Yoga, bedeni çalıştıran hareketlerin yanı sıra felsefî bir yaşam öğretisini içinde barındırır. Binlerce yüz yıl önce yaşadığına inanılan yoga felsefesinin babası olarak bilinen Patanjali’nin Yoga Sutra’larında geçen Niyamalar ve Yamalar, doğru yaşam yolları ve ahlaki kodlar olarak tanımlanabilir. 5 adet Niyama ve 5 adet Yama, bolluk, bereket, mutluluk, barış, neşe ve özgürlük için gerekli olan iç ortamın nasıl yaratılacağına dair güçlü ilhamlar içerir.
Niyama’lar kişisel davranışımıza yönelik kuralları yani kendimizle olan ilişkimizi güçlendirir.
Saucha: Yaşamın her alanını temiz tutmak. Daha hafif, daha esnek ve daha canlı yaşamak için, içten dışa arınma, saflaşma ve temizlik de diyebiliriz. Yani düşüncenin saflığı, ilişkilerin saflığı, iletişimin saflığı, bedenin saflığı, anın saflığı, evimiz ve çevremizdeki saflık.
Santosha: Hayatın akışına güvenmek için elimizde olanın farkına varmak, kim olduğumuzu kabul etmek, bulunduğumuz yerde teslimiyet halinde mutlu olmak ve bu halimizi onurlandırarak şükretmek. Bu şekilde ‘şartlara bağlanan mutluluğun’ ve ‘FOMO’nun üstesinden gelebiliriz.
Tapas: Öz disiplin ile gelen içsel ateş, kişinin bu hayattaki varoluşunu bulmasını sağlar. Düzenli meditasyon yapmak, yaptığımız işlerde sorumluluk almak ya da belki sadece yemememiz gereken gıdalardan uzaklaşmak.
Svadhyaya: İç gözlem yani kendine dışarıdan bakabilmek olarak tanımlayabileceğimiz Svadhyaya çalışmaları kendini tanımanın önemli bir adımıdır. Ördüğümüz duvarları, ön yargılarımızı, korkularımızı, güvensizliklerimizi gerçekten anlarsak hayatımızın kontrolünü elimize alarak dönüşebiliriz.
Ishwara Pranidhana: ‘Teslimiyet’ olarak tanımlayabileceğimiz bu basamak hayata olan güveni anlatır. Duygu ve düşüncelerimizin sorumluluğunu alarak, yapabileceğimizin en iyisini yapmak ve elimizde olmayan konuları tamamen akışa bırakarak varoluşun ritmine teslim olmak hayattaki tatminliğimizi artırır ve huzur verir.
Yama’lar ahlaki, etik ve toplumsal kurallara vurgu yaparak sosyal sorumluluklarımızı tanımlar, çevremizle olan ilişkimizi güçlendirir.
Ahimsa: Hem dış hem de iç dünyamızda barış, huzur, bolluk ve bereket içinde yaşayabilme sanatı olan ‘şiddetsizlik yasası’dır. Fiziksel şiddetsizlik, zihinsel şiddetsizlik, duygusal şiddetsizlik olarak yaşamın her alanına yayıldığında herkese barış ve huzur getirir.
Satya: Kendimizle ve çevremizdekilerle olan ilişkilerimizde kurduğumuz iç ve dış iletişimde dürüst olmayı, yalan söylememeyi anlatan ‘doğruluk yasası’dır.
Asteya: Başka insanların hayatlarından, zamanlarından, emeklerinden, fikirlerinden, duygularından ve sahip oldukları maddiyattan çalmamak anlamında bütünsel olarak hem maddi hem de manevi anlamda ‘hırsızlık yapmama yasası’dır.
Brahmacharya: Hayatın her alanında dengede olmayı anlatan ‘aşırıya kaçmamak, şehvete düşmemek yasası’dır.
Aparigraha: Evrenin bolluk ve bereketini hayatımıza davet etmeyi amaç edinen ‘takıntılardan kurtulmak, biriktirmemek yasası’dır. Arzulardan, şehvetten, hırstan, ihtirastan, sahip olma, “bir gün lazım olur” duygusuyla biriktirme telaşından kurtulup, hayatın akışına güvenmemizi ve sade bir yaşam sürmeyi anlatır.
Patanjali’nin Yoga Sutra’larında geçen 8 basamağı incelemek için ‘Yoga Felsefesinin Kurucularından Patanjali’ye Göre Yoga’nın Sekiz Basamağı ve Birlik Yolu‘ yazımızı okuyabilirsiniz.