aromaterapi yağları

Aromaterapi Nedir?

Fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak dengenin sağlanması; sağlıklı bir yaşam sürmenin en önemli ve yadsınamaz koşulu. Bedenin bütünsel olarak ele alınması ve bütünlük içinde dengenin aranmasına dair birçok uygulama ve tedavi yönteminden söz etmek mümkün. Aromaterapi de dengeli ve sağlıklı yaşam için uygulanan şifa yöntemlerinden biri.

Köklü geçmişe sahip terapötik bir uygulama olan aromaterapide kokunun beyin ve duygular üzerindeki etkisinden yararlanmak için bitkilerden elde edilen yağlar kullanılır.

Birçok faydası olan aromaterapi uygulaması, solunarak ya da aromaterapistler tarafından kişiye özel ve ihtiyaca göre belirlenen yağların karışımıyla masaj yapılarak gerçekleştirilebilir.

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi; uçucu ve sabit yağların kullanımıyla 5000 yıldan bu yana uygulanan bütünsel bir şifa aracı ve terapötik bir yöntem. Bitkilerin yaprakları, çiçekleri, dalları, gövdesi, kökü, öz suyu veya otsu kısımları; distilasyon, soğuk sıkım ya da ekstraksiyon gibi farklı işlemlerden geçirilerek elde edilen uçucu ve sabit yağlar kullanılarak uygulanır.

Aromaterapi; diğer bütünsel sağlık uygulamaları gibi fizik, zihin ve ruh beden sağlığını dengeye kavuşturmayı amaçlar.

Binlerce yıldır uygulanan bu yöntem, koku duyusunu kullanarak bireyleri rahatlatmayı sağlar. Aromaterapi yağlarının kokusunun solunması, burunda yer alan koku alıcılarının uyarılmasına neden olur. Bu uyarılma, beyinde yer alan ve duygularımızı kontrol eden limbik sisteme iletilir. Koku alıcıları, kullanılan aromaterapi yağına bağlı olarak farklı uyarılmalar ve bu sayede farklı şifalanmalar sağlar.

Aromaterapi Çeşitleri Nelerdir?

aromaterapi
Shashi Chaturvedula

Aromaterapinin ağrıları gidermeye, duygu durumunu dengelemeye, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, stres ve kaygıyı azaltmaya, uyku kalitesini arttırmaya yardımcı olmak gibi birden fazla iyileştirici ve dengeleyici etkisi var. Aromaterapi; bazı cilt hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılmasının yanı sıra konsantrasyonu ve üretkenliği artırmada da etkili. Bu noktada aromaterapideki en önemli detay, uygulama sebebine bağlı olarak doğru yağı seçmek ve onu doğru yöntemle kullanmak.

Aromaterapi, soluma yöntemiyle uygulanacağı zaman difüzör ya da buhurdanlık yardımıyla yağlar havaya karıştırılır.

Havaya karışan koku, temel koku yolundan geçerek koku hafızasını harekete geçiren limbik sistem ve hipotalamusa ulaşarak bireyin ruh hâlini dengelemeye yardımcı olur.

Elbette kokular yalnızca olumlu duygu ve düşünceleri aktive etmeyebilir. Bireyde farklı etkilere, tetikleyici anıların canlanmasına, zihnin bulanmasına ve bütünsel olarak olumsuz etkilerin açığa çıkmasına yol açabilir. Bu nedenle daha önce de belirttiğimiz gibi bireyin aromaterapiyi ne sebeple uygulayacağına bağlı olarak doğru yağı seçmesi önemli bir husus. Yağ seçiminde ve hangi yağların birbiriyle karıştırılacağına karar verme sürecinde ise uzman aromaterapistlere danışabilirsiniz. Aromaterapiyi soluma yöntemiyle uygularken difüzör kullanımı dışında başka teknikler de var. Banyo suyuna birkaç damla yağ eklemek ya da uyku öncesinde yastık kılıfına birkaç damla yağ damlatmak bu yöntemlerden bazıları.

Topikal yani doğrudan cilde uygulama yönteminde ise aromaterapi yağları, aromaterapi masajında ya da cilt bakım ürünlerinin içine karıştırılarak kullanılır. Ayrıca el bileklerine, kulak arkasına ya da bedenin herhangi bir noktasına aromaterapi yağları sürülerek uygulanabilir. Doğrudan cilde uygulamada dikkat edilecek husus ise uçucu yağların konsantre olduğunu unutmamak ve onları cilde uygulamadan önce taşıyıcı bir yağ ile seyrelterek kullanmak. Çünkü konsantre hâlde olan uçucu yağlar, ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Kullanacağınız yağın cildinizde yan etki gösterip göstermeyeceğini bilmiyorsanız yağı kullanmadan önce cildinizin ufak bir bölümüne sürüp gözlemleyebilirsiniz. Herhangi bir reaksiyon göstermesi durumunda ise sürdüğünüz bölgeyi ılık sabunlu suyla yıkayıp durulamalı, ardından mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.

Aromaterapide Kullanılan Yağlar

Aromaterapi, her ne kadar herkes tarafından uygulanabilir bir şifa aracı olsa da bu yöntemin tamamen kişisel bir deneyim olacağını unutmamalısınız.

Aromaterapi yağlarının kendine has ve genel etkileri olmasının dışında her bedenin ihtiyacı ve deneyimi farklı olacağı için her koku aynı derecede ve şekilde etki göstermeyebilir.

Bu nedenle bireyin yağ seçiminde neye ihtiyacı olduğunu belirleyebilmesinde yağların genel etkilerini incelemesinin dışında kendi bedenini de dinlemesi ve aromaterapi uygulamasını bir keşif süreci olarak görmesi önemli. Ancak bu konuda deneyim sahibi olmayan ve aromaterapiyi ilk defa uygulayacak kişiler, öncesinde mutlaka bir uzmana danışmalı. 

Bitkilerin çeşitli bölgelerinden farklı sıkım teknikleriyle elde edilen aroma terapi yağlarının birçok çeşidi var. Yaygın olarak kullanılan aromaterapi yağlarından bazıları ise şunlar: gül, ölmez çiçeği, lavanta, papatya, melisa, sandal ağacı, turunçgiller, nane ve fesleğen yağları. Sıklıkla tercih edilen yağların bazı etkilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gül yağı; depresyon ve anksiyete etkilerini azaltmaya, ruh hâlini dengelemeye, regl ağrısı dahil olmak üzere çeşitli ağrıları dindirmeye, hafıza ve öğrenme süreçlerini desteklemeye
  • Ölmez çiçeği yağı; sindirim sistemi rahatsızlıklarını gidermeye, iltihap önleyici özellikleri sayesinde kas ve eklem iltihabını azaltmaya, yaraların daha hızlı iyileşmesine
  • Lavanta yağı; stresi azaltmaya, sakinleştirmeye, uyku kalitesini arttırmaya ve yaraların daha hızlı iyileşmesine
  • Papatya yağı; hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını hafifletmeye, ağrıları ve iltihabı gidermeye, uyku kalitesini arttırmaya
  • Melisa yağı; uyku bozukluklarını ve stresi azaltmaya, mide bulantısını hafifletmeye, regl ve baş ağrısını dindirmeye
  • Sandal ağacı yağı; sakinleştirici ve topraklama etkisiyle stres ve kaygıyı azaltmaya, yaraların daha hızlı iyileşmesine
  • Turunçgiller yani greyfurt, limon, mandalina ve portakal yağları; ruh hâlini dengelemeye, bağışıklığı güçlendirmeye ve yaratıcılığı arttırmaya
  • Nane yağı; kas ve baş ağrılarını hafifletmeye, ruh hâlini iyileştirmeye, enerjiyi yükseltmeye ve odaklanma sorunlarını gidermeye
  • Fesleğen yağı; iltihap önleyici özelliğiyle iltihap ve ağrıları gidermeye, sindirim sistemini güçlendirmeye, stres ve kaygı seviyelerini düşürmeye
  • Okaliptüs yağı; solunum sorunlarını ortadan kaldırmaya, canlandırıcı etkisiyle enerjiyi yükseltmeye ve odaklanma problemlerini azaltarak konsantrasyonu arttırmaya
  • Biberiye yağı; beyin fonksiyonlarını ve hafızayı iyileştirip güçlendirmeye, enerjiyi yükselterek ruh hâlini iyileştirmeye, ağrıları gidermeye, kaygı ve stres seviyelerini düşürmeye, mikrop öldürücü ve antioksidan etkileriyle serbest radikalleri temizlemeye
  • Yasemin yağı; depresif ruh hâlinden uzaklaşmaya, kas spazmlarını ve ağrılarını azaltmaya, yaraların iyileşmesine yardımcı olabilir.

Aromaterapi yağlarının doğru kullanımı hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Aromaterapi Yağları Nasıl Doğru Şekilde Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Aromaterapi yağı satın alırken onların yüksek kaliteye sahip saf yağlar olmasına dikkat etmelisiniz. Üreticinin bitkileri nasıl yetiştirdiğini ve yağların hangi yöntemlerle üretildiğini öğrenmeli, içeriğinin temiz ve katkısız olmasına özen göstermelisiniz. Bu sayede aromaterapiyi daha verimli kılabilirsiniz.

Aromaterapi Masajı Nasıl Yapılır?

Binlerce yıldan bugüne fizik, zihin ve ruh bedeni esenlik hâline kavuşturmak için uygulanan aromaterapi masajı; bireyin kas gerginliğini azaltmaya ve kan dolaşımını uyararak fizyolojik olarak rahatlamasına katkıda bulunur. Fiziksel rahatlama beraberinde zihinsel ve ruhsal rahatlamayı da getirir. Ayrıca kullanılan yağların terapötik etkileri ve uygulanan masaj yöntemine bağlı olarak birtakım fiziksel rahatsızlıkların semptomları azaltılabilir

Aromaterapi masajı, aromaterapi yağları aracılığıyla cilde yer yer yumuşak ve sert hareketlerin uygulanması şeklinde yapılır. Masajın ilk adımı, aromaterapistlerin masajı uygulayacağı kişiye konsültasyon yapmasıyla başlar.

Terapist, konsültasyonda kişinin sağlık geçmişine ve yaşam rutinlerine dair sorular yöneltir. Cevaplar doğrultusunda kişinin ihtiyacına ve rahatsızlıklarına yönelik yağları belirleyip karışımlar hazırlar ve masaja geçer.

Aromaterapi masajında aromaterapistin seçimine göre refleksoloji, efloraj yani sıvazlama ya da petrisaj yani yoğurma gibi birden fazla masaj yöntemi uygulanabilir. Aromaterapi masajında şifalanma hem dokunma hem koku vasıtasıyla gerçekleşir.

Bu masaj tekniğinde şifalanma, yalnızca gevşeme, rahatlama ya da sakinleşme olarak değil; bireyin ihtiyacına bağlı olarak yaşam gücünün artmasına katkıda bulunacak canlandırıcı etkiler de sağlayabilir. Siz de bu etkilerden yararlanmak için aromaterapiyi hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
ımposter sendromu
Imposter Sendromu Nedir, Nasıl Anlaşılır?