Evrensel bir şifa sunan pranayama nefes egzersizlerinden biri olan kapalabhati nefes tekniğiyle bedeninizi ve zihninizi arındırarak bütünsel esenliğe kavuşabilirsiniz. Dünyaya merhaba dediğimiz o ilk andan itibaren yaşam, bir vazgeçilmeze bağlanır. Hayatta kalabilmek için aldığımız her nefes, hem fiziksel hem zihinsel varlığımızı sürdürmemizi sağlar. Tüm farkındalık egzersizlerinin temelinde yatan “Nefes al.” komutu, aslında bir öze dönüş çağrısı içerir. Ancak doğumun bu eşsiz hediyesini zamanla doğru kullanmayı unuturuz. Günlük hayatın olağanlığı, bu otonom ve bilinçsiz hareketin olağanüstülüğünü gölgeler. Oysa doğal nefesimiz; kendimizi tanımamıza, içsel ışığımızı yanık tutarak özümüzü fark etmemize yardımcı olabilir.
Sanskritçe prana (nefes, hayat) ve yama (durdurmak, yönetmek) sözcüklerinden oluşan pranayama, yaşam gücünün kontrolü olarak çevrilebilir. Yoganın ezoterik tekniklerinden biri olan pranayama, bedeni arındıran kadim nefes egzersizlerini içerir. Pranayama nefes teknikleri ile dönüştürücü gücünüzün ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Kapalabhati Nedir?
Kapalabhati, yoga pratiği içinde bilinçli bir nefes farkındalığı ile şifa sağlar. Esas halinizi keşfetmenin en kıymetli araçlarından biri olan doğru nefes, öz benliğinize yapacağınızın yolculuğun kolaylaştırıcısı olabilir. Yoga pratiğinin temelini oluşturan nefes, aynı zamanda içsel bir şifa yolculuğunun aracı haline gelebilir. Dengeli yaşamı, bedeni zihinden ayırmadan bir bütün olarak gören kadim yoga felsefesi; bu amaçla nefesi bir köprü olarak kullanır. Enerji sistemi ile bedeni uyumlandıran yoga pratiği, nefes ile iki basamakta çalışır. İlk basamakta doğru nefes ve gevşeme pratikleri yer alır. Nefes farkındalığının bedenin ve ruhun ihtiyaçlarını karşılayacak bir pratiğe dönüşümünü pranayama takip eder. Pranayama basamağı; diyafram nefesi, asana pratiği ve yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirme rehberliğini içerir.
Vücudun enerji blokajını ve çakralarını açmak için kullanılan egzersiz, mantra ve nefes bütünlüğü; kriya terimi ile nitelendirilir. Kelime anlamı efor olan kriya, uygulayıcının zihninde ve bedeninde doğrudan ve ince değişimler gerçekleştirir. Bir kriya çalışması olan kapalabhati, zihin ve bedende ahenkli bir arınma sağlar.
Bu temiz nefes tekniği, bedeninizden toksinleri atmanıza yardımcı olurken zorlayıcı duygulardan serbest kalmanıza da olanak verir.
Enerji veren kapalabhati nefes tekniği; aynı zamanda karın, kalp ve diyaframı çalıştırır. Alın bölgesinden yayılan parlak bir ışığın imgelenmesi ile “kafatası parlatan” anlamına gelen kapalabhati, rafine bilinciyle keskin bir zekayı işaret eder.
Kapalabhatinin Faydaları Nelerdir?
Kapalabhati, pranayama teknikleri arasında ateş nefesi olarak bilinir. Yoga; kapalabhati nefes tekniği ile vücudu ısıtır, enerji dolaşımını arttırarak bedeni hareketlendirir. Bu nefes egzersizi, nefes kullanımı ve solunum üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra şu bütünsel faydaları sağlayabilir:
- İnce enerji kanallarını açarak parasempatik sinir sistemini harekete geçirir.
- Diyafram kasını yöneten frenik sinir sisteminin bilinçli hareketi ile stresin olumsuz etkilerini azaltır.
- Diyafram ve karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur.
- Akciğerler ile solunum sistemini temizlemeye destek olur.
- Hücrelere taşınan oksijen artışına bağlı olarak kan akışını hızlandırır.
- Pasif sindirim sistemini uyararak sindirim sürecini kolaylaştırır.
- Artan hormon salgısı, konsantrasyon ve odaklanma becerilerini artırır.
Kapalabhati Nefes Tekniğinden Nasıl Yararlanılabilir?
- Yavaş ve hantal bir metabolizmayı hızlandırmak,
- Hazımsızlık benzeri kronik sindirim şikayetlerini azaltmak,
- Depresyon ve anksiyetenin yaşam kalitesini düşüren semptomlarına çözüm üretmek,
- Uyuşukluk enerjisini bedenden tahliye etmek,
- Ayurvedik beslenme biçimini destekleyici biçimde fiziksel detoks yapmak için kapalabhati nefesi kullanılabilir.
Kapalabhati Nefesi Nasıl Yapılır?
Ne Zaman Uygulanmalı?
Tüm nefes egzersizlerinde olduğu gibi kapalabhati nefes egzersizleri de tok karnına yapılmamalı. Ana öğünlerin hemen ardından hiçbir nefes egzersizinin yapılmaması gerektiğini temel kural olarak benimsemeniz gerekir. Rutinlerinizi ve yaşam alışkanlıklarınızı göz önünde bulundurarak kapalabhati tekniğini şu zaman aralıklarında uyguladığınızda kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz:
Sabah
Zihni açarak bedene enerji taşıyan bu nefes tekniği, sabahın erken saatlerinde yapıldığında daha etkili olabilir. Bedeninizi canlandırarak uyandıracak bu deneyim sonrasında farkındalığı yüksek bir zihin ile güne başlayabilirsiniz.
Öğleden Sonra
Yaşam alışkanlıklarınız ve bedensel ihtiyaçlarınız doğrultusunda gün ortasında enerji kaybı yaşayabilirsiniz. Benzer şekilde çevresel etkenlerin ve zorlayıcı dış faktörlerin arttığı dönemlerde enerjiniz gün içinde düşebilir. Günün geri kalanı için desteğe ihtiyaç duyduğunuzu hissettiğinizde kapalabhati nefesinden yardım alabilirsiniz. Bu tekniği uygulamadan önce öğle yemeğinin üzerinden en az 1,5 saat geçtiğinden emin olmayı unutmayın.
Ayrıca tekniği ile vücudu ısıtan kapalabhati nefesini, çok soğuk günlerde bedeninizi ısıtmak için de kullanabilirsiniz.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Her ne kadar fiziksel ve zihinsel esenliğimize katkısıyla bir şifa içerse de bu nefes tekniği uygulamada bazı istisnalar içerir. Örneğin; en geç altı ay öncesine dayanan kardiyovasküler rahatsızlık öyküsüne sahipseniz bu nefes tekniğini uygulamak için bedeninize zaman tanımanız gerekir. Benzer şekilde tekniğin aktif olarak kullandığı iç organları göz önünde bulundurarak göğüs ağrısı, karın ağrısı ve epilepsi şikayetleriniz mevcutsa kapalabhati uygulamasından kaçınmalısınız. Karın kaslarının güçlü kullanımı nedeniyle kapalabhati, hamileler ile regl dönemindekilere tavsiye edilmez.
Nasıl Uygulanmalı?
- Öncelikle bu nefes egzersizi boyunca güçlü nefesler verirken nefes alışınızın daha pasif olması gerektiğini aklınızda tutmaya çalışın. Bedeninizi ve zihninizi koşullu bir zorlamaya maruz bırakmadan egzersize başlamaya niyetlenebilirsiniz. Pratiğiniz arttıkça nefes hızınız tecrübeniz doğrultusunda artacağından başlangıçta yavaşlamanızda hiçbir sakınca yok.
- Meditasyon minderi üzerine rahat bir oturuşla yerleşin, ellerinizi karnınızın altında kalacak biçimde koyun. Dilerseniz ellerinizi diz kapaklarınızın üzerine koyarak kollarınızı paralel bir biçimde de uzatabilirsiniz.
- Bir sandalyede oturmayı tercih ediyorsanız dik durun ve ayaklarınızın yerle temas ettiğinden emin olun. Omurganızın duruşunu dikleştirdikten sonra çenenizi hizalayarak başınızı ortalayabilirsiniz.
- Dil ucunuzu, ön iki dişinizin hemen arkasına gelecek ve üst damağınıza değecek bir biçimde yerleştirin. Ateş noktası olarak adlandırılan bu nokta, pratiğiniz boyunca enerji akışının döngüsel bir biçimde bedeninizde akmasına yardımcı olur. Mikrokozmik yörüngenizi orjinleyen bu dokunuş sonrasında gözlerinizi kapatın.
- Bir defaya mahsus olmak üzere her iki burun deliğiniz açık olacak şekilde derin bir nefes alın. Burnunuzdan sümkürürcesine nefes verirken karın kaslarınızın geriye çekilmesine izin verin. Göbek deliğinizin büyük bir hızla omurganıza doğru çekildiğini hissetmeye çalışın.
- Tüm nefesin boşalmasıyla karın kaslarınızı serbest bırakın. Gevşeyen karın kaslarınızın güç kullanmadan pasif nefes ile genişlemesine izin verin.
- Tekrar çok güçlü bir şekilde burun deliklerinizden nefes verin ve karın boşluğunuzun geriye çekildiğini hissedin. Son nefesi verdikten sonra üç ana kilidi aktive edin.
Kapalabhati Nefesi ve başka pek çok nefes egzersizi için Miboso Wellbeing Youtube kanalında oluşturduğumuz ‘’Dr. Neslihan İskit ile Uygulamalı Nefes Teknikleri’’ oynatma listemizi izleyebilir, merak ettiğiniz nefesleri websitemizde arayarak uygulama, etki ve faydalarına dair bilgileri detaylı şekilde okuyabilirsiniz.