Çakra Nasıl Açılır?
Ryan Klaus

Çakralar Nasıl Dengelenir?

Evrendeki her şey, bir enerji döngüsü içerisinde var olur. Tabii, insanlar da ruhsal, zihinsel ve bedensel olarak bir enerji akışına sahiptir ve bu enerjiyi dengeleyebildikleri sürece daha iyi, daha mutlu olabilirler. İnsandaki bu enerji akışı, yedi merkezi noktadan yönetilir. Sanskritçe’de “tekerlek” anlamına gelen her bir çakra, vücudumuzda yer alan enerji merkezlerini temsil eder. Çakralardaki dengesizlik, bu enerji akışını engeller ve vücudumuz bazı olumsuz semptomlar gösterebilir. Bir başka deyişle kaynak enerji serbestçe dolaşamadığında fiziksel, ruhsal ve zihinsel uyum ortadan kalkar. Fiziksel ve duygusal esenlik için çakraları dengeye kavuşturmak gerekir.

“Çakra Açma” Nedir? Çakralar Kapanabilir mi?

Çakra açmak ya da çakranın kapalı olması, son dönemlerde oldukça sık duyduğunuz kavramlar olabilir. Peki, gerçekten çakralar açılır ya da kapanır mı? Bunu anlamak için çakraların çalışma prensibine bakalım. Her çakra kendine has bir renk, ses ve titreşimden oluşur. Bu titreşim seviyesinin artması ya da azalması çakraları dengesizleştirir ve enerji akışını bozar. Bu durum, çakraların kapalı olduğu anlamına gelmez; ancak o dengenin yeniden sağlanması önemlidir.

Çakralardaki mükemmel dengenin bozulmasının doğduğumuz andan itibaren edindiğimiz hayat tecrübeleri, yaşam koşulları, yoğun iş hayatı gibi pek çok sebebi olabilir.

Çakra açma yöntemleri ile yaşam enerjimiz (prana), doğal akışına kavuşur; daha sağlıklı ve mutlu hissedebiliriz. Tıkalı enerji, kendini her bir çakrada farklı bir biçimde gösterir. Bu yüzden öncelikle vücuttaki çakraları ve blokaj semptomlarını tanımamız gerekiyor. Ayrıca çakraların her birine özgü mesajlar içeren ve günlük rutinlerin arasında tekrarlandığında dahi enerji merkezlerimizi uyararak çakralardaki dengeyi korumamıza yardımcı olan manifesto cümlelerini de keşfedeceğiz.

1. Kök Çakra (Muladhara):

“Toprak Gibi Hayat Doluyum!”

Kök çakra, yaşam için ihtiyaç duyduğumuz temel enerjiyi sunabilmek için omurganın hemen bitiminde yer alır. İstikrar duygusundan sorumlu olan kök çakranın dengesi bozulduğunda daha kaygılı, gergin ve umutsuz hissedebilirsiniz. Kök çakra dengede olduğunda ise hayat daha kolay, dünya daha güvenli görünmeye başlar ve yaşamın size sunduklarını sevgiyle kabul etmeniz kolaylaşır.

2. Sakral Çakra (Svadhisthana):

“Su Gibi Akışkanım!”

Cinsel doyum ve yaratıcı enerjiden sorumlu olan sakral çakra, ilişki biçimimizi de yönlendirir. Sakral çakra dengesini kaybettiğinde hayata karışmak yerine içinize kapanabilir, karamsar bir ruh hâline kapılabilirsiniz. Ancak sakral çakra dengedeyken ikili ilişkilerde daha özgür, mutlu ve hayattan haz almak konusunda daha istekli olursunuz.

3. Solar Plexus Çakra (Manipura):

“Ateş Gibi Dayanıklıyım!”

Öz güveni yöneten solar plexus; mide ile aynı yerde, yani vücudun adeta çekirdeğinde yer alır. Bu çakranın dengesizliği; hayattaki yerinizle ilgili kaygı duymanıza ve yalnız hissetmenize sebep olabilir. Denge sağlandığında iç huzuru bulmanız, kendinizi kabul etmeniz ve diğer insanlara da aynı anlayışla yaklaşmanız kolaylaşır.

4. Kalp Çakrası (Anahata):

“Çocuk Gibi Mutlu ve Sevgi Doluyum!”

Göğsün tam ortasında yer alan kalp çakrası, sevgi ve şefkatle ilgilenir. Bu çakradaki denge sarsıldığında sevgi duygusunu yönetememeye başlayabilir; kaybetme, yalnız kalma korkusuyla şekillenen güçlü bir sevme sevilme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Çakradaki denge sağlandığında sevgi duygusu da dengelenir ve sıcak, samimi, insanlarla barışık bir ruh hâli gözlemlenir.

5. Boğaz Çakrası (Vishuddha):

“Kendimi Özgürce İfade Edebiliyorum!”

Sözlü iletişim kurma becerilerimizle alakalı olan boğaz çakrası, kendinizi doğru bir biçimde ifade etmenizi sağlar. Bu enerji merkezindeki akış bozulduğunda duyguları olduğu gibi yansıtmak zorlaşacağı için soğuk, sessiz, mesafeli davranışlar sergilenebilir. Ancak boğaz çakrası dengedeyken kabul edilme kaygısı duymadan kendiniz olabilir, duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz.

6. Üçüncü Göz Çakrası (Ajna):

“Sezgilerim Rehberimdir!”

İki kaşın ortasında bulunan bu çakra, kişinin kendini ve duygularını anlayabilme yetisinden sorumlu. Ajnadaki denge bozulduğunda tüm evreni akılla açıklamaya çalışabilir ve kozmik dengenin hayatınızdaki yansımalarıyla ilgili görüş bulanıklıkları yaşayabilirsiniz. Ajna dengesi sezgilerinizi güçlendirerek sizi, öğrenmeye daha açık bir bilince kavuşturur. 

7. Taç Çakra (Sahasrara):

“Evrenle Bir ve Bütünüm!”

Sahasrara, başın tepe noktasında bulunur. Taç çakrada yaşanan bir blokaj, kendinizi kaybolmuş ve amaçsız hissetmenize sebep olabilir. Dengeyi sağlayıp yaşam enerjinizi serbest bıraktığınızda evrendeki kusursuz uyumun bir parçası olduğunuzu görebilir ve daha sakin, huzurlu, özgür hissedebilirsiniz.

Çakralar Nasıl Dengelenir?

Çakraları açmak için enerji akışını sağlayan kanalları temizlemek ve yedi çakranın doğasına özgü dengeyi bulmak gerekir. Bu amaçla uygulanabilecek çeşitli yöntemler var. En etkilisi ise sadece birini, ikisini değil; hepsini bir arada, bir rutin içerisinde ve uzmanlarından destek alarak uygulamak. 

Yoga

Zihin, beden ve ruh bütünlüğüne odaklanan yoga, bedeninizdeki çakraları hizalamanıza yardımcı olabilir. Yogaya özgü duruşlar (asanalar), pozitif enerjiyi ortaya çıkararak prana akışını serbest bırakır. Her bir yoga asanası ile ruhsal iyiliğinize de olumlu etkiler sağlayan fiziksel bir esneklik kazanabilirsiniz. Ayrıca pranayama adıyla bilinen ve yoganın önemli bir parçası olan teknikleri kullanarak nefesle çakra açma yöntemlerini de deneyebilirsiniz.

Yoga asanaları ve nefes pratikleriyle birlikte gün içindeki fiziksel hareketliliğinizi arttırmak, doğayla iç içe daha sık ve geniş zamanlar geçirmek de size kendinizi daha iyi ve dengede hissettirecektir. Günlük rutinlerinizin arasına küçük egzersiz molaları ekleyebilir ya da ağacın, yeşilin bol olduğu yollarda kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Çakra dengelemek için kullanılan fiziksel yöntemler arasında reiki, akupunktur ve çeşitli terapötik masaj yöntemleri de sayılabilir. Bu yöntemler, var olan tıkanıklıkları açarak yaşam enerjisinin akışını düzenlemeye odaklanır.

Meditasyon

Çakra blokajını kaldırmanın en etkili yöntemlerinden biri de meditasyon. Çakra açma meditasyonu, negatif enerjiyi uzaklaştırmaya ve dengeyi bulmanıza yardımcı olabilir. Tüm çakralara yönelik enerji temizliği sağlayan bir topraklanma meditasyonu yapabilir veya her çakranın kendisine özgü meditasyonlarını deneyebilirsiniz. Meditasyon süresince mantralarla çakra açmak için her bir çakranın “bija mantra” ve “mudra”sından yardım alabilirsiniz.

  • “Kök hece” anlamı taşıyan bija mantralar; OM, VAM, LAM gibi tek heceli seslerden oluşur. Her çakranın kendi mantrası bulunur ve bir mantra meditasyon süresince art arda söylendiğinde söz konusu çakrada bir titreşim yaratır. Bu titreşim, çakra blokajının kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Mudra ise bija mantraları söylerken ellerin aldığı pozisyonu ifade eder. Tıpkı bija mantralar gibi her bir çakraya özgü seçenekleri bulunan mudralar, meditasyon boyunca çakra açma hareketleri olarak kullanılır. 

Çakraları Dengelemek Ne İşe Yarar?

Bedeniniz üzerinde yoğunlaşarak çakra dengelemek için niyet ettiğinizde beden, ruh ve zihin bütünlüğüne doğru bir adım atarsınız. Kendi iç sesinizi duymaya başlayacağınız bu deneyim, sezgilerinizi güçlendirebilir. Böylece önemli soruların cevaplarını bulma yolunda kendinizden başka bir kılavuza olan ihtiyacınız azalır. Ayrıca enerjinizi temizlemek, düşüncelerinizin belirginleşerek netlik kazanmasını sağlar.

Saf enerjiden oluşan bir varlık olduğunuz bilinciyle yapacağınız çakra çalışması sonunda kendinizi daha pozitif hissedersiniz. 

Rutin hayatınızın içerisindeki duygusal kararlarınızda, ikili ilişkilerde ve sosyal becerilerde bir denge yakalayabilirsiniz. Bloke olmuş enerji akışından kaynaklı fiziksel semptomların sıklığı ve şiddeti de çakralarınız dengelendikten sonra hafifleyebilir. Yoğun stres ve baskı sonucunda kas ve iskelet sistemine binen yükün ağırlığından çakralarınızı dengede tutarak kurtulabilirsiniz.

Bedende bulunan yedi temel enerji noktasının derinliklerine inerek, her bir çakranın çalışma mekanizmasının bütünsel bir bakış açısıyla öğrenilmesi ve hayat akışındaki tıkanıkların fark edilerek dönüştürülmesi için tasarlanan ”Çakra Farkındalığı Ve Çakraların Dengelenmesi’’ eğitimimizi inceleyebilirsiniz. 

Daha Fazla İçerik
feminist kitap öneri
Farkındalığınızı Artıracak Okunması Gereken Temel Feminist Kitap Önerileri