Ayurvedik tedavinin bilinen en eski yöntemlerinden biri olan marma terapi, vücut dengesini sağlamak amacıyla kullanılan bir yöntem. Marma terapisi, engellenmiş enerjiyi temizleyerek vücut direnci üzerinde pozitif etkiler sunan Ayurveda’nın önemli parçalarından biri. Beş bin yıllık Ayurveda şifa sistemi içerisinde ortaya çıkan marma terapi, bir enerji şifa uygulaması. Sanskritçede “gizli” anlamına gelen marma, vücudun farklı pek çok noktasında yer alır. Yaşamsal enerjiyi yenilemek için kullanılan en eski tekniklerden biri olan marmanın kas, damar, eklem, kemik ve bağ gibi çeşitli doku türlerinde onlarca bağlantı noktası bulunur.
Marma Terapi Nedir?
Ayurveda şifa sistemi içerisinde ortaya çıkan marma noktası terapisi; akupunktur, refleksoloji ve akupresür gibi terapilerin temeli olduğuna inanılan ayrıntılı bir enerji matrisine dayanır.
Kadim Ayurvedik öğretisine göre fiziksel bedene akan ve dolaşımda olan 72.000 yaşam gücü kanalı bulunur. Bu yaşam akımı noktaları, insan bedeninde tam bir canlanma sağlayabilir.
Prananın nadilerden yani enerji kanallarından çıktığı ve fiziksel bedene girdiği noktalar, marma noktaları olarak adlandırılır. Marma noktaları, soyut olan enerjik bedenini somut fiziksel bedene bağlar.

Marma terapi, vücudun fiziksel ve ruhani dengesini derinlemesine düzeltmeyi amaçlayan özel bir teknik. Metabolizmayı sağlıklı bir döngüye kavuşturmak ve yaşamsal enerjiyi yenilemek için kullanılan en eski öğretilerden biri olan bu terapi; Ayurveda başta olmak üzere Siddha tıbbı, terapötik masaj ve dövüş sanatları (Kalari/Kalaripayatu) gibi alanlarla bağlantılı. Ayurvedik yaşamsal enerji noktalarını bilmek, kişinin fiziksel ve zihinsel sağlık dengesinin güçlü bir şekilde yaratılmasına yardımcı olabilir. Marma terapisinin oldukça basit bir ana önermesi bulunur: Vücudu tedavi etmek ve vücudun güçlenmesini sağlamak. Marma noktalarına güçlü darbeler uygulamak, kişinin yaşamını hayati ölçüde etkilerken yumuşak dokunuşlar, gerçek bir tedaviyle iyileşmeyi sağlayabilir.
Ayurveda ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz “Ayurveda Nedir? Amacı Nedir? Ne İşe Yarar?” isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
Marma Noktaları Nelerdir?

Fiziksel bedende 107, zihinde ise 1 adet olmak üzere toplam 108 marma noktası bulunur. Yüzyıllardır süregelen Ayurveda tedavisinin enerji merkezi olarak tanımladığı bu noktalar, insan bedeninin ön ve arka yüzeyinde çeşitli şekilde konumlanır. Bu noktaların 22 tanesi alt ekstremitelerde, ayak ve bacak bölgesinde; 22 tanesi üst ekstremitelerde ve kol bölgesinde, 14 tanesi sırtta, 12 tanesi vücudun ön kısmında, göğüs ve karın bölgesinde yer alır. Boyun ve baş bölgesinde ise toplamda 37 marma noktası konumlanır. Genellikle doku ve sinirlerin birleştiği yerlerde bulunan her bir marma noktası, belirli bir prana’ya, dosha‘ya (yapısal tip), dhatu’ya (bedensel doku) ve srota’ya (fiziksel kanal) karşılık gelir. Marma noktaları, farklı birçok nedene bağlı olarak olumsuz etki gösterebilir. Marma noktalarının durgunlaşması ve doğal akışının bozulması ise yaşamsal enerjinin azalmasına neden olabilir. Düzensiz uyku alışkanlıkları, özensiz beslenme stili, duygusal stres, güneş ışınlarına aşırı maruz kalma, egzersiz eksikliği ve doğa ile yeteri kadar bağlantı kuramamak; akışı bozan yaygın nedenler arasında yer alır.

Marma Terapi Nasıl Uygulanır?
Marma noktalarının uyarılabileceği farklı yöntemler bulunur. En temelinde marma terapi uygulaması, vücudu rahatlamak ve birikmiş gerginliğin atılmasını hızlandırmak için srota ve abhyanga masajı ile başlar. Ayurvedik yağlar eşliğinde dairesel hareketler uygulayarak marma noktaları üzerinde çalışılır. Dairesel hareketlerin yönü ve yaşamsal marma noktalarının uyarılma sırası, kişinin dosha tipine ve ihtiyacına yönelik olarak belirlenir. Saat yönünde tekrarlanan daireler enerji akışını uyarmak için kullanılırken saat yönünün tersi hareketler enerjiyi yatıştırmak ve sakinleştirmek için tercih edilir. Bedende derin rahatlama sağlayan marma terapisinde marma noktaları tütsü ile aktive edilebilir. Özel Ayurvedik yağ ve tütsü kombinasyonu eşliğinde uygulanan terapi, kişinin beden ve ruhu arasındaki bağlantısını güçlendirebilir. Ruh ve beden uyumu geri yüklenebilir. Bu da marma terapisini hem duyumlarda hem teknikte benzersiz kılar.

Abhyanga masajı ile ilgili detaylı bilgi almak için “Abhyanga Masajı Nedir, Nasıl Yapılır?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca Ayurveda’nın sunduğu sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratarak yaşam kalitesini artıran garshana masajını da deneyimleyebilirsiniz. Garshana masaj tekniği hakkında daha fazlasını öğrenmek için “Garshana Masajı Nedir? Nasıl Yapılır?” isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
Marma terapisi genellikle 60 dakika olarak uygulanır. Uygulama esnasında Om mantra’sını düzenli olarak tekrar etmek, öz farkındalığı ana odaklayarak enerjinin açığa çıkmasını kolaylaştırır. Marma’nın işlevini dengelemek ve aktivitesini yükseltmek için hatha yoga asanalarından faydalanılabilir. Özellikle alt ekstremitelerde yani bacak ve ayak bölgesinde bulunan 22 adet marma noktası için hatha yoga pozlarından yararlanmak, enerji blokajının kaldırılmasına da yardımcı olabilir.
Marma terapi uygulamasında dikkat edilmesi gereken birkaç prensip bulunur. Bu kurallar doğrultusunda uygulanan terapiden yüksek seviyede verim alınarak kaliteli bir yaşama seviyesine erişilebilir. Bunlara kısaca değinelim:
Nazik Dokunuşlarla Yapılan Terapi, Tam Bir Şifa Sağlamayı Amaçlar
Ayurveda öğretisi, marma noktaları üzerinde etkili çalışmanın tek yolunun hafif ve nazik dokunuşlar eşliğinde yapılması olduğunu ileri sürer. Kas sistemi üzerinde çalışmak sert basınç gerektirse de toksinlerin lenfatik sistem aracılığıyla dışarı atılması için son derece nazik dokunuşlara ihtiyaç duyulur. Fazla basınç gösterilmeden uygulanan marma terapisi, kasların aktive olmasına, vücutta biriken toksinlerin lenfatik sistem üzerinden dışarı atılmasına ve vücudun enerji katmanına kolayca erişilmesine yardım edebilir.
Danışanın ve Terapistin Niyetlerinin Uyumlu Olması Gerekir
Ayurveda’ya göre enerji enerjiye karşılık verir. Zihinde oluşan güçlü bir düşünce, bedendeki bir noktaya karşılık gelebilir ve o noktadaki enerjinin açığa çıkmasını sağlayabilir. Güçlü niyetleri marma noktası üzerinden aktive etmek ve prana enerji akışını basitçe yönlendirmek için danışanın ve terapistin uyumlu bir şekilde çalışarak tedaviyi tamamlamaları gerekir.
Kadim Ayurveda Öğretisine Sahip Bir Profesyonel
Tarafından Uygulanması Gerekir
Marma noktaları tedavisi, pranayı ve dolayısıyla da tüm bedeni etkiler. Bu nedenle marma noktalarını keşfeden, bu noktaların özel işlevlerini bilen, tedaviyi danışanın ihtiyaçlarına yönelik sentezleyebilecek ve Ayurvedik terapi yöntemlerine hâkim bir profesyonel ile çalışmak; tedaviden maksimum verim alabilmek adına büyük bir önem taşır.
Marma Terapinin Faydaları Nelerdir?

Marma noktaları; kişinin yaşam gücünü etkileyen, iyileştirici ve canlandırıcı kapılar olarak anılır. Oldukça derinde ve vücudun farklı noktalarında konumlanan marma noktaları; zihinsel, fiziksel, ruhsal ve duygusal düzeylerde çalışır. Güçlü etkiye sahip olan marma masajı, vücuttaki belirli organların işleyişini iyileştirmeye yardımcı olurken aynı zamanda derin bir rahatlama da sağlayabilir. Çin tıbbındaki akupunktur noktalarıyla benzer konumlarda bulunan marma noktaları, enerjinin uyumlu hâle gelmesine destek olabilir. Marma terapinin bilinen diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Duygusal blokajları temizleyebilir.
- Enerji seviyesini artırabilir.
- Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olabilir.
- Vücutta ağrı kesici etki gösterebilir.
- Kişinin canlandırıcı ve derin bir uyku deneyimi yaşamasına destek olabilir.
- Kalp basıncını normal düzeye getirerek kalp fonksiyonlarını iyileştirebilir.
- Vücuttaki stres ve kaygı düzeyinin düşürülmesine yardımcı olabilir.
- Fiziksel ve duygusal direnç yaratarak sinir sisteminin güçlenmesini sağlayabilir.
- İç organlar üzerinde pozitif etkiler yaratabilir.
- Cilde giden kan dolaşımını artırır ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.
- Travmaların serbest bırakılmasına yardımcı olabilir.
- Yaratıcılığı yükseltebilir.
- Dosha’ları dengeleyebilir.
Bilinci geliştiren ve kişinin farkındalığını yükselten marma terapi sayesinde siz de çok daha sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilirsiniz.