abhyanga masajı

Abhyanga Masajı Nedir, Nasıl Yapılır?

Doğayla birlik hâlinde bir yaşam sürmek için bedeninizin ve zihninizin uyum içinde çalışması gerekir. Bedeniniz, dış etkenler nedeniyle yorgun düştüğünde zihninizde de negatif etkiler ortaya çıkar. Beden ve zihin uyumunu sağlayabilmek için çeşitli rahatlatıcı tekniklerden yararlanabilirsiniz. Kadim bir gelenek olan Ayurveda, yüzyıllardır beden ve zihin uyumunu sağlamak için uygulanıyor. Ayurveda’ya göre her insan bedeninin dosha adı verilen belli bir tipi bulunur. Bedeninizi sakinleştirecek, olumsuz duyguların bedeninizden ve dolayısıyla zihninizden uzaklaşmasına yarayacak masajları Ayurveda tipinize uygun yağlarla deneyebilirsiniz. Bu masajlar arasında en yaygını olan abhyanga ile bedeninizi rahatlatarak zinde ve dengede bir hâle ulaşabilirsiniz. Düzenli uygulamayla bu masajın olumlu sonuçlarını deneyimleyebilir, fiziksel ve ruhsal uyuma geçiş yapabilirsiniz. Peki, abhyanga masajı nedir ve uygulama esnasında nelere dikkat etmeniz gerekir? Evrenle uyumlanabilmek ve pozitif akışta kalabilmek için abhyanga masajı türleri ile ilgili detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Abhyanga Masajı Nedir?

abhyanga masajı

Abhyanga, tüm vücuda ritmik hareketlerle uygulanan Ayurvedik bir masaj türü. Vücudunuzun şifalanmasını sağlayan ve sizi negatif enerjiden uzaklaştırarak rahatlığa kavuşturan abhyanga, dengelenmede önemli bir rol üstlenir.

Bu masaj uygulamasında fizik, ruh ve zihin bedenlerinizin şifalanarak iyilik durumuna geçmesi amaçlanır. Ayurveda tipinize, bedeninizin ihtiyaçlarına ve uygulama mevsimine göre değişen yağların kullanıldığı abhyanga masajında ritimler önem taşır.

Abhyanga masajını kendinize uygulayabileceğiniz gibi masaj için bu alandaki profesyonellerden de destek alabilirsiniz.

Ayurveda öğretisine göre düzenli abhyanga masajı, insan bedenine sayısız fayda sağlar. Bu masaj aracılığıyla bedeninizde biriken negatif enerjiden arınırken zihninizin rahatladığını fark edebilirsiniz. Abhyanga masajıyla yaşamınızı daha anlamlı ve sağlıklı şekilde geçirmek için önemli bir adım atabilirsiniz.

Abhyanga Masajı Nasıl Yapılır?

abhyanga masaji

Daha önce de altını çizdiğimiz gibi abhyanga masajını profesyonellerden yardım alarak yaptırabileceğiniz gibi kendiniz de uygulayabilirsiniz. Genel olarak abhyanga masajının uygulanma aşamaları şöyle:

  • Masaj öncesinde seçtiğiniz yağın şişesini sıcak su içerisinde 15 dakika kadar bekletebilirsiniz ancak yağın fazla ısınmamasına dikkat edin. Yağ ılık bir duruma geldiğinde masaj boyunca toksinlerin vücuttan atılmasına destek olur. Soğuk durumdaki yağın ise masajın detoks etkisini azalttığını unutmayın.
  • Ellerinize bir miktar yağ dökerek yağı başınıza parmaklarınız yardımıyla uygulamaya başlayabilirsiniz. Öncesinde başınıza yağsız bir masaj uygulayarak kan dolaşımının hızlanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Başınızın ardından boyun bölgesine geçebilirsiniz. Ellerinizi boynunuza koyarak parmaklarınızın arasını açın. Boyun ve ense boyunca aşağıdan yukarıya doğru nazik dokunuşlarla yağı cildinize yedirebilirsiniz.
  • Ellerinizi tekrar yağladıktan sonra göğüs ve sırt bölgesine geçebilirsiniz. Sırtınızı yapabildiğiniz noktaya kadar masajla yağlayın, aynı şekilde göğüslerinize de yavaş dokunuşlarla masaj yapın.
abhyanga
  • Karın bölgesi bu masajın en önemli noktalarından biri. Solar plexus çakrasının olduğu bölgede, enerjinizi saat yönünde masaj yaparak rahatlatabilirsiniz.
  • Karın bölgesinin ardından kollara ve bacaklara geçebilirsiniz. Bu bölgelerde eklemlere dairesel hareketler uygulayabilirsiniz. Geri kalan bölgelerde ellerinizle aşağıdan yukarı ve yukarıdan aşağıya olacak şekilde hareket edebilirsiniz.
  • Kalça ve basen bölgesinde de ılık masaj yağını cildinize dairesel ve ileri-geri hareketler ile yedirebilirsiniz.
  • Artık abhyanga masajının en son ve en çok üzerinde durulması önerilen kısmı ayaklara geçebilirsiniz. Bu kısmı oturarak tamamlarsanız kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Tabanlarınıza ileri-geri ve dairesel hareketlerle baskı uygulayın. Ayak parmaklarınızı tek tek yağladıktan sonra parmaklarınıza da masaj yapabilirsiniz.
  • Masaj sonrası daha iyi bir rahatlama deneyimi için dilerseniz ılık bir duş alabilirsiniz. Duşa girmeden önce yağın teniniz tarafından iyice emilmesi için 10 dakika kadar bekleyebilirsiniz.

Bu masajı günde 10 dakika kadar uygulayabilirsiniz. Her gün uygulayabilecek vaktiniz yoksa haftada birkaç kez düzenli olarak yapabilirsiniz. Abhyanga masajı, geleneksel olarak geceden birikmiş toksinleri atmaya yardımcı olması için genelde sabahları ve duştan önce tercih edilir.

Abhyanga Masajının Faydaları

Abhyanga masajı gün geçtikçe daha popüler hâle gelerek geniş kitlelerce tercih ediliyor. Yapılan birçok araştırma, bu masajın bedensel sağlığa olan yararlarına işaret ediyor. Zihinsel iyileşme de sağlayan abhyanga masajının faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Yaşlanma sürecinin yavaşlamasına destek olur. Bu konuda yüzyıllara dayanan inanışlar da düzenli olarak yapılan abhyanga masajının insan ömrüne olumlu katkıları olduğu yönünde.
  • Abhyanga masajı sayesinde uyku düzeni oturur. Uyku kalitesinin artmasıyla bireyin bedensel ve zihinsel zindeliğe kavuşması kolaylaşır.
  • Bağışıklık sistemini destekleyen bu masaj, çeşitli rahatsızlıkların önlenmesine fayda sağlar.
  • Yumuşak ve pürüzsüz bir cilde kavuşmanıza destek olur. Hücrelerin yenilenmesi sayesinde cildinizin görünümünde önemli ölçüde fark yaratır.
  • Kan dolaşımınızın hızlanmasına yardımcı olur.
  • Kan basıncının düşmesine katkı sağlar.
  • Sindirim rahatsızlıklarının hafiflemesine destek sağlar.
  • Migren ve baş ağrısı şikâyetlerinizin azalmasına katkıda bulunur.
  • Bedensel rahatlamanın yanı sıra zihinsel rahatlama sonucunda depresyon, anksiyete ve panik atak gibi problemlerden uzaklaşmanızı kolaylaştırır. Stres gibi modern yaşamda bireyleri en çok etkileyen olumsuz duygulardan kurtularak sakin bir akışa geçmenize yardımcı olur.
  • Hücresel yenilenme ve birikmiş toksinlerin atılmasıyla vücudu temizleyerek detoks etkisi yaratır.
  • Kas ve eklemlerinizdeki ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.
  • Kendinizi gün boyu zinde ve aktif hissedebilirsiniz.
  • Zihinsel rahatlamanın etkisiyle daha iyi odaklanabilirsiniz.

Abhyanga Masajı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

abhyanga

Ayurveda koçu Larissa Hall Carlson, abhyanga masajında dikkat edilmesi gereken üç unsur sıralıyor: Kullanacağınız yağ, vuruşların sayılması ve zihinsel süreç. Bu üç nokta, masajın doğru bir şekilde uygulanabilmesi için önem taşıyor. Doğal yollarla elde edilmiş soğuk sıkım yağ, vücutta rahatlıkla emilir. Sonbahar ve kış aylarında susam yağını, sıcak mevsimlerde ise Hindistan cevizi yağı ile ayçiçeği yağını tercih edebilirsiniz. Yağı mevsimine göre seçmeniz, masajın etkili olması için büyük önem taşır. Ritmik abhyanga masajında vuruşlarınızı sayarak ilerlemek de önemli. Eklem alanlarda yuvarlak, uzun kemik alanlarında ufak vuruşlar yapabilirsiniz. Bu vuruşları yaparken 3’e ya da 5’e kadar sayarak ilerleyebilirsiniz. Ayrıca bu masajın sadece fiziksel dokunuşlardan ibaret olmadığını, uygulama sırasında zihinsel rahatlamanın ve bilinçli farkındalığın önemli olduğunu da unutmayın.

Masaj esnasında zihninizi rahatlatmaya ve negatif düşüncelerden arındırmaya odaklanarak daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bunların dışında abhyanga masajında dosha tipinize uygun yağları kullanmaya özen gösterebilirsiniz.

Vata dosha’lar badem, susam ya da avokado yağını tercih edebilir. Pitta dosha’lar ghee ve ayçiçeği yağını seçebilir. Kapha dosha’lar ise aspir, tatlı badem ya da keten tohumu yağını kullanabilirler.

Abhyanga masajının olumlu sonuçlarını görebilmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise yağın içeriği. Öncelikle kullanacağınız yağın kimyasal içermemesine, doğal yollardan elde edilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca yağın sıcak ya da soğuk olarak uygulanmamasına, cildinizi ürpertecek serinlikte olmamasına da özen göstermelisiniz. Üstelik bazı koşullarda abhyanga masajının uygulanmaması gerektiği bilmelisiniz. Bedeninizde ağrı, yara, yanık veya kitle gibi durumlar varsa; kronik rahatsızlıklara sahipseniz ya da hamileyseniz abhyanga masajını uygulamadan önce uzmanlara danışmalısınız.

Abhyanga masajını düzenli olarak uyguladığınızda en yüksek olumlu sonuçları elde edebilirsiniz. Doğayla denge ve uyum içerisinde yaşamaya başlayarak kendinizi tazelenmiş hissedebilirsiniz.

Düzenli olarak uygulanan abhyanga masajıyla yaşamınıza iyi enerjileri davet edebilir, kaygı ve stresten uzaklaşmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Daha Fazla İçerik
Dinacharya Nedir?