Tıpkı bir kullanma kılavuzu gibi evrenin işleyişini açıklayan spiritüel yasaların, ne zaman ve nasıl ortaya çıktıkları kesin olarak bilinmiyor. Bununla beraber insanlığın varoluşundan bu yana süregelen tüm inanışlarda bu temel yasaların izlerine rastlanıyor. “Başarının 7 Spiritüel Yasası” kitabında Deepak Chopra, evrenin yedi ana yasasından bahsederek yaşam yolculuğuna kadim öğretilerin bilgeliği ile ışık tutuyor. Kitapta yer alan Dharma yasası ise bu yedi spiritüel kanundan sadece biri. Chopra’nın “hayatın amacı” olarak nitelendirdiği Dharma, daha anlamlı ve erdemli bir hayat için içsel bir yolculuğa çıkmayı gerektiriyor.
Dharma Yasası ve Prensipleri Nelerdir?
Sanskritçe bir kelime olan Dharma (Darma), “tutmak, sürdürmek, kaldırmak” anlamı taşıyan dhr kökünden türetilmiş bir sözcük. Buna rağmen Dharma, farklı kullanış biçimleriyle oldukça geniş bir kapsama sahip. Eski Hinduizm metinleri olan Vedalar’da Dharma; sadece bireyi değil, aynı zamanda tüm evreni yönlendiren içsel kozmik bilgelik olarak adlandırılıyor. Chopra ise Dharma’yı, bireysel becerileri kullanarak tüm dünyaya faydalı olmayı sağlayan yaşam amacını bulma süreci olarak tanımlıyor. Buna bağlı olarak da Dharma yasasını şu şekilde açıklıyor:
“Bu yasaya göre herkesin eşsiz bir yeteneği ve bunu eşsiz bir biçimde ifade etme şekli; bu eşsiz yeteneğin ve eşsiz ifadenin de eşsiz ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar, yeteneğinizin yaratıcı ifadesiyle eşleştiğinde zenginlik yaratan bir ışık oluşur.“
Dharma yasası, bireyin anlam arayışını aynı zamanda kolektifin yararına dönüştüren şu üç unsurdan oluşuyor:
Birinci Prensip
Birinci prensip, her ne kadar dünyadaki varlığımızı fiziksel olarak sürdürsek de spiritüel varlıklar olduğumuz gerçeğine dayanıyor. Her şey, gerçekten kim olduğunu merak etmekle başlıyor. Böylece bireyi konfor alanından çıkaran “Ben kimim?” sorusu, varoluş amacının peşinde içsel bir keşfe dönüşüyor. Olduğunuz kişi ile olmayı seçtiğiniz kişi arasındaki farkı görmeyi gerektiren bu prensip, temel olarak öz benliğin varoluşsal amacına odaklanıyor. Kısacası Dharma yasası, “Ben kimim?” sorusunun ışığında işliyor.
İkinci Prensip
Bütünün hayrına kullanılabilecek o eşsiz hediyeyi bulmak, ikinci prensibin temelini oluşturuyor. İkinci prensibe göre eşsiz bir ruhla doğan her birey, tıpkı ruhu gibi eşsiz olan yeteneğe sahip. Üstelik doğuştan gelen bu yeti, bireyi ebedi farkındalığa ulaştırmayı sağlayacak kadar da güçlü. Dharma yasası, bu ikinci unsur ile bireyi içsel coğrafyanın derinliklerinde gezinmeye davet ediyor. Kendi sesini bulmak olarak nitelendirebileceğimiz “Ne yapabilirim?” sorusunun yanıtı aranırken varoluş amacına adım adım yaklaşılıyor.
Üçüncü Prensip
Dharma yasasının son prensibi, her bireyin biricikliğini kucaklayarak bütüne hizmet etmesini gerektiriyor. Bireysel dharma’sına ulaşarak hayat amacını bulan kişinin, bunu kolektifin yararına kullanması gerekiyor. Zira birey daimi iç huzura, niyetlerini bütünün hayrına yarayacak eylemlere dönüştürdüğünde ulaşabiliyor. Böylece arayışın başlangıcındaki soru “Nasıl hizmet edebilirim?”e dönüşüyor. “Ben”den arınarak bireysellik yanılsamasını fark ettiren ilham verici hayat öykülerinin temelinde Dharma bilgeliği yatıyor.
Dharma Yasasının Uygulanışı

Dharma yasası, tüm çevresel ve zihinsel uyumsuzluktan kurtularak içsel benlik ile bütünleşmenin yolunu bulmayı gerektiriyor. Böylece kişiye özgü ve biricik yol, faydalı ve anlamlı bir yolculuğa dönüşüyor. Ruhsal benliğinizi bulmaya yönelik bu yolculukta meditasyon, yoga, dua ve tefekkür gibi öğretiler; Dharma yasasını uygulamanızı kolaylaştırabilir. Zira dış dünyanın ve zihninizin gürültüsünü susturarak içsel coğrafyanızı tanımak için manevi bir disiplin geliştirmelisiniz. Bunun için bazı adımları takip edebilirsiniz.
Öz Farkındalık Kazanın
Nihai bir hedefin olmadığının bilinciyle “Ben kimim?” sorusunu sorarak Dharma yasasını uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu soruyla içsel diyaloğunuzu başlattığınızda sabırlı olmanız gerekiyor. Bu süreç; yetişme şekliniz, içinde yer aldığınız toplumun kuralları, bireysel ilişkileriniz ve beklentilerle kurguladığınız kişiyi fark etmekle başlıyor. Gerçek öz benliğinize temas etmek için kendinizi katman katman soymanız gerekebilir. Kendinizi, zihninizi ve davranışlarınızı gözlemleyerek kendinize dışarıdan bakmayı deneyin. Öz farkındalığınızı artırmak için kendinize karşı tamamen dürüst olmaya çalışın. Keşfettikleriniz hoşunuza gitmese bile kendinizi yargılamayın, her şeyi olduğu gibi kabul etmeye kendinizden başlayın. Bu bilinçle her geçen gün artan bir öz farkındalıkla hayatınızı dönüştürmek için harekete geçebilirsiniz.
Fiziksel ve Zihinsel Dönüşüme Hazır Olun
Dharma yasası, en harika versiyonunuza ulaşmanızı sağlayan bir kişisel gelişim aracı değil. Bu kozmik yasa, sadece şimdiki zamanda ve tam bu anda gerçek benliğinizi bulma amacınıza hizmet ediyor. Bu yüzden zihinsel ve fiziksel olarak artık size hizmet etmeyen alışkanlıklarınızı hemen bırakmanız gerekiyor. Aşırı düşünen zihninizi sakinleştirmeye ve beden farkındalığınıza zarar veren alışkanlıklarınızdan kurtulmaya başlamalısınız. Bu amaçla zihin ve beden kontrolünüzü geliştirerek farkındalığınızı arttırmak için meditasyon, mindfulness ve nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz. Benzer şekilde podcast kayıtlarıyla ilham verici hayat hikâyelerine temas edebilir, dharma konuşmaları dinleyebilirsiniz. Bu aşamada gerçek bir niyetle ilerlerseniz pek çok ilham verici öğreti ve öğretmenle yollarınızın nasıl kolaylıkla kesiştiğini deneyimleyebilirsiniz.
Uyanık Kalın
Gerçek potansiyelinizin farkına vararak buna ulaşmanın yolu, kendini tanımaktan geçiyor. Zihniniz ya da bedeninizden ibaret olmadığınızı fark etmenizi sağlayan tanışıklık, aynı zamanda spiritüel bir uyanışa sebep oluyor. Bu uyanış, potansiyelinizi sınırlayan kalıplaşmış düşüncülerden ve toplumsal kısıtlamalardan uzaklaşmanızı kolaylaştırabilir. Uyanık kalma aracı olarak pek çok manevi öğretiyi hayatınıza kolaylıkla adapte edebilirsiniz. Enerji şifası, kundalini yoga, kristal taşların bilgeliği, aromaterapi ve Ayurveda’yı mutlak hâlinize dönüşmek için bir araç olarak kullanabilirsiniz. Böylece büyük bir çabaya gerek kalmaksızın dünyaya sunmak üzere getirdiğiniz hediyenizi daha kolay keşfedebilirsiniz.
Yüksek Bilinçle Evrenle Uyumlanın
Echart Tolle “Evrenin amacının ortaya çıkmasını sağlamak için buradasınız. İşte, bu kadar önemlisiniz!” diyor. İçinizden akan yaşam enerjisinin, aslında evrensel yaşam gücünün bir parçası olduğunu idrak ederek yüksek bilince ulaşabilirsiniz. Yüksek bilinçle yaşam sürmeye başladığınızda spiritüel pratiğinizin kimlik arayışından çok daha büyük bir şeye dönüştüğünü hissedebilirsiniz. “Ben” yerine “biz”i seçen bu dönüşüm sayesinde kozmik bilgeliğin akışı için bir araç hâline gelebilirsiniz. Kim olduğunuz gerçeğinin bedenlendiği bu alanda dharma’nızı keşfederek artık bütünün hayrına hizmet etmeye başlayabilirsiniz.
Dharma Hakkında Merak Edilenler
- Budizm’e göre Dharma, anlamlı bir yaşam sürerek yaratılışın bütününe hizmet etmeyi sağlayan bir araç. Budizm’de Lord Buddha’nın öğretilerini takip etme pratiği olarak bilinen Dharma, aydınlanmanın yolu olarak görülüyor. Bu yüzden her insanın kendi otantik yolundan yürüyerek amacını ve kim olduğunu keşfetmesi, ıstıraptan kurtulması gerekiyor.
- Dharma, daha büyük bir amaca hizmet ederken daha mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamanın yolu olarak görülüyor.
- Dharma yasasına göre bireyin kendini ortaya koyuş şekli, bütüne etki ediyor. Benzer şekilde evren de Dharma prensiplerine kendini adayarak hayat amacını bulan bireyin faydasına çalışıyor. Birey, kendi dharma’sını gerçekleştirmeye başladığında evrendeki herkes ve her şeyle uyumlanabiliyor. Bu uyum sayesinde evren de bireyin isteklerini gerçekleştirmek üzere hizmet etmeye başlıyor.
- Dharma çarkı ise Buddha’nın öğretilerini temsil ediyor. “Kurallar çarkı” olarak da bilinen sembol, aynı zamanda evrensel ahlaki düzeni de simgeliyor.
Siz de Dharma yasasını uygulayarak esenliğe kavuşabilir, kolektife pozitif katkı sunmanızı sağlayacak bir hayata adım atabilirsiniz. Eşsiz ve biricik yaşam öykünüzde içsel ışığınızın yanmasını ve dengeli bir yaşam sürdürmenizi içtenlikle diliyoruz.