gua sha masajı nasıl yapılır

Antik Çağlardan Günümüze Kadar Gelen Bir Güzellik Ritüeli: Gua Sha Masajı

Geleneksel Çin tıbbı, Qi (Çi) yani hayat enerjisinin vücutta akması gerektiğine inanır. Durağanlığa uğrayan Qi, belirli bölgelerde biriktiğinde vücut sağlıklı olma halinden uzaklaşarak hastalık belirtileri göstermeye başlar. Vücudu on iki parçaya bölerek bu parçaları meridyen olarak nitelendiren bu kadim öğretiye göre sağlık problemleri, tıkanmış Qi’den kaynaklanır. Vücudu iyileşmeye teşvik etmek ve durgun Qi enerjisinin akışını sağlamak içinse çeşitli teknikler kullanılır. Şifaya aracılık eden bir ileri masaj tekniği olan gua sha masajı, bu kadim tekniklerden sadece bir tanesi.

Geleneksel Çin tıbbı, meridyenleri Qi akışını sağlayan enerji kanalları olarak niteler. Bu nedenle bölgesel gua sha masajı, meridyen çizgileri boyunca gerçekleştirilir. Masaj terapistleri tarafından kullanılan özel gua sha masaj aleti yardımıyla kan ve lenf dolaşımı arttırılarak vücut iyileşmeye teşvik edilir. Bu doğal alternatif terapi, aynı zamanda toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına da yardımcı olur.

Gua Sha Nedir?

Alet destekli bir masaj türü olan gua sha, çeşitli teknikler ile cildin alt katmanını harekete geçirir. Doğal gua sha taşı ile yapılan uygulama sonrasında cilt yüzeyinde hafif, kırmızı benekli renk değişimleri gözlemlenebilir. Dolayısıyla bu teknik adını, kan dolaşımı üzerindeki olumlu etkisi ile gua ve tedavi sonrasındaki görünüme atıfta bulunarak sha kelimelerinin birleşiminden alır.

Qi tıkanıklığını tedavi etmek amacıyla kullanılan bu masaj, Antik Çağ’dan bu yana bir güzellik ritüeli olarak da uygulanır. Yuvarlak ve pürüzsüz gua sha masaj taşı; günümüzde de yaygın olarak cilt güzelliğine destek olması için kullanılır. Gua sha yüz masajı, uygulandığı bölgede kan dolaşımını teşvik etmesi sebebiyle tüm cilt tiplerine uygun bir masaj türü olarak değerlendirilir.

Gua Sha Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Geleneksel Çin tıbbı uygulamalarında gua sha masajı için gua sha taşları yerine seramik Çin çorba kaşıkları kullanılıyordu. Geleneksel yöntemlerde bel bölgesi için bian taşı ve hayvan kemiklerinden yapılan gua sha masaj aletleri seçiliyordu. Ancak günümüzde kas ve cilt dokusunun hassasiyeti nedeniyle özellikle yüz bölgesinde taşlardan yapılan masaj aletleri kullanılıyor. Son dönemlerde ametist, pembe kuvars ve yeşim taşı; gua sha için sıklıkla tercih ediliyor.

Ametist

Koyu mor renkli ametist, soğutma etkisi ile popüler gua sha taşlarından biri. Efsanelere konu olan iyileştirici gücü ile ametist, negatif enerjiyi azaltarak stresi hafifletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda enerji kanallarınızı açarak cilt güzelliğinizi korur.

Yeşim Taşı

Yeşim taşı, yüzyıllardan bu yana terapötik bir araç olarak kullanılır. Bütüncül tıp uygulamalarında sıklıkla tercih edilen yeşim taşı, yatıştırıcı etkisiyle cilt parlaklığının artmasına yardımcı olur. Negatif enerjiye karşı koruyucu etki gösteren yeşim taşı, dengeyi ve pozitifliği de teşvik eder.

Pembe Kuvars

Yeşim taşından sonra sıklıkla tercih edilen gua sha taşlarının başında pembe kuvars gelir. Açık pembe rengi ile gül yaprağını çağrıştıran kuvars, hassas ciltli kişiler tarafından da tercih edilebilir. Koşulsuz sevginin taşı olarak bilinen pembe kuvars, gua sha yüz masajı uygulamalarında cildi yatıştırıcı bir etki gösterir.

Gua Sha Masajı Nasıl Yapılır?

Gua Sha Vücut Masajı

Doğal bir şifa aracı olan gua sha masajı, uzman masaj terapistleri tarafından uygulanır. Gua sha masaj aletlerini kullanan terapistler, mikro sirkülasyonu uyarmak için kısa ve uzun vuruşlar uygular. Çin tıbbının geleneksel öğretisine göre meridyenleri takip eden bu masaj terapisi; kol, bacak, kalça, sırt ve boyun bölgesine uygulanabilir. Masaj öncesinde ve süresince özel bir masaj yağı cildinize uygulanır. Cildin özel masaj aletleri ile ovalanması sonucunda durgun Qi parçalanmaya çalışılır. Gua sha masaj tekniğindeki ovalama, meridyenler boyunca kesintisiz bir enerji akışını sağlamaya yönelik olarak yapılır. Masaj süresince masaj teknisyeni, cilt üzerine hafif basınç uygular. Bu basıncın yoğunluğunu masaj süresince kademeli olarak arttırabilir.

Gua Sha Yüz Masajı

Vücut masajından farklı olarak gua sha yüz masajını evde kendiniz de uygulayabilirsiniz. Bu kadim öğretiyi bir güzellik ritüeli haline getirmek istiyorsanız sabah saatlerinde uygulamanız daha faydalı olabilir. Cildinizin gösterdiği toleransa göre bu masaj tekniğini haftada en az bir kez uygulayabilirsiniz. Gua sha yüz masajı, vücut masajına kıyasla daha hafif dokunuşlar içerir. Böylece cilt yüzeyinde rahatsızlık veren izler oluşmaz.

Basit adımlarla gua sha yüz masajını evde şu şekilde uygulayabilirsiniz:

gua sha yüz masajı

Gua sha taşını gözünüzün iç köşesinin hemen altından başlayarak nazikçe saç çizginize doğru hareket ettirin. Her iki göz için üçer defa uyguladıktan sonra taşı kaş kemiğinden şakağa doğru çekerek masaj yapın. Hassas göz çevresini korumak için masaj öncesinde uygun bir nemlendirici ya da yağ kullanmayı unutmayın.

Alın bölgesine masaj yapmak için alnınızın tam ortasından başlayarak gua sha taşını sağ ve sol saç çizgisine doğru sürüklemeniz yeterli. Bu adımı dilediğiniz kadar tekrar edebilirsiniz.

gua sha yüz

Çenenizin ortasından başlayarak taşın kavisli kısmını kulak memesine doğru uzanan çene hattı boyunca hareket ettirin. Süpürme hareketini kulak memesinin arkasına geçerek boyundan aşağıya inerek bitirin.

Masaj taşınızın geniş kısmını ağzınızın köşesine yerleştirerek elmacık kemiğinizden yukarıya doğru yavaşça süpürün. Süpürme işlemini kulağa gelmeden bitirin ve her iki taraf için üçer kez uygulayın.

Dekolteyi sıkılaştırmak içinse boynunuzu kulak memenizin yanından başlayarak köprücük kemiğinize kadar süpürün.

Gua Sha Masajının Faydaları Nelerdir?

Gua sha vücut masajı, artrit ve fibromiyalji gibi ağrılı rahatsızlıkların iltihap kaynaklı semptomlarını azaltmaya yardımcı olmak için uygulanabilir. Kronik ağrıya sebep olan bu rahatsızlıkların yanı sıra gua sha masajı, kas ve eklem ağrılarının tetiklendiği durumlarda da destekleyici bir rol oynayabilir. Gua sha masajı, enflamasyonu parçalamaya yardımcı olan tekniği ile kronikleşen hastalıklarla mücadele sürecinde bireye destek olabilir. Örnek vakalar üzerinden alınan sonuçlar, kronik boyun ağrısı ve migren şikayetlerinde de gua sha masajının etkisini gösterir nitelikte. Gua sha masajı, perimenopoz kaynaklı ateş basması, uykusuzluk ve yorgunluk semptomlarının şiddetini azaltmaya katkıda bulunabilir. Ayrıca yüz tikleri ve ses patlamaları gibi istemsiz hareketleri içeren Tourette sendromu için gua sha masajından destek alınabilir. Bu masaj tekniği, aşırı terlemeyi de önlemeye de yardımcı olabilir.

Kan dolaşımını arttırmaya katkıda bulunan gua sha yüz masajı ise kolajen ve elastin üretimini teşvik eder. Yaşlanma karşıtı etki gösteren bu hücresel moleküllerdeki artış, cildi sıkılaştırmaya ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur. Artan dolaşımın getirdiği detoksifikasyon sonucunda daha sağlıklı bir cilt tonuna kavuşabilirsiniz. Lenfatik drenajın artmasıyla ise cildiniz daha gergin bir görünüme sahip olur.

Daha Fazla İçerik
sürdürülebilirlik nedir
Sürdürülebilirlik Nedir?