetme gibi durumlarda ruhsal enerjiyi canlandırdığı için bu tekniğin düzenli aralıklarla yapılması önerilir. Bhastrika nefesi, Ayurveda’ya göre Dosha’ların dengelenmesine de yardımcı olur.

Düzenli olarak yapıldığında burunda, sinüslerde ve göğüs bölgesinde oluşabilecek tıkanıklıkları gidermeye yardımcı olur. Bhastrika nefesini uygularken yapılan hızlı nefes alıp verme süreci metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına katkı sağlar. Vücudumuzun tam kapasiteyle oksijen almasına olanak tanıdığı için akciğerleri temizlemeye yardımcı olur, organ ve dokuların canlılığını destekler. Akciğerlerdeki balgamı ve toksinleri azalttığı için özellikle astım ve bronşit rahatsızlıklarına sahip kişilerin bu egzersizi düzenli olarak yapması önerilir.

Bhastrika nefesini verimli bir şekilde uygulamak için onunla aynı zamanda sattvik beslenme modelini de hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Sattvik beslenme, “sattva”yı yani evrenle olan uyumu arttırmak için uygulanan, bedeni yormayan hafif besinlerden oluşan bir beslenme biçimi. Buna göre şeker ve karbonhidrat gibi vücuda tembellik veren besinlerden uzak durmak; çay, kahve veya alkol gibi uyarıcı besinleri kontrollü şekilde tüketmek gerekiyor. Sattvik beslenme; ağırlıklı olarak tahıllar, tohumlar, meyveler, sebzeler ve baklagillerden oluşuyor. Aynı zamanda bu beslenme düzeninde sindirimi desteklemek için çeşitli baharatlar ve bal, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar kullanılıyor. Bhastrika nefes egzersizleri ile sattvik beslenmeyi aynı zamanda uyguladığınızda vücudunuzdaki enerji değişimini fark edebilirsiniz.

Bhastrika Nefesi Nasıl Yapılır?

Bhastrika pranayama’yı uygulamak için öncelikle sırtınızın dik ve rahat olduğu bir pozisyonda isterseniz bağdaş kurarak isterseniz ayaklarınızın üzerine oturabilirsiniz. Daha ileri seviyelerde yoga pratiğine sahipseniz sandalye pozisyonunda durarak da egzersizi yapabilirsiniz. Eğer pratiği oturarak uygulamayı tercih ettiyseniz ellerinizi dhyana mudra pozisyonuna getirebilirsiniz. Dhyana mudra’yı uygulamak için işaret parmaklarınız ve baş parmaklarınızın ucunu birbirine değdirerek avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde ellerinizi üst üste koymanız yeterli. Bu pozisyonla daha meditatif bir hâl alabilir ve nefes egzersizinin verimini arttırabilirsiniz. Dilerseniz ellerinizi yukarı doğru uzatarak da egzersizi yapabilirsiniz. Duruş pozisyonunuzu ayarladıktan sonra birkaç kez derin ve normal bir şekilde nefes alıp verin. Nefes alıp verirken tam kapasiteyle aldığınızdan emin olun. Birkaç normal nefesin ardından hızlıca nefes alın ve bu kez nefesi diyaframdan göğse doğru çıkararak vermeye çalışın. Bunu hızlı bir şekilde yapmaya başladığınızda Bhastrika pranayama’yı uygulamış olursunuz. Nefes alırken bire, nefes verirken ikiye kadar sayarak bu şekilde on döngü yapabilirsiniz. Pratiğe alıştıkça sayıları arttırarak ilerleyebilirsiniz.

Bhastrika nefesinde manipura çakra yani karın çakrası açıldığı ve ateş elementi yükseldiği için nefes alıp verirken vücut sıcaklığınızda artış hissedebilirsiniz. Kalp atışlarınız hızlanabilir veya normale göre daha fazla oksijen aldığınız için baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bütün bunlar egzersizi uygularken beklenen durumlar olduğu için endişelenmenize gerek yok ancak bu durumdan rahatsız olursanız egzersizi sık molalar vererek yapabilirsiniz. Diyafram kasınızı ve karın bölgenizi zorladığı için bu egzersizi aç karnına veya yemekten 5-6 saat sonra uygulayabilirsiniz.

Unutmayın ki bu nefes egzersizi sizi zihinsel, fiziksel ve ruhsal olarak rahatlatmak için yapılan bir uygulama; dolayısıyla tekniği kendinizi en rahat hissettiğiniz şekilde uygulamaya özen göstermelisiniz. 

Uygulama sırasında vücudunuzu ve boynunuzu zorlamamaya dikkat etmelisiniz.

Pek çok nefes tekniği veya asanaları uygularken olduğu gibi Bhastrika nefes tekniğini uygularken de dikkat edilmesi gereken noktalar var. Eğer kalp rahatsızlığınız, yüksek tansiyonunuz, vertigonuz, göz rahatsızlığınız veya hamilelik gibi durumlarınız varsa bu egzersizi yapmanız önerilmiyor. Benzer şekilde ateşli bir hastalık geçiriyorsanız Bhastrika nefes tekniği vücudunuzdaki ateş elementini yükselteceği için ateşle ilişkili semptomlarınızı arttırabilir. Bağırsak rahatsızlıklarına sahipseniz Bhastrika’yı uygularken dikkatli olmanız ve daha sık molalar vermeniz tavsiye ediliyor.

Bhastrika nefesini ağır egzersizlerden veya sportif faaliyetlerden önce, yoğun ve yorucu günlerin sabahında, performans gerektiren işlerden önce, enerjinizin düştüğünü hissettiğiniz durumlarda, yaşam gücünüzün azaldığını fark ettiğinizde rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Düzenli bir şekilde pratik yaptığınızda vücudunuzdaki ve enerjinizdeki değişimlere şahit olabilirsiniz.

⁠⁠Nefesin beden, zihin ve ruh üzerindeki çalışma mekanizmasını keşfetmek ve nefesin mucizevi etkilerini hayatınıza dahil etmek için ”Nefes Alma Bilimi ve Sanatı” eğitimimizi incleyebilirsiniz. Bu nefes tekniğini günün koşturmacası içinde kendinize vereceğiniz bir ödül, bir dinlenme alanı gibi düşünebilir; keyifle uygulamaya başlayabilirsiniz.

Bhastrika Nefesi ve başka pek çok nefes egzersizi için Miboso Wellbeing Youtube kanalında oluşturduğumuz ‘’Dr. Neslihan İskit ile Uygulamalı Nefes Teknikleri’’ oynatma listemizi izleyebilir, merak ettiğiniz nefesleri websitemizde arayarak uygulama, etki ve faydalarına dair bilgileri detaylı şekilde okuyabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
lapis lazuli tasi
Lapis Lazuli Taşı Faydaları ve Özellikleri